Bezienswaardigheden in Liverpool

De afgelopen eeuwen hebben het gezicht van Liverpool aardig wat keren veranderd, maar er zijn toch nog heel wat belangrijke monumenten te zien. Zo werden tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 80 luchtaanvallen uitgevoerd rond Merseyside, waarbij veel mensen het leven lieten en ook een groot aantal historische gebouwen sneuvelde. Het gebied werd echter snel herbouwd en het Royal Seaforth Dock is nu een plaatje.

Liverpool Waterfront
Het maritieme erfgoed van Liverpool is wereldwijd bekend. Op Pier Head zie je de drie beroemdste gebouwen van de stad liggen, de ‘Drie Gratiën’: het Liver gebouw (links), het Cunard gebouw ( in het midden) en het Port of Liverpool gebouw (rechts). Het Pier Head gebied is onderdeel van Liverpool Maritime Mercantile City, de maritieme gebouwen die zijn verklaard tot UNESCO Werelderfgoed. Het beschermde gebied strekt zich uit vanaf het Albert Dock, met de grootste collectie van monumentale gebouwen in het Verenigd Koninkrijk, langs Pier Head tot Stanley Dock. Het plan om een aantal wolkenkrabbers langs de beroemde waterkant te bouwen kon echter wel eens betekenen dat dit gedeelte van de stad zijn beschermde status verliest.

De huizen van John en Paul
Liverpool is vol Beatles memorabilia. Zowel John Lennon en Paul McCartney brachten hun jeugd door in de huizen in de Allertonwijk in Liverpool en vonden hier de inspiratie voor enkele van hun meest bekende nummers, zoals Penny Lane en Strawberry Fields. De National Trust heeft de huizen verworven en bieden zeer populaire tours langs ‘The Beatles Childhood Homes‘ die je een groot inzicht geven in de achtergrond van de twee sterren.

TIP: Fietstour langs de highlights van Liverpool
Wil je op een leuke en ontspannen manier de bezienswaardigheden van Liverpool ontdekken? Boek dan een fietstour met gids langs de highlights van de stad! In 2 uur tijd fiets je samen met de gids langs de belangrijkste bezienswaardigheden, zoals The Cavern Club, Pier Head, Albert Dock, kathedraal,  Chinatown en nog veel meer. Tijdens de tour geeft de gids ook tips over de leukste plekjes en restaurants waar je iets kan drinken of eten in Liverpool.
Tip: Boek je fietstour door Liverpool van tevoren online!

Anglicaanse kathedraal
Liverpool telt maar liefst twee kathedralen, beide een must voor bezoekers van de stad: de Anglicaanse kathedraal van Liverpool en de Liverpool Metropolitan Cathedral. De Anglicaanse kathedraal is de oudste: vlak na het begin van de twintigste eeuw werd begonnen met de bouw die uiteindelijk maar liefst 74 jaar zou duren. De omvang van het gebouw waardeer je pas goed bij een bezoek. Entree is gratis, je bent alleen een klein bedrag verschuldigd voor de ‘Great Space’ tour, een audiovisuele rondleiding over de geschiedenis van de kathedraal. De ‘Tower Experience’ geeft je een geweldig uitzicht over de stad en de omgeving vanaf de toren.
Liverpool Cathedral
St James’ Mount

Beatles Story
Hier vind je alles over deze bijzondere band. The Beatles Story is gevestigd op twee locaties in Liverpool, dus als je de magie van The Beatles hebt meegemaakt in het historische Albert Dock kun je de tweede locatie bezoeken: Beatles Story Pier Head in de Mersey Ferry Terminal. Hier vind je Fab4D, de nieuwste Beatles Story attractie. De laatste computer gegenereerde animatietechnieken uit Hollywood zijn gecombineerd met muziek van de Beatles voor een geweldige vierdimensionale ervaring voor het hele gezin. Je vindt het in een nieuw state of the art theater bij de tweede locatie van de Beatles Story in Liverpool, aan de Pier Head Ferry Terminal. De entree is inbegrepen bij je bezoek aan The Beatles Story.

Voetbal
Liverpool telt twee Premiership voetbalteams: Liverpool en Everton – waarvan vooral de eerste bij ons bekend is. Hun stadions zijn gelegen aan weerszijden van Stanley Park. Anfield. De thuisbasis van de Liverpool Football Club is voorzien van een museum en een winkel. Je kunt er een rondleiding door het stadion boeken. De tours zijn onlangs vernieuwd en nemen nu gebieden van het stadion mee die nog nooit eerder zijn getoond en de frequentie in de spitsuren is verhoogd tot een tour per kwartier.

Mersey Tunnel Tour
De bouw van de Queensway Mersey Tunnel begon in 1925. De Mersey Tunnel Tour biedt een kijkje achter de schermen in dit fantastische staaltje techniek. De tour begint in een van de ventilatie stations. De decoratieve details in dit prachtige art deco gebouw is een grote verrassing aangezien het niet bedoeld was voor openbaar gebruik. Met een helm op wordt je meegenomen naar de ventilatoren, die er uitzien als iets uit een science fiction film, en andere interessante plekken zoals de nooduitgangen.

Metropolitan Cathedral
Halverwege de jaren ’60 werd de katholieke Liverpool Metropolitan Cathedral gebouwd, in 5 jaar tijd. Al in 1930 kreeg Sir Edwin Lutyens de opdracht om de kathedraal te ontwerpen, maar bij de bouw van de crypte bleek al snel dat kosten enorm uit de hand zouden lopen. Het ontwerp werd aangepast tot wat je nu ziet, maar de architectuur is er niet minder indrukwekkend om. De originele crypte is nog steeds onderdeel van de kathedraal. Entree is gratis.
Metropolitan Cathedral
Mount Pleasant, Liverpool

St George’s Hall
Een van de mooiste neoklassieke gebouwen ter wereld. Een paar jaar terug is het nog voor £ 23 miljoen gerenoveerd. In de 19e eeuw won de ontwerper Harvey Lonsdale Elmes twee afzonderlijke competitiesin Liverpool; hij mocht een concertzaal ontwerpen en het Justitiepaleis. Beide ontwerpen werden opgenomen in één enkel gebouw, St Georges Hall. Het St George ’s Hall Heritage Centre is gratis te bezoeken. Op de begeleide wandeling door het gebouw krijg je onder andere de originele gevangeniscellen te zien, met de graffiti nog op de muren.
St George ’s Hall
Merseyside, Liverpool