Gratis & goedkoop in Edinburgh

Een weekendje Edinburgh hoeft niet duur te zijn. Zwerven door de stad en over de stranden in de nabijgelegen badplaatsjes kost niets en een picknick in een van de parken – ingeslagen op de markt – heb je ook al voor een klein prijsje in huis. Sfeerproeven alleen al is de moeite waard in deze prachtige stad!

Voor niks naar het museum
Er zijn prachtige gratis musea te bezoeken in Edinburgh. Het National Museum of Scotland vraagt geen entree, maar er zijn er meer. Het Museum van Edinburgh in het historische Huntly House vertelt het verhaal van de hoofdstad en het People’s Story Museum is gevestigd in de oude Canongate Tolbooth. Lady Stair’s House is nu de locatie van het Writers’ Museum. Hier leer je – onder andere – dat het “het gelukkigste lot op aarde is om als Schot geboren te worden”. Aldus Robert Louis Stevenson, de 19e eeuwse auteur die Treasure Island schreef.

Parken
Edinburgh heeft meer groen dan de meeste steden. Recht onder het kasteel en naast de belangrijkste winkelstraat vind je de Princes Street Gardens, met het Scott Monument uit 1840 – die je voor een kleine vergoeding kunt beklimmen. De Royal Botanic Garden Edinburgh, in de buurt van de boetiekjes van Stockbridge, is opgericht in 1670 en is een van de mooiste botanische tuinen ter wereld. De John Hope Gateway, een interactief milieuvriendelijk bezoekerscentrum, is ook gratis toegankelijk.

Arthur’s Seat is prominent aanwezig in de skyline van Edinburgh. Deze uitgedoofde vulkaan ligt binnen de grenzen van Holyrood Park. Beklim de top voor een fantastisch panoramisch uitzicht over de stad.

Naar het strand
De mooie East Lothian kustlijn is natuurlijk ook gratis te bezoeken. De brede baai bij Gullane is een van de meest populaire stranden in het oosten van Schotland. Een favoriet bij surfers met een prachtig uitzicht en vaak spectaculaire zonsondergangen. Het dorp Gullane ligt op korte loopafstand en biedt een aantrekkelijk aanbod van cafés, winkels en restaurants – ideaal voor een dagje uit.

Yellowcraig is een lang zandstrand vlakbij het dorp Dirleton, waar je ook een groot kasteel vindt. Het strand biedt een prachtig uitzicht over de Firth of Forth naar Fife en het eiland Fidra, dat de inspiratie voor Treasure Island zou zijn geweest, geschreven door Robert Louis Stevenson.

Kustwandeling
Langs een groot deel van East Lothian kustlijn strekt de John Muir Way zich uit; over bijna 73km, van de stad Edinburgh tot de Scottish Borders. Genoemd naar de natuurbeschermer en oprichter van de Nationale Parken van Amerika, die werd geboren in Dunbar in 1838. Het kustpad is een geweldige manier om de hoogtepunten van de kustlijn in East Lothian ontdekken.
John Muir Way

The Fringe
De stad is ook beroemd om het Edinburgh International Festival, dat, sinds de oprichting in 1947, alleen maar is gegroeid. Met de bekende alternatieve programmering ‘The Fringe’ en andere verwante evenementen is het nu het grootste jaarlijkse internationale kunstfestival ter wereld. Er zijn heel wat onderdelen van het festival gratis te bezoeken.
Free Edinburgh Fringe Festival