Autoverhuur

Het huren van een auto is een ideale manier om op in je eigen tempo een stad, streek of (ei)land te verkennen. Je kunt op plekken komen die met het openbaar vervoer lastig te bereiken zijn. Je kunt lekker je eigen schema aanhouden en hoeft niet onnodig te wachten op een bus, tram of metro. Kostentechnisch kan het ook interessanter zijn om een auto te huren. Vooral als je met meerdere mensen bent verdien je de huurprijs al snel terug ten opzichte van de vervoersprijs die inbegrepen is in georganiseerde excursies.

De tarieven en voorwaarden die je betaalt voor je huurauto kunnen zeer ver uiteenlopen. De prijs is vaak een combinatie van vraag en aanbod, locatie, huurperiode en het soort auto dat je wilt huren. Zo autohuur in een drukke periode vrijwel altijd duurder dan een huurauto die buiten het hoogseizoen gehuurd wordt.

Om verrassingen te voorkomen is het vaak verstandiger om vooraf een auto te reserveren. Bij tijdig reserveren krijg je meestal de beste tarieven. Voor de ‘best available rates’ geldt eigenlijk bijna altijd een minimaal aantal dagen dat je vooraf moet reserveren. Bij sommige verhuurders moet je dan ook het gehele bedrag vooruit voldoen, bij anderen heb je alleen maar een bevestiging per creditcard nodig. Er zijn verschillende manieren om je auto vooraf te regelen. Bij grote internationale verhuurders zoals Hertz, Avis, Alamo, Sixt en National kun je in heel veel verschillende landen en steden een auto huren. Zij hebben vrijwel altijd ook een kantoor of balie op de internationale luchthavens. Lokale verhuurders kunnen goedkoper zijn dan de grotere autoverhuurbedrijven. Hier zit wel veel kaf onder het koren. Op sommige locaties zitten locale autoverhuurbedrijven met een uitstekende reputatie, terwijl op andere plekken er vooral charlatans te vinden zijn. Slechte verzekeringen, hoge toeslagen die niet direct zichtbaar zijn en slecht onderhouden auto’s kunnen dan je vakantie aardig verpesten. Sommige autoverhuurders maken het wel erg bont, zoals Gold Car dat in Spanje een groot marktaandeel in de autoverhuurbranche heeft veroverd. Lees de vele reacties van ontevreden klanten maar eens onder dit artikel over Gold Car.

Steeds meer mensen maken gebruik van speciale autoverhuursites die in Nederland actief zijn zoals Easyterra, Sunny Cars en Holiday Cars. Het voordeel is dat er vaak meerdere verhuurders meegenomen worden in het aanbod, waardoor je te maken hebt met een ruimere keuze en vaak ook met voordelige tarieven. De huurauto wordt dan geleverd door een lokale partner waar deze sites prijsafspraken mee gemaakt hebben.

Om te voorkomen dat je met een partij als Goldcar te maken krijgt zouden wij adviseren om te kiezen voor Sunny Cars. Zij zijn al meer dan dertig jaar actief op de Nederlandse markt als autohuurbemiddelaar en werken niet samen met partijen die je een poot proberen uit te trekken met het verplicht afnemen van een volle tank brandstof.

Vervelende verrassing: Soms betaal je toeslag bij regen

Kijk bij het huren van een auto niet alleen naar de prijs. De voorwaarden en eventueel bijkomende kosten zijn minstens zo belangrijk. Hoe zit het met de verzekering? Zijn banden en ramen inbegrepen in de dekking? Wat is het eigen risico? Is diefstal van de huurauto verzekerd? Moet je bijbetalen voor extra bestuurders? Hoe zit het met navigatiesystemen, kinderzitjes en andere extra’s? Wat zijn de regels omtrent de hoeveelheid brandstof (vol uit, vol terug of koop je een volle tank en moet je hem zo leeg mogelijk terugbrengen)? Ook niet onbelangrijk is om er zeker van te zijn dat het kantoor van de verhuurder geopend is op het moment dat je de auto op wilt halen. ’s Avonds laat aankomen kan op sommige vliegvelden betekenen dat het kantoor van de verhuurder op dat moment gesloten is.

Meer informatie
Op de pagina autohuurtips van de vakantiesite landenportal.nl vind je nog meer tips over het huren van een auto en de verschillende methodes van reserveren.