Bezienswaardigheden in Leeds

De uitstekende locatie van Leeds halverwege tussen Chester en York werd aangevuld door enkele  mooie waterwegen: Leeds ligt zowel aan de oevers van de Aire, die uitmondt in de Noordzee, als aan het Leeds-Liverpool kanaal. Die goede ligging hielp de stad in de 16e eeuw uitgroeien tot een van de belangrijkste textielproductiecentra van Engeland en tijdens de Industriële Revolutie nam de productie alleen maar toe.

In Leeds is het autovrije centrum heerlijk om doorheen te dwalen. Slenter langs de Victoriaanse gevels en door het netwerk van overdekte winkelgalerijen en de geplaveide steegjes bij de rivier. Er is altijd een boeiende plek om even te schuilen voor een bui, van The Royal Armouries tot het Henry Moore Institute.

Bradford
Belangrijke attractie in het centrum van Bradford is het bekroonde City Park, een high-tech waterpartij met prachtige fonteinen. De vele prachtige Victoriaanse gebouwen overal in de stad illustreren de indrukwekkende geschiedenis van Bradford. Niet te missen zijn ook de kathedraal van de stad en het National Media Museum.

Leeds Industrial Museum
Dit museum vat perfect het belang van industrie voor de stad samen. Het museum ligt ten westen van de rivier in het centrum van Leeds en is gevestigd in de 16e-eeuwse Armley Mills, ooit ’s werelds grootste wolmolen.
Leeds Industrial Museum
Canal Road, Leeds

Royal Armouries Museum
Het indrukwekkende Royal Armouries Museum is speciaal gebouwd in het kader van de  herontwikkeling van Leeds. In het museum wordt een prachtige verzameling van wapens, uniformen en harnassen tentoongesteld van de middeleeuwen tot heden. Het museum is dagelijks geopend van 10:00-17:00 uur. Entree is gratis.
Royal Armouries
Armouries Drive, Leeds

Leeds City Museum
Het Leeds City Museum is gehuisvest in het monumentale Leeds Institute gebouw in het centrum van Leeds en is een geliefde bestemming voor gezinnen met kinderen. De vier verdiepingen met educatieve en interactieve tentoonstellingen variëren van ‘Oude Werelden’ tot de ‘Levende Planeet’ en ‘de Geschiedenis van Leeds’. Toegang is gratis.
Leeds City Museum
Millennium Square, Leeds

Kirkstall Abbey
Leeds heeft een van de best bewaarde cisterciënzer abdijen van het land: Kirkstall Abbey, in 1152 opgericht door Abt Alexander. Je vindt het aan de noordwestelijke rand van Leeds, naast de A65.
Kirkstall Abbey
Abbey Road, Leeds

Henry Moore Institute
Dit instituut, genoemd naar de beroemdste oud-student van het Leeds College of Art, is een van de culturele hoogtepunten van de stad. Het gevarieerde programma van wisselende exposities vindt plaats in een aantal luchtige witte galerieruimtes. Neem ook een kijkje in de briljante bibliotheek.
Henry Moore Institute
The Headrow 74, Leeds

Leeds Art Gallery
Het Henry Moore Institute is gevestigd in een moderne uitbreiding van de Leeds City Art Gallery, die beschikt over een mooie collectie van het werk van 19e-en 20e-eeuwse Britse schilders – denk aan Turner, Constable en Spencer Lewis – maar ook sculpturen van Moore zelf. Het café in de prachtige Victoriaans betegelde hal is al evenzeer de moeite waard.
Leeds City Art Gallery
The Headrow, Leeds

National Media Museum
Het National Media Museum is gelegen in het hart van Bradford, UNESCO City of Film. Het museum bevat tien galeries, een IMAX-scherm en twee bioscopen Zeven verdiepingen van permanente interactieve galeries, leeractiviteiten en tentoonstellingszalen tonen de ontwikkelingen in de fotografie, radio, televisie, film en animatie. Er is ook een echt werkende radio- en tv-studio.
National Media Museum
City Centre, Bradford