Pakketreizen

Een pakketreis is een reis die uit meerdere onderdelen bestaat. Vaak gaat het om vervoer + accommodatie. Aan de accommodatie kan een bepaald verzorgingsniveau toegevoegd zijn zoals ontbijt, halfpension, volpension of all-inclusive. Bij een pakketreis kunnen ook zaken zoals vervoer naar de accommodatie vanaf de luchthaven, een huurauto, verzekeringen en andere zaken toegevoegd zijn. Vroeger toen men alleen nog maar uit reisgidsen kon boeken hadden de pakketreizen een vast tarief die vaak in apart erbij geleverde prijsbijlages stonden. Het internet heeft ervoor gezorgd dat tarieven in de reisbranche transparanter en flexibeler zijn. Dat is uiteindelijk ook doorgedrongen tot de wereld van pakketreizen. Om concurrerend te kunnen blijven zijn de prijzen voor pakketreizen inmiddels ook flexible. Dat is niet per definitie goedkoper, want bij een krimpend aanbod kunnen de prijzen zomaar stijgen.

Op tijd boeken?
Bij pakketreizen geldt dat op tijd boeken het goedkoopste is als je bewust kiest voor een bepaalde bestemming of accommodatie. Voor de vliegtickets kan dan vaak nog in de goedkopere boekingsklassen gereisd worden. Dit bepaalt vaak voor een redelijk groot deel de uiteindelijk te betalen prijs. Tegenwoordig groeit wel het aanbod van speciale acties, waarbij je tegen een extra laag tarief een leuke pakketreis kunt boeken. Dit geschiedt bijvoorbeeld via maandbladen, speciale aanbiedingensites en nieuwsbrieven. Social media zoals Facebook wordt ook steeds vaker ingezet om leuke reisaanbiedingen in de markt te zetten. Wie echt voordelig wel wil en niet al te kieskeurig is wat betreft de bestemming die kan op die manier soms erg voordelig op vakantie gaan.

All-inclusive
In de strijd om de klanten bieden steeds meer hotels een all-inclusive formule aan. Als je op zoek gaat naar een all-inclusive vakantie moet je goed kijken wat er wel en niet inbegrepen is. Sommige hotels gaan niet veel verder dan eten en drinken, en durven daar nog uitzonderingen binnen te maken. Dan blijft er van de all-in beleving weinig over. Andere hotels gaan enorm ver in het aanbieden van een all-inclusive beleving. Daarbij mag je kiezen uit verschillende a-la-carte restaurants en is er een groot scala aan mogelijkheden om je bezig te houden.

Stedentrip boeken
Omdat reisorganisaties soms erg scherp inkopen of omdat ze op het allerlaatste moment van hun ingekochte reizen af moeten, kunnen er soms hele leuke koopjes te vinden zijn. Sommige reisaanbieders zijn in de basis al goedkoop, omdat ze de reis bijvoorbeeld per bus uitvoeren in plaats met het vliegtuig of omdat ze speciale deals gemaakt hebben met een hotel. Zo kun je bij sommige aanbieders al een complete stedentrip naar steden zoals Parijs, Praag of Berlijn tegen tarieven waar je anders nog geen vliegticket voor kunt kopen. TUI, de grootste touroperator van Nederland, heeft altijd wel leuke stedentrips in de aanbieding. Zo hebben ze soms een actie waarbij je binnen één dag heen en weer reist of krijg je aantrekkelijke kortingen op bijzondere stedentrips. Ga naar de TUI stedentrip pagina om de actuele aanbiedingen te bekijken.

Vakantieveilingen
Een spannende manier om een compleet verzorgde vakantie te boeken is via een vakantieveiling. Tegenwoordig zijn er meerdere van dit soort sites waarbij je kunt bieden op onder andere vakanties. Binnen de looptijd van de veilig kun je je bod plaatsen. Het hoogste bod wint de reis tegen de geboden prijs. Let wel goed op wat er nog aan extra kosten bij komt kijken. Verplichte schoonmaakkosten, toeristenbelasting en administratiekosten kunnen de reis duurder maken dan hij in eerste instantie leek.

Zelf samenstellen
Een pakketreis betekent niet automatisch dat het goedkoper is dan wanneer je zelf de reis samen zou stellen. Reisorganisaties zijn er natuurlijk ook om geld te verdienen, waardoor een pakketreis duurder uit kan vallen dan wanneer je zelf een vliegticket en hotel boekt. Bij een stedentrip die je bij een reisorganisatie boekt is het vervoer van en naar de luchthaven vaak ook niet inbegrepen. Een pakketreis bestaat dan vaak alleen maar uit het vliegticket plus de accommodatie. Het kan daarom geen kwaad om eens te kijken wat het zou kosten als je de reis zelf samen zou stellen door het vliegticket en hotel los te boeken.