Vervoer in Glasgow

Het hart van Glasgow is niet groot en alle attracties zijn goed te voet bereikbaar. Buiten het centrum zijn de meeste bezienswaardigheden gemakkelijk bereikbaar met de metro, een cirkelvormige ondergrondse spoorlijn met 15 stations. Voor uitstapjes in de omgeving van Glasgow zijn er prima verbindingen met de trein.

Mackintosh Trail Ticket
Ben je helemaal weg van Charles Rennie Mackintosh en wil je zoveel mogelijk van zijn werk zien, profiteer van het populaire eendaagse Mackintosh Trail Ticket. Je kunt onbeperkt reizen met SPT Subway en de diensten van First Bus en je hebt toegang tot alle deelnemende Mackintosh attracties. Daarmee kun je gratis naar The Mackintosh House, The Lighthouse, Glasgow School of Art, House for an Art Lover, The Hill House, The Mackintosh Church en Scotland Street School. Het ticket kan worden gekocht bij Glasgow Tourist Information Centres, SPT Travel Centres en deelnemende Mackintosh locaties, maar ook online.

The Hill House
Een van de mooiste gebouwen van Mackintosh ligt op enkele tientallen kilometers van de monding van de Clyde: The Hill House. Het werd ontworpen in 1902 voor de uitgever Walter Blackie. Het is een adembenemend pand, compleet met originele meubels. Je loopt er in een half uur naartoe via een bewegwijzerde wandeling (of neem een taxi) vanaf Helensburgh Central Station, waar de trein vanuit Glasgow Queen Street Station aankomt. De trein doet er ongeveer 45 minuten over. Je kunt hier ook blijven slapen: de Landmark Trust verhuurt de bovenste verdieping als een appartement voor maximaal zes personen.
The Hill House
Upper Colquhoun Street, Helensburgh

Lochwinnoch
Als een van de weinige wetlands in het westen van Schotland is Lochwinnoch ideaal voor een dagje uit. Het is de perfecte plek om wilde zwanen, smienten en een grote verscheidenheid van eenden te zien in de wintermaanden. In het voorjaar zie je er veel futen. Kijk ook uit naar otters. Breng een bezoekje aan het bezoekerscentrum voor wandelroutes en een hapje of drankje. Er is ook een mooie winkel van de vogelbescherming. Je vindt het bezoekerscentrum op de schilderachtige oevers van het Castle Semple Loch, aan fietsroute 7 van Glasgow naar Irvine en op 1 mijl van het treinstation van Lochwinnoch.

Loch Lomond
De koningin van de meren van Schotland – Loch Lomond in National Park Loch Lomond and the Trossachs – is zeker een bezoek waard. Loch Lomond is het grootste binnenwater in Groot-Brittannië. Balmaha is prachtig gelegen aan het water, een leuk en authentiek gehuchtje om te lunchen (bijvoorbeeld bij The Oak Tree Inn, met mooi uitzicht over het meer vanaf het terras) en een wandeling te maken naar de top van de heuvel. Neem de trein naar Balloch, waar je het mooie gelijknamige kasteel kunt bewonderen in het park, en daarvandaan de bus naar Balmaha. Super voor een dagtrip naar een van de mooiste landschappen van Schotland.

Stirling Castle
Het kasteel kijkt uit over de oude stad van Stirling en is een van de historische gebouwen die de geest van Schotland symboliseren. Maak er een compleet dagje uit van en loop na een uitgebreid bezoek aan het kasteel ook nog even op je gemak door het leuke stadje zelf. Stirling ligt op 50 minuten met de trein van Glasgow Queen Street Station.
Stirling Castle
Castle Esplanade, Stirling