Leeds, Engeland

Leeds

Leeds

Het gehucht Leodis werd ongeveer 1000 jaar geleden opgericht op de noordelijke oever van de rivier de Aire. In de 16e eeuw groeide het uit tot een van de belangrijkste textielproductiecentra van Engeland. Er zijn niet veel overblijfselen van de oorspronkelijke stad, de belangrijkste weg ligt nu vol met winkels – Leeds is echt een mekka voor shoppers.

De architectuur van Leeds bestaat met name uit industrieel erfgoed, met de talrijke Victoriaanse gemeentelijke gebouwen en winkelgalerijen verspreid over de stad. Het stadhuis op Calverley Street bijvoorbeeld is een plaatje. Victoria Quarter, een winkelgalerij gebouwd in 1898, is voorzien van prachtige mozaïekkoepels, glazen daken en mahoniehouten winkelpuien.

Het Leeds van vandaag is een kosmopolitische stad, met een levendige studentengemeenschap en een overvloed aan winkels, bars en restaurants, allemaal omringd door statige Victoriaanse architectuur. Het ontdekken waard!

Bradford
Niet ver van Leeds ligt Bradford. Tot rond 1840 een onbelangrijk stadje. Vanaf toen ontwikkelde Bradford zich, samen met de naburige plaatsen Halifax en Huddersfield, tot een centrum van industriële wolverwerking. Tegenwoordig is Bradford een bloeiende culturele bestemming met een volle evenementenkalender, bekroonde musea, galeries en indrukwekkende theaters. Bradford is door de UNESCO uitgeroepen tot ’s werelds eerste City of Film.

Belangrijke attractie in het centrum van Bradford is het bekroonde City Park, een high-tech waterpartij met wisselende fonteinen. De vele prachtige Victoriaanse gebouwen overal in de stad illustreren de indrukwekkende geschiedenis van Bradford. Niet te missen is ook de kathedraal van de stad.

Leeds in het kort

Aantal inwoners:
Winkelen:
Uitgaan:
Musea:
Bezienswaardigheden:
Valuta:
euro (EUR)
Prijsniveau winkelen:
Prijsniveau hotels:
Prijsniveau uit eten:

Vliegtuigmaatschappijen naar Leeds

Op Leeds Bradford Airport:

KLM
KLM

Luchthavens bij Leeds

 • Leeds Bradford Airport

  Gemiddelde vliegtijd vanaf Amsterdam: 1 uur
  Afstand tot centrum stad: 16 kilometer

  Trein naar centrum:
  Metro naar centrum:
  Bus naar centrum:
  Tarief taxirit centrum:

  Airport Direct bus 757 rijdt om het half uur van het vliegveld naar het centrum van Leeds. Er zijn twee haltes in Leeds: Leeds City Bus Station en het centraal station. De reistijd is 35 minuten. Tickets kosten £ 3,60 voor een enkele reis en £ 6,00 voor een retour en zijn te koop aan boord van de bus. Bussen 737 en 747 rijden een keer per uur van de luchthaven naar Bradford. De rit duurt 45 minuten. Tickets kosten £ 3,60 voor een enkele reis en £ 6,00 voor een retour. Een taxirit van het vliegveld naar Leeds of Bradford kost zo’n £ 25.

Reisperiode & klimaat

Een meer uitgebreid en overzichtelijk weeroverzicht vind je op klimaatinfo Leeds.

Weersverwachting voor Leeds

The location could not be found.

Reisgidsen & plattegronden

Om alle ins & outs van een stad bij de hand te hebben mag een goede reisgids eigenlijk niet ontbreken. Vaak staan er naast de standaard bezienswaardigheden ook leuke tips in die je op eigen houtje niet zomaar ontdekt. Veel reisgidsen zijn voorzien van illustraties en goede plattegronden als extra hulpmiddelen.

Op onze reisgidsen pagina lees je alles over reisgidsen en waar je het beste een reisgids of plattegrond voor Leeds en Bradford kunt kopen.

Meer informatie

Voor meer informatie en tips over Leeds en Bradford kun je terecht op de volgende websites: