Cluj, Roemenië

Cluj-Napoca

Cluj-Napoca

Cluj-Napoca is de hoofdstad van de historische regio Transsylvanië in Roemenië. De stad wordt meestal kortweg Cluj genoemd en is een uitstekende bestemming voor een stedentrip. Naast de historische bezienswaardigheden worden er (vooral in de zomermaanden) vele culturele evenementen georganiseerd. Cluj staat ook bekend om de uitstekende restaurants die er te vinden zijn.

De geschiedenis van Cluj gaat terug tot de tijden van het Romeinse rijk en de nederzetting is sinds 1316 officieel een stad. De oorspronkelijke naam van de stad is Klausenburg of Kolozsvár. De Roemeense naam van de stad is Cluj (spreek uit: kloezj). Cluj ligt aan de Someşul Mic rivier. Er zijn vele andere beekjes en riviertjes die door de stad stromen. In 1974 werd Napoca aan de officiële naam toegevoegd, waarmee de toenmalige president Ceaușescu wilde onderstrepen dat de oorsprong van de stad op de Dacisch-Romeinse nederzetting Napoca zou teruggaan.

Cluj-Napoca is een van de best bezochte steden van Roemenië. Als grootste stad van Transsylvanie, en op een na grootste van Roemenië,  en als universiteitsstad kent Cluj een bruisend cultureel leven. De vele theaters, musea en lokale evenementen zorgen ervoor dat er altijd iets te doen is. Cluj is gemakkelijk bereikbaar. WizzAir biedt goedkope vluchten aan vanuit Nederland, Belgie en Duitsland en er bestaat een treinverbinding tussen Cluj, Boedapest en Wenen.

Cluj in het kort

Aantal inwoners:
Winkelen:
Uitgaan:
Musea:
Bezienswaardigheden:
Valuta:
euro (EUR)
Prijsniveau winkelen:
Prijsniveau hotels:
Prijsniveau uit eten:

Vliegtuigmaatschappijen naar Cluj

Op Cluj-Napoca Airport:

Luchthavens bij Cluj

 • Cluj-Napoca Airport

  Gemiddelde vliegtijd vanaf Amsterdam: 2 uur 20 minuten
  Afstand tot centrum stad: 9 kilometer

  Trein naar centrum:
  Metro naar centrum:
  Bus naar centrum:
  Tarief taxirit centrum:

  De bussen van lijn 8 rijden op en neer tussen het vliegveld en het centrum van Cluj. De rit duurt ongeveer 30 minuten. De bus vertrekt iedere 15 minuten tussen 05.30 en 22.30 uur, in het weekend iedere 20 minuten. Tickets zijn verkrijgbaar bij de balies in de aankomst- en vertrekhal van het vliegveld. De prijs voor een ticket is 4,00 RON. Een rit met de taxi kost ongeveer 30 RON, ’s avonds en ’s nachts kan het iets duurder zijn.

Reisperiode & klimaat

Een meer uitgebreid en overzichtelijk weeroverzicht vind je op klimaatinfo Cluj.

Weersverwachting voor Cluj

The location could not be found.

Reisgidsen & plattegronden

Om alle ins & outs van een stad bij de hand te hebben mag een goede reisgids eigenlijk niet ontbreken. Vaak staan er naast de standaard bezienswaardigheden ook leuke tips in die je op eigen houtje niet zomaar ontdekt. Veel reisgidsen zijn voorzien van illustraties en goede plattegronden als extra hulpmiddelen.

Op onze reisgidsen pagina lees je alles over reisgidsen en waar je het beste een reisgids of plattegrond voor Cluj en Roemenië kunt kopen

Meer informatie

Voor meer informatie en tips over Cluj en Roemenië kun je terecht op de volgende websites: