Handige tips

Budgetreizen is vooral de uitdaging om zo weinig mogelijk tot niets te betalen voor een aantal zaken. Hierdoor kun je je vakantie zo goedkoop mogelijk houden. Op deze pagina geven we aantal geldbesparende reistips. Doe er je voordeel mee!

Gratis rondleiding

Misschien niet de meest nette tip, maar wel een manier om je geld in je zak te houden is om gewoon met rondleidingen of stadswandelingen mee te lopen. Als je dit op onopvallende wijze doet zal dat, zeker bij een grotere groep, niet opvallen. Anders levert het je hooguit een rood hoofd op als je er op aangesproken wordt door de gids.

Gratis wifi

Vermijd internet via het mobiele netwerk en probeer zoveel mogelijk gebruik te maken van gratis internet via wifi. Steeds meer hotels bieden gratis internet aan hun gasten aan. Kijk goed of dat ook geldt voor internet op de hotelkamer. Niet zelden is het beperkt tot de hotellobby en moet je in je kamer ineens wel betalen. Ook steeds meer bars, restaurants en winkelcentra bieden gratis internettoegang aan.

VakantieVeilingen.nl

VakantieVeilingen.nl biedt elke dag duizenden veilingen aan waarmee u alles uit uw vrije tijd kunt halen. Van dagjes uit tot complete zonvakanties en van concerten tot heerlijk ontspannen in een sauna. Het is superleuk en eenvoudig om mee te bieden. Kies een veiling, plaats een bod en volg de afloop via een teruglopende klok. De bieder met het hoogste bod op het laatste moment is de winnaar!

Vergelijk hotelboekingsites

Op het moment dat je een hotel, appartement, B&B of hostel wilt boeken dan kun je daar diverse aanbieders voor gebruiken. Zo is booking.com erg populair om accommodaties te zoeken en wordt ook Expedia regelmatig gebruikt. Er zijn echter veel meer hotelboekingssites en handig is te weten dat er tussen deze aanbieders vaak prijsverschillen zitten. Soms is de ene site goedkoper, soms de andere. Het kan soms ook voordeliger zijn om rechtstreeks te boeken. Wij gebruiken zelf vaak Trivago om de kamerprijzen met elkaar te vergelijken. Deze hotelzoekmachine vergelijkt prijzen van een groot aantal boekingssites. Je ziet direct per accommodatie waar je op dat moment het minste betaalt.

Gratis reisgidsen

Het aanschaffen van een reisgids zorgt ervoor dat je een hoop reisinformatie over jouw vakantiebestemming in één boek(je) hebt. Deze kosten echter geld als je ze moet kopen. Probeer reisgidsen te lenen van vrienden, familie of kennissen als die een vrij recente gids hebben. Ben je lid van een bibliotheek? Die hebben vaak ook een ruim assortiment aan reisgidsen. Als je zeker wil zijn dat een bepaalde reisgids beschikbaar is tijdens jouw vakantie, vergeet dan niet om de gids op tijd te reserveren.

Vermijd toeristenbussen

Leuk hoor die toeristenbussen die je volgens een hop on, hop off principe door een stad rijden. Alleen zijn ze erg duur in verhouding tot het gewone openbaar vervoer, stoppen ze meestal al aan het eind van de middag met rijden en moet je uit vaste routes kiezen die meestal in één richting gevolgd worden. Bespaar je het geld en probeer te voet in combinatie met openbaar vervoer een plek te verkennen.

Gratis fietsen

Steeds meer Europese steden worden fietsvriendelijk gemaakt. Een leuke trend die je ook steeds meer ziet is dat er steden zijn waar je gratis gebruik kunt maken van fietsen. Ook zijn er steeds meer accommodaties die aan hun gasten gratis leenfietsen verstrekken.

Neem een doorlopende reisverzekering

De kans is groot dat je tegenwoordig meerdere reizen per jaar maakt. Een reisverzekering is aan te raden zodra je de landsgrenzen passeert. Omdat iedere keer een losse reisverzekering regelen veel tijd kost en relatief duur kan zijn, is het in de meeste gevallen aan te raden om een goede doorlopende reisverzekering af te sluiten. Zo ben je het hele jaar door verzekerd en hoef je nergens meer naar om te kijken. Ook niet als je een dagje naar België of Duitsland gaat om te shoppen.

Bespaar gewicht

Bij steeds meer luchtvaartmaatschappijen moet je betalen om ruimbagage mee te nemen. Probeer daarom zo licht mogelijk te reizen. Als je regelmatig reist, investeer dan eenmaal in lichtgewicht tassen, koffers en trolleys. Probeer toiletartikelen die je niet mee hoeft te nemen dan ook echt thuis te laten. Check vooraf even wat de accommodatie biedt op dat gebied. Douchegel en shampoo wordt op veel plekken gratis verstrekt. Doe de zwaarste kleding en schoenen aan in plaats van deze in te pakken. Gewicht besparen betekent in veel gevallen geld besparen!

Boek een zakenhotel in het weekend

In veel steden hebben de zakenhotels in het weekend te maken met een lagere bezettingsgraad. De normaal vrij pittige kamerprijzen kunnen dan ineens veel gunstiger uitpakken. Vaak kun je dan een vier- of zelfs vijfsterrenhotel boeken voor de prijs van een goed middenklassehotel.

Ontbijt buiten de deur

Handig hoor, die mogelijkheid van hotels om ontbijt bij te boeken. Helaas betaal je op steeds meer plekken de hoofdprijs voor een ontbijtje. De prijzen voor een ontbijt kunnen op sommige plekken oplopen tot rond de 25 euro per persoon. Zeker voor mensen die geen stevige ontbijters zijn is dat een aanzienlijk hoog bedrag. In de meeste steden heb je uitstekende plekken om buiten de deur je ochtendmaal te nuttigen, zonder dat je daarvoor de hoofdprijs betaalt. Waarom niet net als een local een broodje pakken bij een bakker en je koffie lopend door de straten opdrinken?

Toeristische dienst

Vrijwel iedere grotere en/of toeristische stad heeft een toeristische dienst zoals we in Nederland de VVV kennen. Hier kun je terecht voor brochures van bezienswaardigheden, informatie over evenementen, handige adviezen en vaak ook gratis stadsplattegronden met daarop de belangrijkste bezienswaardigheden.

Lees en deel ervaringen

Dankzij internet kun je lezen wat anderen van een hotel, restaurant, vervoerder of luchtvaartmaatschappij vinden. Zij delen hun ervaringen met de rest van de wereld, zoals jij ook jouw ervaringen met andere mensen kunt delen. Je ziet steeds vaker reviews verschijnen op de sites waar je een accommodatie kunt boeken. Ook zijn er onafhankelijke beoordelingssites zoals Zoover en Tripadvisor waar je ervaringen van miljoenen anderen kunt lezen, maar ook jouw verhaal kwijt kunt.

Neem de trein

Wil je een bezoek brengen aan steden die goed met de trein bereikbaar zijn? Overweeg dan zeker om de trein in plaats van het vliegtuig te nemen. Met de trein reizen is vaak goedkoper dan vliegen. Dat komt vooral door het wegvallen van de kosten van en naar de luchthavens en eventuele parkeerkosten op de luchthaven van vertrek.  Bij NS International zijn er ook regelmatig speciale aanbiedingen, waarbij je als je tijdig vooraf boekt al voor enkele tientjes in wereldsteden zoals Parijs, Berlijn of Frankfurt staat. Internationale treintickets kun je zoeken en direct reserveren via NS International.