Bestemmingen in Roemenië

Roemenië ligt in Zuid-Oost Europa en is nog vrij onbekend als vakantieland onder Nederlanders. Het landschap van Roemenië is heel divers en wordt gekenmerkt door een bijna gelijke verdeling van de reliëfvormen: 31% bergen, 33% heuvels en dalen , 36% vlakland. Binnen elk van de drie grote reliefvormen wordt nog meer afwisseling gevonden afhankelijk van klimaat, locatie, hoogte en structuur.

Niet alleen is de natuur in Roemenië afwisselend, ook cultureel gezien is het land erg verassend. Door de vele invloeden die Roemenië tijdens haar geschiedenis mee heeft gemaakt, zijn verschillende etnographische en culturele regio’s ontstaan, elk met een eigen architectuur, gewoontes, klederdracht en specifiek taalgebruik. Daardoor lijken de dorpen uit de Maramures, een Roemeense traditionele streek in het noorden, niet op de dorpen uit zuidelijk Transsylvanië, een gebied dat door de Saksen is opgericht. Hetzelfde geldt ook voor de Roemeense steden. De Oostenrijkse architectuur van de westelijke steden Oradea, Timisoara en Cluj verandert tot de schilderachtige middeleeuwse stijl van de Transsylvaanse steden Sighisoara, Sibiu en Brasov. Tegelijkertijd laten de zuidelijke steden van Roemenië een ander gezicht van het land zien. De invloeden van het Ottomaanse rijk zijn nog te herkennen in de rommelige charme van steden zoals Boekarest en Constanta.

De prijzen in Roemenië zijn ook heel divers, van eenvoud tot luxe, alles is er verkrijgbaar. Voor Nederlandse toeristen blijft Roemenië een land dat “on a budget” te verkennen is. Hotelkamers zijn veel goedkoper dan in Westerse landen en ook het uitgaansleven is zeer betaalbaar. Roemenië is goedkoop bereikbaar met het vliegtuig dankzij WizzAir, KLM en Tarom en goedkope busreizen zijn mogelijk met Eurolines.

 • Boekarest (Bukarest)

  De Roemeense hoofdstad Boekarest is een stad in opkomst. Na de vernielingen in de Tweede Wereldoorlog en tijdens het communistisch bewind wordt er jaarlijks veel in de infrastructuur en het opknappen van de stad geïnvesteerd. Het oude centrum, ooit ‘Klein Parijs’ genoemd, begint weer zijn vroegere uitstraling te krijgen. Hierdoor is Boekarest de laatste jaren een aantrekkelijke bestemming geworden voor een stedentrip en één die voorlopig betaalbaar blijft.

  Boekarest heeft voor iedereen wat te bieden: een rijke geschiedenis in het oude centrum en langs de grote historische boulevards; het intensieve culturele leven met veel musea, theaters en evenementen en een bruisend uitgaansleven dat de Lipscani buurt dag en nacht wakker houdt.

  Lees alles over Boekarest (Bukarest)
 • Cluj

  Cluj-Napoca is een van de best bezochte steden van Roemenië. Als grootste stad van Transsylvanie, en na Boekarest de grootste van Roemenië,  en als universiteitsstad kent Cluj een bruisend cultureel leven. De vele theaters, musea en lokale evenementen zorgen ervoor dat er altijd iets te doen is. Om kennis te maken met Cluj is het centrale plein (Piata Unirii) een goed vertrekpunt. Hier bevinden zich onder andere de gotische Sint-Michaëlskerk en paleis Banffy, een kunstmuseum met werken van Roemeense kunstenaars. Ook het Nationaal Theater, de Kleermakerstoren, de (resten van de) oude stadsmuren en de botanische tuin mogen bij een citytrip niet ontbreken. De gebouwen in Cluj zijn afwisselend opgetrokken in barok, gotiek, ornamentiek en jugendstil, wat de stad een charmant historische uitstraling geeft. Cluj staat ook bekend om de uitstekende restaurants die er te vinden zijn.

  Lees alles over Cluj
 • Constanta

  Constanta is de grootste havenstad van Roemenië, gelegen aan de Zwarte Zee. De geschiedenis van Constanta gaat meer dan 2000 jaar terug in de tijd: eerst is het een Griekse kolonie geweest en later een Romeinse. Sporen van beide tijdperken zijn nog te zien in de stad. Tegenwoordig is Constanta een rijke en levendige stad. Het gemeentebestuur investeert steeds meer in het opknappen van de stad. Constanta is ook bekend van de populaire badplaats Mamaia, ten noorden van de stad. De prachtige stranden, hotels, restaurants en bars op een landtong van 8 kilometer lang en 300 meter breed, trekken in de zomermaanden tienduizenden bezoekers.

  Lees alles over Constanta
 • Timisoara

  De stad Timisoara is voor het eerst in de 12de eeuw vermeld als deel van het Hongaarse Koninkrijk; de stad was tussen 1316 en 1324 zelfs de hoofdstad hiervan. Timisoara is tot 1554 onder Hongaarse invloed gebleven, toen Hongarije door het Ottomaanse Rijk overgenomen werd. De Turkse regering bleef hier tot 1716, het moment dat Timisoara deel van het Oostenrijkse Rijk werd. De invloeden en culturele erfenissen van al deze periodes zijn nog aan de stad te zien. Timisoara staat vooral bekend als de stad waar de Roemeense revolutie van 1989 is begonnen en vervolgens door het hele land is verspreid. De meeste bezienswaardigheden van Timisoara liggen in en rondom de drie grote pleinen in het centrum en in de twee historische wijken Fabric en Iosefin. Het mooiste deel van Timisoara ligt aan de noordelijke oever van de rivier Bega. De spectaculaire architectuur van gemengde stijlen en kleuren, maar ook het bruisende culturele leven maken deze stad een ware trekpleister.

  Lees alles over Timisoara

Een overzicht van alle bestemmingen in Roemenië:

 

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Roemenië: 45.943161, 24.966760

 

Meer informatie over Roemenië? 

Als je meer wilt weten over Roemenië, de vele bezienswaardigheden van Roemenië en de steden en dorpen van Roemenië dan kun je de volgende websites bezoeken: