Vliegtickets

Budgetbestemmingen zijn ontstaan door de opkomst van de zogenaamde low budget airlines die de vliegticketmarkt bestormden met goedkope vliegtickets naar allerlei steden in Europa. Eind jaren negentig van de vorige eeuw begonnen onder andere Easyjet en Virgin Express met goedkope vliegtickets aan te bieden naar populaire steden zoals Londen, Barcelona en Rome. Inmiddels is de markt van vliegtickets enorm getransformeerd. Goedkope luchtvaartmaatschappijen zoals Ryanair, Wizz en Air Berlin zijn niet meer weg te denken uit het vele aanbod van vluchten. De conventionele luchtvaartmaatschappijen zoals KLM hebben hun marktstrategie zelfs aangepast om te concurreren met de low cost carriers. De grenzen tussen dure en voordelige vervoerders is compleet vervaagd. Voor een goedkoop vliegticket hoef je per definitie niet meer altijd bij de ‘goedkope’ vervoerders te zijn.

Appels met peren vergelijken
Het is algemeen bekend dat je geen appels met peren mag vergelijken. Puur op basisprijs vliegtickets met elkaar vergelijken is allang niet meer eerlijk. Afhankelijk van je wensen kunnen de bijkomende kosten ervoor zorgen dat een goedkoper vliegticket ineens veel duurder uit kan vallen. Steeds meer luchtvaartmaatschappijen kleden hun basisservice dermate ver uit dat je al bijna niet meer ontkomt aan het bijboeken van extra services. Stoelreserveringen, maaltijden, drankjes, extra beenruimte, personal entertainmentsystemen en het meenemen van ruimbagage zijn diensten die bij steeds meer luchtvaartmaatschappijen alleen nog maar tegen betaling kunnen. Wie alleen maar met handbagage reist en geen behoefte heeft om zelf vooraf zijn stoel uit te zoeken die reist het goedkoopste. Kijk wel goed hoeveel handbagage je mee mag nemen, want als dat beperkt is tot vijf kilo dan kun je buiten schoon ondergoed en een tandenborstel nog maar weinig meenemen. Bij het bijboeken van ruimbagage geldt vaak een voordeliger tarief als je dit vooraf bestelt. Eenmaal op de luchthaven betaal je niet zelden een hoger tarief.

Valkuilen
Buiten de doorzichtige extra kosten zijn er nog extra kosten die voor kunnen komen waar je niet direct rekening mee houdt. Zo zijn vliegticketverkopers er niet vies van om tijdens het boekingsproces ineens aan administratieve vergoeding er boven op te gooien. Dit gebeurt onder verschillende namen zoals Service Charge. Ook zaken als annuleringsverzekering, reisverzekering of vliegticketverzekering staan soms automatisch aangevinkt. Als je die niet wilt hebben kun je ze uitschakelen tijdens het boekingsproces. Naamswijzigingen of andere wijzigingen zijn vaak erg duur. Soms is het zelfs goedkoper om een nieuw ticket te kopen.

Waar boeken?
Het goedkoopst mogelijke vliegticket vinden doe je door via verschillende boekingssites te kijken. Dit kan bijvoorbeeld via Vliegwinkel.nl of Cheaptickets.nl. Soms heeft een aanbieder een tijdelijke actie met een bepaalde vervoerder waardoor ze goedkoper zijn dan hun concurrenten. Het kan zelfs gebeuren dat een vliegticketsite nog goedkoper is dan de officiële site van de luchtvaartmaatschappij. Hoewel sommige ticketsites beweren dat ze alle aanbieders meenemen in hun aanbod is dat zelden tot nooit waar. Op budgetbestemmingen.nl kun je per bestemming zien wie er naartoe vliegt. Het is raadzaam om bij alle aanbieders te kijken wat hun tarieven zijn.

Tips bij vertraging
Het kan zijn dat je vlucht vertraagd of geannuleerd wordt. Al meer dan tien jaar bestaat er in Europa een wetgeving welke de rechten van de passagiers beschermd. Dit houdt in dat als je met meer dan drie uur vertraging aankomt op bestemming er mogelijk recht bestaat op een financiële compensatie. Luchtvaartmaatschappijen betalen deze niet graag uit en daarom zijn er claimorganisaties die consumenten helpen met het verkrijgen van de vergoeding.

Luchthavens
Een veelgebruikte truc om mensen een bepaald vliegticket te laten boeken is door te misleiden wat betreft de luchthaven van vertrek of aankomst. Zo kan het zijn dat je vliegticket naar Barcelona feitelijk een vlucht betekent naar Girona. Omdat het vliegveld in dat geval ongeveer honderd kilometer van het centrum van Barcelona af ligt kunnen de reistijd en reiskosten ter plaatse flink oplopen. Dit is wel iets wat je mee moet nemen als je vliegtickets met elkaar vergelijkt. Hetzelfde geldt voor de vertrekluchthaven. Het vliegveld Weeze wordt niet zelden aangeduid als Düsseldorf en luchthaven Charleroi dat bijna tegen de Franse grens aanligt wordt door sommige sites gewoonweg als vertrek vanuit Brussel aangeduid. Scheelt toch als snel een uur rijden met de internationale luchthaven van Brussel zelf. Reiskosten kunnen een voordelig vliegticket onbewust een stuk duurder maken.