Edinburgh, Schotland

Edingburgh

Edingburgh

Edinburgh, de hoofdstad van Schotland, ligt in de regio Lothian aan de Firth of Forth, de monding van de rivier de Forth. Het is de tweede grootste stad van Schotland (na Glasgow). Edinburgh Castle domineert de stad vanaf een oude vulkanische heuvel. Veldslagen en belegeringen zijn er uitgevochten, royalty leefde en stierf binnen haar muren en talloze generaties werden door het kasteel geïnspireerd. In de afgelopen 200 jaar is het kasteel uitgegroeid tot een nationaal icoon en Schotlands grootste attractie, een belangrijk onderdeel van de Edinburgh World Heritage Site.

Edinburgh bestaat uit verschillende wijken, eigenlijk dorpen op zich, rond de hoge rots die wordt bekroond door het kasteel. Het oude centrum wordt doorsneden door de Royal Mile – die meerdere malen van naam verandert als de weg vanaf het kasteel naar beneden draait. De zuidkant is een mix van grootse monumenten en studentencafés, terwijl in het noorden het knappe 18e-eeuwse New Town te vinden is. Edinburgh heeft ook een link met de maritieme wereld met de wijk Leith, aan de Firth of Forth. Met de talloze leuke winkeltjes en goede restaurants is dit een super citytrip bestemming. Genoeg te beleven dus voor een weekendje weg – of langer!

Edinburgh in het kort

Aantal inwoners:
Winkelen:
Uitgaan:
Musea:
Bezienswaardigheden:
Valuta:
euro (EUR)
Prijsniveau winkelen:
Prijsniveau hotels:
Prijsniveau uit eten:

Vliegtuigmaatschappijen naar Edinburgh

Op Edinburgh Airport:

KLM
KLM

Luchthavens bij Edinburgh

 • Edinburgh Airport

  Gemiddelde vliegtijd vanaf Amsterdam: 1 uur
  Afstand tot centrum stad: 10 kilometer

  Trein naar centrum:
  Metro naar centrum:
  Bus naar centrum:
  Tarief taxirit centrum:

  De bussen van Airlink rijden elke 10 minuten van het vliegveld naar het centrum van Edinburgh. De rit duurt ongeveer 30 minuten, een ticket kost £ 4,50. De lijnbus (lijn 35) is goedkoper (£ 1,60), maar doet er een half uur langer over. Sinds mei 2014 kun je ook gebruikmaken van de tram om tussen Edinburgh en Edinburgh Airport te reizen, de reistijd is dan 40 minuten. Taxi’s brengen je voor £ 25 binnen 25 minuten naar het centrum van de stad.

Reisperiode & klimaat

Een meer uitgebreid en overzichtelijk weeroverzicht vind je op klimaatinfo Edinburgh

Weersverwachting voor Edinburgh

The location could not be found.

Reisgidsen & plattegronden

Om alle ins & outs van een stad bij de hand te hebben mag een goede reisgids eigenlijk niet ontbreken. Vaak staan er naast de standaard bezienswaardigheden ook leuke tips in die je op eigen houtje niet zomaar ontdekt. Veel reisgidsen zijn voorzien van illustraties en goede plattegronden als extra hulpmiddelen.

Op onze reisgidsen pagina lees je alles over reisgidsen en waar je het beste een reisgids of plattegrond voor Edinburgh en Schotland kunt kopen.

Meer informatie

Voor meer informatie en tips over Edinburgh kun je terecht op de volgende websites: