Bezienswaardigheden in Guernsey

Met opgravingen die teruggaan tot de Neolithische periode heeft Guernsey heel wat te bieden aan historische bezienswaardigheden. Het eiland was lange tijd de spil in gevechten tussen Engeland en Frankrijk en is ook bezet geweest door de Duitsers. Uit die periodes zijn nog tal van monumenten te bezichtigen. Guernsey heeft prachtige attracties en excursies te bieden, van schipbreuk- en oorlogsmusea tot kastelen en historische huizen. En ook de plaatsjes op het eiland zijn een plaatje: met zijn geplaveide straatjes en de pittoreske jachthaven is St Peter Port een van Europa’s mooiste havensteden.

Castle Cornet
Het kasteel Castle Cornet beschermt St Peter Port al sinds de 13e eeuw. Naast The story of Castel Cornet, het museum over de geschiedenis van het kasteel, vind je er musea over het maritieme verleden van Guernsey en een RAF museum over de luchtverdedigers van het eiland. Verschillende historische tuinen bieden een groene oase te midden van de stenen omgeving.
Castle Cornet
Castle Emplacement, St Peter Port, Guernsey

Fort Grey Shipwreck Museum
Gebouwd in 1804 om Guernsey’s westkust te verdedigen tegen Napoleon. Deze toren heeft de lokale bijnaam  ‘de Kop en Schotel’ dankzij zijn eigenzinnige vorm. Prachtig gelegen aan het strand van Rocquaine herbergt het een fascinerend museum met vondsten uit de vele schepen die zijn gestrand op deze mooie, maar verraderlijke kustlijn.
Rocquaine Bay, St Peter Port, Guernsey

Hauteville House
Even verrassend als mooi, dit buitengewone huis dat de thuisbasis was van de legendarische Franse schrijver Victor Hugo. Hier woonde en werkte hij het grootste deel van de 15 jaar waarin hij in ballingschap op Guernsey woonde – een periode waarin zijn beroemdste werken tot stand kwamen, zoals Les Miserables. De talloze kamers weerspiegelen Hugo’s persoonlijkheid en eclectische smaak, van weelderige Oriëntalisme tot objecten gemaakt van gerecyclede houten meubels. Met de toevoeging van Hugo ’s kunst werd het huis door Hugo’s zoon terecht beschreven als een ‘handtekening over drie verdiepingen’.
Hauteville House
Hauteville Street 38, St Peter Port, Guernsey

Musea over de Tweede Wereldoorlog
Guernsey viel onder nazi-heerschappij in juni 1940 en diverse musea schetsen een aangrijpend verhaal over hoe de eilandbewoners omgingen met de Duitse bezetting. Het German Occupation Museum vlakbij de luchthaven laat het dagelijks leven op het eiland zien door middel van tentoonstellingen, films en soundtracks. La Vallette Underground Military Museum schetst een breder beeld van het leven op het eiland tijdens de Eerste Wereldoorlog en de Tweede Wereldoorlog – heel toepasselijk ondergebracht in tunnels gebouwd door de Duitsers om brandstof op te slaan voor de onderzeeboten. In deze tunnels vind je ook een aquarium.

Het German Military Underground Hospital is het grootste overgebleven ‘gebouw’ uit de Tweede Wereldoorlog op de Kanaaleilanden. De tunnels zijn uit massieve rots gehouwen door dwangarbeiders van het vasteland van Europa.  Het is maar enkele maanden in gebruik geweest als hospitaal voor Duitse soldaten. Je kunt ook naar Fort Hommet, een Victoriaanse fortificatie die de Duitsers veranderde in een bunker (nu gerestaureerd in de staat van de jaren 1940) op een winderige landtong. Bezoek ook het German Marine Signala HQ, compleet met een van de beroemde Enigma codemachines.

Sausmarez Manor
Dit grootste landhuis van Guernsey dateert uit de 13e eeuw. De huidige 18e eeuwse gevel – gebouwd in opdracht van de eerste gouverneur van New York – wordt beschouwd als een van de mooiste voorbeelden van Queen Anne architectuur in Groot-Brittannië. Om binnen rond te kijken is deelname aan een rondleiding verplicht. Buiten vind je onder andere een van Engelands mooiste subtropische tuinen, een beeldenpark, speeltuin, modelspoorbaan, poppenhuismuseum en ambachtelijke winkels.
Sausmarez Manor
Sausmarez Road, St Martin, Guernsey