Bezienswaardigheden in Edinburgh

Edinburgh is de hoofdstad van Schotland sinds de 15e eeuw. De stad is ook de thuisbasis van veel nationale instellingen zoals het Nationaal Museum van Schotland, de National Library of Scotland en de Scottish National Gallery. De stad is rijk aan historische gebouwen, waaronder Edinburgh Castle, Holyrood Palace, de kerken van St. Giles, Greyfriars en de Canongate. Ook is er een uitgebreid Georgian New Town te zien, gebouwd in de 18e eeuw.

De oude binnenstad van Edinburgh en New Town zijn verklaard tot een UNESCO Werelderfgoed. De meeste historische bezienswaardigheden vind je rond de Royal Mile, de hoofdstraat van het oude centrum van Edinburgh, die van het kasteel naar Holyrood Palace loopt.

Edinburgh Castle
Edinburgh Castle, gebouwd op een vulkanische rots, is een van de bekendste bezienswaardigheden van Edinburgh. Woeste krijgers verdedigden hier tijdens de IJzertijdal een heuvelfort. Schotten en Engelsen streden om de controle van het kasteel tijdens de Onafhankelijkheidsoorlogen. In 1314 werd het kasteel heroverd op de Engelsen in een gewaagde nachtinval geleid door Thomas Randolph, neef van koning Robert the Bruce. Het kasteel heeft vele Schotse koningen beschermd, van Queen Margaret die hier in 1093 overleed tot Mary Queen of Scots. In 1996 werd de Stone of Destiny, eeuwenlang de heilige plek waar koningen werden gekroond, teruggegeven aan Schotland. De steen is nu te zien in de Crown Room. Het kasteel is ook een militaire basis, al sinds 1600.
Edinburgh Castle
Castlehill, Edinburgh

Holyroodhouse
Het voormalige paleis van het Schotse koningshuis en tegenwoordig officiële residentie van de Britse koningin als ze in Schotland is. Onlangs heropend. De entree is niet goedkoop maar een nieuwe tentoonstelling over de bekende Mary Queen of Scots, een voormalige bewoner van het monumentale paleis, is daarbij inbegrepen. Naast het paleis ligt Holyrood Park. Daarin kun je omhoog naar de 251 meter hoge vulkaankegel Arthur’s Seat, waar vandaan je een schitterend uitzicht hebt op Edinburgh en omgeving.
Palace of Holyroodhouse
Cannongate, The Royal Mile

Schotse parlement
Toen de macht over de stad terug ging naar Schotland, na drie eeuwen, werd een nieuwe en excentrieke machtsbasis gebouwd in de buurt van de voet van de Royal Mile. Gratis rondleidingen door het labyrintische interieur op zaterdag, maandag en vrijdag.
The Scottish Parliament
Horse Wynd, Edinburgh

National Museum of Scotland
De oude stad is de thuisbasis van het Nationaal Museum van Schotland, waar je meer dan 20.000 objecten vind verdeeld over 36 galeries. De Victorian Grand Gallery is prachtig, maar bekijk ook de Natural World Gallery met de ontzagwekkende Tyrannosaurus Rex. De architectuur van het museum is leuk en speels, met kleine hoekjes en gaten in de aansluitende moderne ruimtes die het verhaal van Schotland vertellen. Kinderen kunnen heerlijk interactief aan de slag in dit museum.
National Museum of Scotland
Chambers Street, Edinburgh

Royal Yacht Britannia
Bus 22 brengt je naar de Ocean Terminal, waar je het Royal Yacht Britannia vindt – een drijvend gin paleis aan boord waar de royalty hoogwaardigheidsbekleders ontvangt. Het biedt een fascinerend kijkje in de koninklijke kringen – en smaken. Neem thee op het dek en geniet van het uitzicht over Leith, het havengebied van Edinburgh.
Royal Yacht Britannia
Ocean Terminal, Leith