Bezienswaardigheden in Londen

Met de ontelbare bezienswaardigheden in Londen hoef je je geen dag te vervelen. Sterker nog, het is aan te bevelen om het één en ander te plannen. De stad is best groot, waardoor je veel tijd kunt verliezen in het reizen tussen de bezienswaardigheden zoals London Eye, Trafalgar Square en Greenwich Park. Met een bezoek aan één van de vele musea Londen kun je soms voor een zeer fijne verrassing komen te staan. Een aantal musea, waaronder de staatsmusea, zijn gratis te bezoeken. Maar ook zijn er verschillende tarieven geldig. Bijvoorbeeld anderhalf uur voor sluiting is het mogelijk tegen een gereduceerd tarief een museum te bezoeken.

Ander mogelijkheden om geld te besparen zijn met de aanschaf van een stadspas zoals ‘The London Pass’, goed te realiseren. Hierbij betaal je een vast bedrag per dag of meerdere dagen en mag je gratis binnen bij zo’n zestig attracties waaronder ook een aantal musea, de dierentuin, Tower of London, Westminister Abbey en nog veel meer. Een andere handige stadspas voor Londen is de Londen City Pass.
Lees meer over de stadspassen en stedentrip kortingskaarten voor Londen op Citypasses.

Big Ben
Je bent pas in Londen geweest als je oog in oog hebt gestaan met de wereldberoemde Big Ben. Ieder uur laat hij van zich horen. De Big Ben, wat eigenlijk zijn bijnaam is,  maakt onderdeel uit van het Palace of Westminster. Zijn officiële naam luidt Elizabeth Tower. De klok draait al heel wat jaren mee. Hij werd namelijk in het jaar 1858 geplaatst en heeft sindsdien zijn beroemde plek in de wereld verworven.
Big Ben
Parlement Square, Londen

Palace of Westminster
Politici van het Verenigd Koninkrijk regeren vanuit dit prachtige historische pand. Oudste delen van dit enorme bouwwerk dateren nog uit het jaar 1097. Harry Potter liefhebbers zullen zeker enige herkenning ontdekken, aangezien de meer dan duizend tellende kamers, lange gangen en fraai bewerkte plafonds als voorbeeld hebben gediend voor de beroemde Zweinstein school. De grootste gelijkenis is te vinden in de Westminster Hall.
Palace of Westminster
Parlement Square, Londen

TIP: Fietstour langs highlights van Londen
Wil je op een leuke en ontspannen manier de bezienswaardigheden van Londen  ontdekken? Boek dan een fietstour met gids langs de highlights van de stad! In 3 uur tijd fiets je samen met de (Nederlandse) gids langs de belangrijkste bezienswaardigheden, zoals de Big Ben, Buckingham Palace, St. Paul’s Cathedral, London Eye, Westminster Abbey, Trafalgar Square en nog veel meer. Tijdens de tour geeft de gids ook tips over de leukste plekjes en restaurants waar je iets kan drinken of eten in Londen.
Tip: Boek je fietstour door Londen van tevoren online!

 London Eye
Dit enorme reuzenrad naast de County Hall bied je een fantastisch uitzicht over de stad Londen. In een volledig afgesloten cabine ga je langzaam naar het hoogste punt van 135 meter, waarbij je over heel de stad uitkijkt. Een volle ronde duurt ongeveer een half uur. De cabines zijn geschikt voor maximaal 25 personen en zijn voor speciale gelegenheden af te huren. De oorspronkelijke tijdelijke ‘Millennium’ attractie telt jaarlijks ruim drie miljoen bezoekers en heeft al meerdere awards op zijn naam staan. Ook voor rolstoelgebruikers is een bezoek goed mogelijk.
London Eye
Westminster Bridge Road, Londen

Buckingham Palace
Wanneer de vlag wappert zijn de royals aanwezig in deze Londense residentie. Met name tijdens hun afwezigheid in de zomer, is het paleis toegankelijk voor publiek. De wisseling van de wacht aan de ingang van het paleis is goed genoeg voor soms duizenden bezoekers per dag. In het gebouw bevinden zich onder andere de Queen’s Gallery, the Green Room, Throne Room en de Ballroom.
Buckingham Palace
Buckingham Palace Road, Londen

Covent Garden
In het bruisende stadsdeel West End vind je de voormalige groente- en fruitmarkt Covent Garden. Dit deel van Londen wat eens bekend stond als de rosse buurt doet tegenwoordig goede zaken door allerlei straatartiesten, kunstenaars, leuke winkels, theaters, een dagelijkse markt, muziekanten en gezellige horeca. Niet ver van de markt ligt de allermooiste opera, namelijk Royal Opera House.
Covent Garden
The Market, Londen

Tower of London
Deze beroemde burcht van Londen zit vol met verhalen en mythes. Het kasteel ligt aan de noordelijke oever van de Theems. De eerste bouwsels dateren uit 1078 toen Willem de Veroveraar aan de macht was. Door de eeuwen heen zijn er telkens opnieuw delen aangebouwd of veranderd. De functies van de Tower of London heeft gevarieerd van gevangenis, legerbasis, schuilplaats en als bewaarplaats voor de fortuinlijke kroonjuwelen. Binnen in de Tower of London zijn er diverse afdelingen te bezoeken. Zo is er een collectie wapens van de afgelopen vijfhonderd jaar te bewonderen, zijn er nog duizenden edelstenen afkomstig van kroonjuwelen en mag je de beroemde witte toren betreden.
Tower of London
Tower Hill, Londen

Pleinen
De twee mooiste en indrukwekkendste pleinen van Londen zijn de Trafalgar Square en Piccadilly Circus. Trafalgar Square kenmerkt zich vooral door de enorme zuil met daarop Horatio Nelson, de Britse zeeheld die stierf tijdens zijn overwinning van de ‘Slag bij Trafalgar’ in 1805. Aan de Trafalgar Square liggen bezienswaardigheden als de National Gallery, St. Martin-in-the-Fields kerk, prachtige fonteinen en bronzen beelden. Het andere beroemde plein, Piccadilly Circus staat bekend als ontmoetingsplaats. Het plein is aangelegd om een goede verbinding te maken tussen Piccadilly en Regent Street. Midden op het plein staat een fontein met daarop het beeld van de Griekse god Anteros. Deze god van de wederliefde heeft een tweelingbroer genaamd Eros, god van de liefde en ook wel de equivalent van de Romeinse Cupido. Hoewel het dus eigenlijk Anteros betreft, wordt het fontein toch het Eros fontein genoemd. Vooral ’s avonds is het plein erg populair. De felle neon verlichte gevels geven dit plein een subliem uiterlijk.

Tate Brittain en Tate Modern
Samen met de musea Tate Britain, Tate Liverpool en Tate Gallery vormt het Tate Modern hét nationale museum voor internationale kunst van Groot-Brittanië. Tate Brittain en Tate Modern zijn beiden gelegen in Londen. De collecties kunst bestaan uit werken van tussen het jaar 1500 tot heden. De werken zijn zeer uiteenlopend waardoor het museum van begin tot eind weet te boeien. Thema’s als poëzie en dromen en grootheden als Pablo Picasso en Salvador Dalí vullen de zalen met prachtig werk.
Tate Brittain is vooral gevuld met oude werken en Tate Modern, zoals de naam het al zegt, vooral met moderne kunst.
Tate Brittain
Tate Modern

Meer informatie over bezienswaardigheden en musea in Londen vind je op Londen-Nu.