Eten & drinken in Leeds

Pens is de lokale delicatesse in Leeds en Kirkgate Market is de thuisbasis van een van de weinige overgebleven penswinkels van Engeland – maar er zijn ook heel wat goede restaurants te vinden in de stad. De meeste restaurants liggen in het centrum en in het levendige Headingley. Ook met een klein budget is het fantastisch eten in Leeds.

En je kunt in Leeds natuurlijk ook heel aardig een biertje drinken. Tetley’s Brewery was hier bijna 200 jaar gevestigd, voor het onlangs werd afgebroken, en de stad boogt op een lange biertraditie. De studenten houden die traditie maar wat graag in eer. Hun enthousiasme zou iets te maken kunnen hebben met het grote aantal fijne kroegen om uit te kiezen. Van de sierlijke Edwardiaanse interieurs van Whitelocks – de oudste pub van de stad – tot de trendy gay bars van Lower Briggate: Leeds heeft voor ieder wel een café naar smaak. Ondanks het toenemende aantal cocktailbars en clubs is bier is nog steeds de lokale drank hier. Probeer zeker het eigen bier van de stad, van de Leeds Brewery.

Midnight Bell
Gelegen in het hart van het historische Round Foundry in Holbeck Urban Village , ten zuiden van de rivier de Aire, ligt de Midnight Bell: een verborgen juweeltje.  Genieten van de heerlijke bieren, wijn en hapjes in de besloten biertuin omringd door de historische stenen kunstwerken.
The Midnight Bell
Water Lane 101, Leeds

Wharf Chambers
Een heel bijzondere ervaring. Deze coöperatieve club accepteert alleen leden (lidmaatschap £ 1) en is gevestigd op de begane grond van een oude ‘pork pie’ fabriek. Sfeervol en vriendelijk, een laagdrempelig podium voor punk en experimentele muziek in Leeds, maar er worden ook filmvertoningen georganiseerd. De industriële wit-betegelde ruimte is ingericht met massief houten tafels en comfortabele banken – en een tafelvoetbalspel. Aan de bar haal je goedkope en interessante drankjes, samen met samosa’s en bananenchips. Hier zie je wat er leeft in de stad.
Wharf Chambers
Chambers Wharf, Wharf Street 23-25
€ 

Whitelock’s
Een historische plek, deze oudste pub van Leeds (sinds 1715). Gelukkig heeft het niets aan sfeer en kwaliteit van eten ingeboet sinds de nieuwe eigenaar het overnam, Ed Mason. Hij ontdekte de pub als student in de jaren ’80 en heeft een serie van bekende clubs en pubs in Leeds op zijn naam staan. Hij is voorstander van echte, ambachtelijke bieren uit Yorkshire in Whitelock’s. Je eet er gerechten vol Yorkshire ingrediënten en dat doen ze goed zonder daar enorm over op te scheppen. En het blijft natuurlijk een pub, compleet met fish and chips.
Whitelock’s
Turks Head Yard 4, Leeds

Aagrah
Leeds heeft diverse uitstekende Indiase restaurants, en Aagrah staat bij de ‘locals’ bekend als een van de beste. Het elegante restaurant naast het BBC Yorkshire hoofdkantoor en het West Yorkshire Playhouse theater, trekt een kieskeurig publiek dat komt voor de creatieve en uitstekend bereide gerechten uit de Kasjmier-streek. Je eet hier voor minder dan 25 Pond een driegangen-menu.
Aagrah
St Peter’s Square, Quarry Hill, Leeds
€€

Karachi
Een aanrader als je naar Bradford gaat voor het Filmmuseum. Deze beroemde oudgediende is een van Bradford’s oorspronkelijke curry cafés, die in de jaren ’60 en ’70 de Aziatische textielarbeiders in de stad bedienden. Het is een basic tentje, maar het is netjes en de service is snel en vriendelijk. Bestel een van Karachi ’s meatball curries, een heerlijke gerecht met lamsvlees in verschillende variaties.
Karachi Restaurant
Neal Street 15, Bradford

Create
De meest recente manifestatie van een sociale onderneming die de laatste jaren actief is in het noorden, waardoor langdurig werklozen en kansarmen weer aan het werk worden geholpen met opleidingsprogramma’s. Richard Walton-Allen, voormalig chef-kok bij Harvey Nichols in Leeds, is chief executive dus je komt er niets tekort. Er zijn ook fulltime professionals die de starters ondersteunen, zowel in de keuken als op de vloer. Maar belangrijker nog: je kunt er heerlijk eten voor een klein prijsje, vooral als je er gaat lunchen.
Create
King Street 31, Leeds
€€

Brasserie Forty 4
Rustieke bakstenen en industriële architectuur vormen het decor voor dit aangename restaurant aan het water. Verwacht goed uitgevoerde brasseriegerechten gevolgd door huiselijke desserts. Met een verkwikkende wijnkaart een perfecte locatie voor een ontspannen diner in Leeds.
Brasserie Forty 4
The Calls 44, Leeds
€€

Harvey Nichols
Het restaurant Leeds Dining en de espressobar op de 4e verdieping van warenhuis  Harvey Nichols in Leeds is dé plek voor een goede maaltijd en misschien wel de beste koffie in Leeds. Het restaurant ligt tussen de winkels in het Victoria Quarter. Zoek een tafel dicht in de hoek om rustig te kunnen eten. Het personeel is erg vriendelijk en het eten wordt snel gebracht, maar wees gewaarschuwd: het is een tikkeltje duurder dan het gemiddelde restaurant in Leeds. Mooi uitzicht over de stad.
Leeds Dining Harvey Nichols
Briggate 107-111, Victoria Quarter
€€

The Living Room
Centraal gelegen op Greek Street is dit een favoriet onder veeleisende foodies die houden van vers eten van hoge kwaliteit en cocktails in een stijlvolle omgeving. Van salades en sandwiches tot à la carte dineren, het kan hier allemaal. De uitgebreide en eclectische wijnkaart biedt goede wijnen. De levendige bar is de ideale opmaat naar dineren in The Living Room en als je vroeg in de avond aankomt geniet je er van live pianomuziek.
The Living Room
Greek Street 5-7, Leeds
€€