Bestemmingen in Schotland

Haggis, de kilt, de doedelzak en whisky. Dit zijn enkele typisch Schotse zaken die Schotland zo sterk onderscheiden van Engeland en Wales, de andere twee landen waarmee Schotland de ruimte op het eiland Groot-Brittanië deelt. Hoewel de Schotten een duidelijke eigen cultuur hebben is er ook iets wat Schotland met Engeland en Wales verbindt: ze zijn alledrie onderdeel van het land Verenigd Koninkrijk. Er zijn veel redenen te noemen om Schotland een keer te bezoeken, zoals de eerder genoemde doedelzakken en kilts, maar vooral ook de heerlijke Schotse whisky en natuurlijk de betoverende natuur. Vooral de Schotse hooglanden zijn adembenemend mooi. Als je een vakantie naar Schotland boekt dan zou je je eigenlijk niet tot de steden moeten beperken, maar vooral ook er op uit gaan. Voor de kosten hoef je het niet te laten. Een kleine huurauto moet je voor 25 tot 30 euro per dag kunnen vinden, zeker op de grotere luchthavens.

Het gros van de budgettoeristen bezoekt een Schotse stad. Populairste steden zijn Edinburgh en Glasgow, maar ook Aberdeen, Dundee en het relatief kleine Perth komen steeds meer in trek. Liefhebbers van Shakespeare die zouden Inverness kunnen bezoeken. Het kasteel van de stad, Inverness Castle, speelde een belangrijke rol in Shakespear’s MacBeth.

  • Edinburgh

    Edinburgh is de hoofdstad, en na Glasgow de tweede grootste stad van Schotland. De stad bestaat uit verschillende wijken, eigenlijk dorpen op zich, rond de vulkanische rots die wordt bekroond door Edinburgh Castle, de belangrijkste attractie van Edinburgh. Het oude centrum staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco en wordt doorsneden door de Royal Mile, de weg die vanaf het kasteel naar beneden draait naar Holyrood Palace. De zuidkant is een mix van grootse monumenten en studentencafés, terwijl in het noorden het fraaie 18e-eeuwse New Town te vinden is met veel leuke winkelgebieden.

    Lees alles over Edinburgh
  • Glasgow

    Glasgow is de grootste stad van Schotland en heeft de creatieve buzz die je mag verwachten van een plaats van deze grootte. Je hoeft alleen maar te kijken naar de prachtige gebouwen van architect Charles Rennie Mackintosh om te zien wat voor krachtig effect de kunsten hier hebben op de stad. Tegenwoordig heeft Glasgow een stevige jonge muziekcultuur, als thuisbasis van bands als bijv. Franz Ferdinand. Daarnaast is Glasgow buiten Londen een van de beste shopbestemmingen van het Verenigd Koninkrijk. Shop til you drop in de grote winkelcentra, bij de winkeltjes in het hart van de stad en de leuke kleine boetiekjes in de studentenwijk rond de universiteit van Glasgow.

    Lees alles over Glasgow

Een overzicht van alle bestemmingen in Schotland:

 

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Schotland: 56.490671, -4.202646

 

Meer informatie over Schotland?

Als je meer wilt weten over Italië, de vele bezienswaardigheden van Schotland en de steden en dorpen van Schotland dan kun je de volgende websites bezoeken:
de mooiste dorpjes van Schotland
Schotland voor beginners
Schotland informatie
Schotland bezienswaardigheden
steden in Schotland
bijzondere plaatsen in Schotland
ETA voor het Verenigd Koninkrijk