Hotels

Een belangrijke kostenpost in een vakantie wordt gevormd door de kosten die je maakt voor een accommodatie. Het aanbod is enorm en de prijzen zijn soms erg ondoorzichtig. Het is erg lastig om vooraf te bepalen wanneer het meest geschikte moment van boeken is. Voor populaire steden en/of drukke periodes kan het handig zijn om vroeg te boeken. Wat echter steeds meer in opkomst is zijn de zogenaamde flashdeals en last minute boekingen waarbij hotelkamers vlak voor aankomstdatum met zeer hoge kortingen aangeboden worden.

Voor bijna iedere accommodatie geldt dat een prijs een momentopname is. Naarmate de bezettingsgraad van een hotel stijgt, stijgen de kamerprijzen meestal ook. Wil je zeker weten dat je in een specifiek hotel zit binnen een bepaalde periode dan is tijdig boeken vaak de beste oplossing. Als je wat minder kieskeurig bent kun je wachten met je reservering en kijken of er leuke aanbiedingen zijn.

Boeken met gratis annuleren
Wat de handigste manier is om wél zekerheid te hebben wat betreft accommodatie en tarief is om een reservering te maken waarbij er gratis geannuleerd mag worden tot vlak voor aankomst. Op die manier ben je zeker van je hotelkamer tegen het geboekte tarief. In de tussentijd kun je rondkijken of er een betere tarief ter beschikking is. De reeds gemaakte reservering kun je dan simpelweg kosteloos annuleren. Kijk wel goed naar de annuleringsvoorwaarden. Vaak is er een limiet wat betreft de periode dat je zonder kosten je boeking ongedaan kunt maken.

Hoe te boeken?
Vroeger was je voor het boeken van een accommodatie aangewezen op het reisbureau. Een andere methode was om telefonisch direct bij het hotel een kamer te reserveren. De tijden zijn inmiddels flink veranderd. Een groot deel van de vakantiegangers boekt een hotelkamer zelf via internet. Dat kan via speciale websites zoals Booking.com of Expedia, maar ook rechtstreeks bij de betreffende hotels. Bij beste-prijs-garanties geldt er vaak de beperking dat het gaat om de best beschikbare online prijs. Als het goed is zul je op dat moment op internet geen betere prijs krijgen. Het kan de moeite waard zijn om rechtstreeks met het hotel te bellen om te kijken of je dan een beter tarief kunt krijgen. Bij dat soort boekingen kunnen ze de clausule ontwijken die ze met boekingssites hebben dat ze geen lagere prijs aan mogen bieden dan de internetprijs op de betreffende boekingssite.

AirBnB
Een trend die de afgelopen jaren een enorme toevlucht heeft genomen is het huren van een appartement van particulieren. Vooral in steden waar hotelkamerprijzen erg hoog liggen, kan het aantrekkelijk zijn om een appartement te boeken in plaats van een hotel. Vaak heb je meer ruimte voor hetzelfde geld of minder. Het leven in een appartement tussen de locals geeft je ook meer het gevoel bij de stad te horen dan wanneer je in een groot hotel van een keten zit tussen alle andere toeristen en zakenreizigers. Een grote speler op het gebied van bemiddeling tussen appartementeneigenaars en huurders is AirBnB.

Trivago
Een site die wij zelf veel gebruiken als we ergens een hotel willen gaan boeken is www.trivago.nl. Deze site zoekt bij alle bekende en een aantal minder bekende hotelboekingssites naar de laagst mogelijke prijzen op dat moment. Soms kun je hotelkamers vinden met kortingen die tot maar liefst 80% oplopen. De kans dat je deze hotels op dat moment ergens goedkoper vindt is vrij klein.

Voer de juiste zoekopdracht uit
Om een goedkoop hotel te vinden is het uitvoeren van de juiste zoekopdracht in een zoekmachine van belang. Wij merken dat je met de zoekterm ‘budgethotel Amsterdam’ bijvoorbeeld betere resultaten van budgethotels in Amsterdam vindt dan met zoektermen zoals ‘goedkoop hotel Amsterdam’ of ‘goedkoop overnachten in Amsterdam’. Echte budgethotels zullen op het trefwoord budget eerder boven komen drijven in de zoekresultaten.