Bezienswaardigheden in Glasgow

Uitpuilend aan weerszijden van de rivier de Clyde kan Glasgow wel erg groot lijken op de kaart. Het centrum van de stad is echter een makkelijk te belopen cirkel van straten in een net raster plan, begrensd in het noorden en het westen door de M8 en in het zuiden door de rivier. In het oosten liggen St Mungo’s Cathedral, de oude High Street en het vernieuwde Merchant City gebied. In het lommerrijke West End voorbij de snelweg vind je Glasgow University en de grote musea van de stad, rond Kelvingrove Park.

The Hunterian
Gevestigd op het terrein van de Universiteit van Glasgow, is het oudste museum van Schotland. De uitgebreide kunstcollectie is verspreid over verschillende huizen. Neem zeker een kijkje in het interieur van het huis aan Florentine Terrace 6, de thuisbasis van Charles Rennie Mackintosh en zijn vrouw Margaret van 1906-1914. Hun originele meubels zijn er te zien en de wanden zijn behangen met een wisselende selectie van de grote collectie decoratieve kunst die het echtpaar in de loop der jaren heeft verzameld. De Universiteit van Glasgow ligt op 10 minuten lopen ten oosten van het metrostation Kelvinhall.
The Hunterian Museum & Art Gallery
University Avenue, Glasgow

The Lighthouse
Zo genoemd vanwege zijn keurige witte toren, is dit het eerste gebouw dat Mackintosh, ontwierp in 1895. Oorspronkelijk deed het dienst als magazijn voor de Glasgow Herald, in 1995 werd het het Schotse Centrum voor Architectuur en Design. De derde verdieping is gewijd aan een permanente tentoonstelling over Mackintosh. De tijdelijke tentoonstellingen zijn evenzeer de moeite waard. Breng ook een bezoekje aan de mooi ontworpen top van de toren.
The Lighthouse
Mitchell Lane 11, Glasgow

Duke of Wellington monument
Dit monument wordt al jaren getooid met een verkeerskegel – een grapje van studenten. Maar de locals zijn er gehecht aan geraakt. Plannen om het standbeeld te verhogen zodat het beeld niet meer getooid kan worden met zijn bijzondere hoofddeksel moesten worden ingetrokken nadat duizenden mensen een online petitie ondertekenden. De kegel op het Duke of Wellington monument is onderdeel van het landschap van Glasgow geworden, zo vinden de stadsbewoners. En ze hebben gelijk.

Kathedraal
De kathedraal van Glasgow wordt ook wel High Kirk of Glasgow genoemd. De kathedraal staat op de plek waar Saint Mungo, de patroonheilige van Glasgow, zijn kerk zou hebben gebouwd. In de kerk vind je dan ook de tombe van Saint Mungo terug. Het gebouw is een schitterend voorbeeld van gotische architectuur. De kerk was van oorsprong rooms-katholiek. Als bij wonder heeft ze als een van de weinige Schotse kerken de reformatie overleefd. In de 13de-eeuwse toren hangt een enorme bel.
Glasgow Cathedral
Castle Street, Glasgow