Eten & drinken in Edinburgh

Edinburgh heeft de afgelopen jaren echt een enorme verbetering doorgemaakt wat betreft restaurants en het eten, op alle niveaus. Je vindt er nu een aantal van de beste restaurants in het Verenigd Koninkrijk, waar de koks zich echt concentreren op de kwaliteit van de producten. Met zoveel heerlijks voor de deur – verse vis uit de zee en mooie groenten en vlees van het land – houden de chefs het hier graag eenvoudig. Ze zijn trots op de lokale herkomst van hun ingrediënten en dragen dat ook graag uit.

Elephant House
‘De geboorteplaats van Harry Potter’: JK Rowling begon met het schrijven van de populaire boeken rond de jonge tovenaar in de grote, lichte achterkamer van dit café. Los van die associatie is het ook een prachtig plekje om te genieten van het zicht op het kasteel van Edinburgh vanuit diezelfde achterkamer. Als de zon zakt boven het kasteel, is dit een superstek voor een single malt, Schots biertje of een sauvignon. Je kunt er ook prima eten.
The Elephant House
George IV Bridge 21, Edinburgh

Thomson’s Bar
Thomson’s draait geen muziek, heeft verschillende bieren van de tap en serveert, alleen tijdens de lunch, een menu met een keuze uit drie soorten ‘pie’, een warme daghap en een paar panini’s. Het loopt hier snel vol met mensen die hun werk even onderbreken voor een enorme steak pie met een hele berg heerlijke puree en groene erwten voor maar £ 5. Is dat je nog te prijzig, haal dan voor de helft van de prijs of minder een pie bij Piemaker (South Bridge 38).
Thomson’s Bar
Morrison Street 182-184, Edinburgh

Yummytori
Gespecialiseerd in yakitori , gegrilde spiesjes en noodles. In de namiddag haal je er een bento box met drie spiesjes, rijst, salade en een bijgerecht voor £ 5 – als je het ter plekke op wilt eten kost het je £ 6,90. Je hebt er ook spiesjes vanaf £ 3, noodles vanaf £ 6,90. Yummytori
Lothian Road 90-92, Edinburgh

Edinburgh Larder
Het is vaak enorm druk in dit eenvoudige café in Edinburgh, want de locals weten het hier wel te waarderen. Je vindt hier veel Schotse producten, bij de lunch heb je er bijvoorbeeld een menu van kaas, gerookte vis, chique broodjes en salades. Een heel betaalbaar adres voor die kwaliteit en dat met zo’n centrale ligging. Je kunt ook in het voorbijgaan een gebakje meenemen – de walnoot chocolade brownie is geweldig.
Edinburgh Larder
Blackfriars Street 15, Edinburgh

Broughton Deli
Er zijn mooiere (en duurdere) deli-cafe’s in Edinburgh, maar Broughton toont zijn kwaliteit waar het er toe doet – op je bord – en dat met meer variatie dan de meeste andere plekken. Het menu reist de hele wereld rond, van ontbijt met Mexicaanse eieren, Amerikaanse pannenkoeken en een ‘fry-up’ met hertenvlees lorne tot aan Noord-Afrikaanse maaltijden met plat brood en een Oosterse ramensoep. De creatieve salades zijn uitstekend, vooral de Oost-Aziatische stijl combinatie van rauwe kool, radijs en broccoli. Ze hebben ook verrassende, dagelijks wisselende warme afhaalmaaltijden (één gerecht) voor £5,50 waar je echt een volledige maaltijd hebt.
Broughton Delicatessen
Barony Street 7, Edinburgh

St Giles’ Cathedral Café
Het café in de crypte van de St Giles’ Cathedral biedt stoofschotels (langzaam gestoofd vlees, aardappel en ui) en een dagelijks Schotse daghap. Vanuit het café loop je zo de prachtige kathedraal in.
St Giles’ Cathedral
Royal Mile, Edinburgh

Porto & Fi
De locatie aan het water, het eenvoudige en heerlijke menu, de goede service en de net even wat chiquere stijl maken dit een geliefd adres in Edinburgh. Met een scala aan lokale en regionale producten in een ontspannen omgeving is het een geweldige plek voor ontbijt, lunch, afternoon tea of een vroege avondmaaltijd. Dagschotels en de fish and chips zijn populair hier.
Porto & Fi
Newhaven Main Street 47, Edinburgh
€€

The Ship on the Shore
In Leith is visrestaurant en champagnebar The Ship on the Shore een favoriet bij locals die hier met de hele familie genieten van de zondagse lunch. Hier vind je het betere Schots pub eten, de eigenaren respecteren de producten en houden het simpel. Soms heb je niet meer nodig dan dat. Bij mooi weer zit je hier prachtig aan het water.
The Ship on the Shore
Shore 24-26, Leith, Edinburgh
€€

Castle Terrace restaurant
In het centrum van Edinburgh vind je Castle Terrace restaurant. De eigenaar van dit restaurant, de getalenteerde chef-kok Dominic Jack, heeft echt zijn stempel gedrukt op de culinaire scene van Edinburgh. Zijn menu’s zijn modern en vernieuwend en hij maakt optimaal gebruik van de fantastische streekproducten, rechtstreeks geleverd van land en zee en dezelfde dag bereid. Net beloond met een Michelin-ster.
Castle Terrace restaurant
Castle Terrace 33/35, Edinburgh
€€€

The Peat Inn
St Andrews is een must voor iedereen die naar Schotland gaat. Voor een gastronomisch diner kun je terecht bij The Peat Inn, vlakbij St Andrews. Geoffrey Smeddle was vroeger chef-kok in Etain, Sir Terence Conran’s eerste restaurant buiten Londen. Hier proef je van moderne gerechten op basis van de beste lokale en seizoensgebonden ingrediënten. Een van de beste restaurants van Schotland en al meer dan 30 jaar bekend om het gebruik van verse Schotse producten. Je kunt er ook overnachten.
The Peat Inn
By Cupar, Fife
€€€

Andrew Fairlie
Ga je toeren in de omgeving van Edinburgh, las dan een bezoek (en overnachting) in aan het Gleneagles Hotel in Auchterarder. Andrew Fairlie is een van de beste chef-koks van Schotland. Zijn twee Michelin-sterren tellende restaurant ligt in het hart van Perthshire, op een spectaculaire locatie. Je rijdt er in een uur naartoe vanuit Edinburgh.
Andrew Fairlie
Auchterarder, Perthshire
€€€