Bestemmingen in Engeland

Engeland een land dat deel uitmaakt van de soevereine staat het Verenigd Koninkrijk. Engeland ligt samen met Schotland en Wales op één eiland, aan de andere kant van de Noordzee. Vanuit Nederland is Engeland over de weg, per spoor, via de lucht en over het water te bereiken. De Kanaaltunneel zorgt ervoor dat je zowel met de trein als met de auto vanuit Nederland naar Engeland kunt reizen. Sneller is in de meeste gevallen om per vliegtuig te reizen, hoewel dit niet altijd opgaat. Omdat Engeland op een eiland ligt is het grotendeels afhankelijk van de vliegverbindingen om het vasteland van Europa te bereiken. Dit zorgt ervoor dat Engeland veel luchthavens, veel vliegverbindingen en dus ook veel concurrentie kent op het gebied van vliegtickets. Voor toeristen is dat goed nieuws, want hierdoor is het mogelijk om tegen zeer aantrekkelijke prijzen naar Londen, Manchester of andere Britse steden te vliegen.

 • Birmingham

  Birmingham wordt vaak wat neerbuigend bekeken, maar de tweede stad van Engeland is de moeite waard. New York Magazine raadde lezers onlangs zelfs aan om naar Birmingham in plaats van Londen te gaan. Dat klinkt misschien gek, maar de stad heeft heel wat hoogtepunten in petto. Met zo’n 160 kilometer kanalen heeft Birmingham officieel meer kanalen dan Venetië. Echte shopaholics vinden in Birmingham het ultieme winkelparadijs en in de loop van de laatste jaren is Birmingham uitgegroeid tot een centrum van culinaire hoogstandjes. De bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog, gecombineerd met rampzalige naoorlogse planning, verwoestten de stad in het hart van Engeland. Maar Birmingham is de afgelopen decennia onherkenbaar veranderd en is nu een plaats om trots op te zijn. Perfect voor een citytrip!

  Lees alles over Birmingham
 • Bristol

  Ooit gedomineerd door zware industrie en zwaar beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog, heeft Bristol zichzelf opnieuw uitgevonden. In de afgelopen tien jaar is het uitgegroeid tot een centrum van cultuur en creativiteit, met een rijkdom aan kunstgaleries, theaters, ontwerpstudio’s en mediabedrijven, verspreid over het gerenoveerde centrum. Met een vernieuwde waterkant, een flitsend nieuw winkelcentrum in Cabot Circus en een nieuw landmark – het M Shed museum – heeft Bristol een echte buzz. Bristol wordt snel over het hoofd gezien, de meeste bezoekers rijden er langs op weg naar Bath. Maar de grootste metropool van het zuidwesten is een van de coolste steden van Groot-Brittannië – zonde om links te laten liggen!

  Lees alles over Bristol
 • Doncaster

  Het moderne bruisende stadscentrum van Doncaster is het hart van de regio South Yorkshire. Rond  de historische markt proef je het verleden, maar Doncaster heeft zich ook ontwikkeld. Het is een moderne metropool met een mooie mix van groene open ruimten en natuurgebieden maar ook bijzondere winkels en uitgaansgelegenheden. Doncaster dateert uit de 18e eeuw, toen postkoetsen hier halt hielden op weg naar het noorden of zuiden. Een aantal van die grote originele herbergen hebben het overleefd. Maar het zijn niet alleen de oude herbergen waar de geschiedenis nog steeds levend wordt gehouden; musea, kastelen, kerken, oude dorpjes en landhuizen bieden de mogelijkheid om een stap terug te doen in de tijd. De markt van Doncaster biedt ook een kans om een van de mooiste traditionele markten in Engeland te ervaren.

  Lees alles over Doncaster
 • Guernsey

  De mix van prachtige landschappen en stranden en een bruisend modern leven maakt Guernsey een geliefd vakantie-eiland. Je hoeft niet naar het Caribisch gebied te gaan voor wit zand en kristalhelder water – Guernsey en zijn kleine buur Herm hebben prachtige stranden in overvloed. Op Herm vind je de charme van de oude badplaatsen van vroeger, Guernsey heeft steeds meer boetiek-hotels, cocktailbars en stijlvolle restaurants te bieden. Herm is prachtig en wordt bewaard in een tijdscapsule waardoor het er altijd zal voelen als de jaren 1950, maar Guernsey gaat meer mee in de vaart der volkeren. Het heeft zichzelf opnieuw uitgevonden sinds de gouden dagen van de jaren 1970, toen het aantal bezoekers drie keer zo hoog was als nu.

  Lees alles over Guernsey
 • Jersey

  Jersey is onderdeel van de zuidelijke groep eilanden, de Kanaaleilanden, in de baai van St Malo. Het eiland ligt dichterbij Frankrijk, maar hoort bij Engeland. De mooie stranden en de ruige kust met hoge kliffen in het noorden vormen belangrijke trekpleisters voor toeristen en natuurliefhebbers. Maar er zijn ook genoeg bezienswaardigheden op Jersey. Verken de 300 jaar oude boerderijen van Hamptonne of neem een duik in de geschiedenis in Elizabeth Castle aan de mooie St. Aubin’s Bay in de hoofdstad St Helier. Jersey is ook de thuisbasis van historische tunnels uit de Tweede Wereldoorlog.

  Lees alles over Jersey
 • Leeds

  Het Leeds van vandaag is een kosmopolitische stad, met een levendige studentengemeenschap en een overvloed aan winkels, bars en restaurants, allemaal omringd door statige Victoriaanse architectuur. Het ontdekken waard! De architectuur van Leeds bestaat met name uit industrieel erfgoed, met de talrijke Victoriaanse gemeentelijke gebouwen en winkelgalerijen verspreid over de stad. Het stadhuis op Calverley Street bijvoorbeeld is een plaatje. Victoria Quarter, een winkelgalerij gebouwd in 1898, is voorzien van prachtige mozaïekkoepels, glazen daken en mahoniehouten winkelpuien.

  Lees alles over Leeds
 • Liverpool

  Liverpool, de stad van The Beatles, is misschien niet de meest voor de hand liggende bestemming voor een stedentrip, maar Liverpool telt – buiten Londen – meer monumenten dan welke andere Engelse stad ook. De meeste historische gebouwen vind je aan het prachtig gerestaureerde Waterfront. Maar Liverpool is meer dan de Beatles en het Waterfront. Deze industriële stad heeft ook een jong gezicht van avantgardistische architectuur, een bruisende hedendaagse kunstscène en een nieuwe oogst van baanbrekende bands. Als je rust zoekt vind je die in het prachtige landschap op een steenworp afstand van het centrum. Zee en strand liggen ook in de buurt. Leuke winkels vind je overal in Liverpool en er zijn talloze pubs, cafés en restaurants.

  Lees alles over Liverpool
 • Londen

  Londen heeft een lange historie waarvan op verschillende plaatsen in de stad sporen van terug te vinden zijn. Prachtige oude gebouwen, kerken en bruggen geven de stad een warm en waardevol uiterlijk. Maar ook de combinatie tussen oud en nieuw heeft de architectuur van de stad veel goed gedaan. Gelukkig wordt er dan ook zorgvuldig gewerkt aan het in ere houden van de waardevolle geschiedenis van de stad.

  Dat Londen niet alleen belangrijk is voor Engeland maar ook voor de rest van de wereld, is goed terug te zien aan de multiculturele samenleving die er is. Er zijn ruim honderd verschillende nationaliteiten te vinden met ieder weer hun eigen taal en religie. De diversiteit van gebedshuizen geven dit prima weer.

  Lees alles over Londen
 • Manchester

  De New York Times nam Manchester op in de top 50 plaatsen om te bezoeken in de wereld – een verrassing misschien, maar niet voor de Mancunians. De stadsbewoners zijn altijd al enorm trots geweest op Manchester en met reden: het is niet alleen de thuisbasis van twee van Engelands beste voetbalclubs, maar ook van instituten als de BBC MediaCity. De stad is enorm divers. Ultramoderne gebouwen bepalen de skyline van Manchester net zo goed als de imposante neogotische bouwwerken als het stadhuis. Nieuwe bars en restaurants openen er elke week. Je kunt er leuk shoppen in de grote kledingwinkels en de populaire wijk Northern Quarter telt ten minste 20 platenzaken, plus talloze galeries, podia, bars en restaurants.

  Lees alles over Manchester
 • Sheffield

  Sheffield is heel gevarieerd. Van een oude industriestad is deze plaats uitgegroeid tot een prachtige groene stad die je met veel plezier bezoekt.  Aan de ene kant is Sheffield een bruisende stad die met zijn winkels bezoekers uit de wijde omgeving trekt. Aan de andere kant, zit je hier op slechts enkele minuten van de prachtige natuur van het Peak District. In Sheffield vind je zoveel bezienswaardigheden dat je er met gemak een weekend zoet bent. De deuren staan altijd open bij de prachtige kathedraal en als je genoeg hebt van de Tudor monumenten kun je nog veel meer historische schatten bekijken in deze stad. De passie voor muziek en sport is aanstekelijk, er is altijd wel iets te doen!

  Lees alles over Sheffield

Een overzicht van alle bestemmingen in Engeland:

 

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Birmingham: 52.486243, -1.890401
Bristol: 51.454513, -2.587910
Liverpool: 53.408371, -2.991573
Londen: 51.508515, -0.125487
Manchester: 53.479324, -2.248485
Leeds: 53.801279, -1.548567
Jersey: 49.214439, -2.131250
Guernsey: 49.465691, -2.585278
Sheffield: 53.381129, -1.470085
Doncaster: 53.522820, -1.128462

 

Meer informatie over Engeland?

Als je meer wilt weten over Engeland, de vele bezienswaardigheden van Engeland en de steden en dorpen van Engeland dan kun je de volgende websites bezoeken:
Engeland informatie
Engeland bezienswaardigheden top 10
ETA voor het Verenigd Koninkrijk