Kopenhagen, Denemarken

kopenhagen-zeemeerminDe voormalige havenstad Kopenhagen werd al in de middeleeuwen gesticht. Ongeveer vanaf de vijftiende eeuw heeft Kopenhagen als hoofdstad van Denemarken gediend. Hoewel de haven er nog altijd is, is het niet langer de belangrijkste bron van inkomsten. Vandaag de dag wordt het gezien als hét uitgaansgebied van Kopenhagen. De meeste grote herenhuizen en andere panden aan de Nyhavn zijn tegenwoordig namelijk in gebruik door horeca ondernemers. Hierdoor heerst er nog altijd een levendige en gezellige sfeer. De oude binnenstad herbergt veel monumentale panden, interessante musea en zelfs een nostalgisch pretpark. Het meest bezochte item van de stad ligt echter in de haven aan het einde van de promenade. Hier staat het beeld van “Lille Havfrue” de Kleine Zeemeermin. Bij dit beeld heerst er vrijwel altijd wel drukte door toeristen die met de Kleine Zeemeermin op de foto willen. Op warme zomerdagen ontstaat er vaak een wachtrij bij het beeld, zeker als de toeristenbussen de bezoekers met tientallen tegelijk uit laten stappen. De Kleine Zeemeermin is dan ook de populairste gratis bezienswaardigheid van Kopenhagen. Buiten het centrum is de stad steeds verder aan het uitbreiden. De meest interessante wijken eromheen zijn Østerbro, Vesterbro, Nørrebro en Frederiksberg. Toeristen concentreren zich echter vooral op het stadscentrum, omdat de meeste hotspots van Kopenhagen hier gelegen zijn. Wie echter een kijkje wil nemen in het echte stadsleven van Kopenhagen die zou deze wijken per fiets kunnen bezoeken.

Nyhavn is het oudste deel van de uitgestrekte haven van Kopenhagen; 18e eeuwse pastelkleurige huizen staan hier zij aan zij en in het water liggen oude houten schepen. ’s Zomers zijn hier veel terrasjes te vinden maar ’s winters, wanneer er een laagje ijs op het water ligt, heeft het ook een bijzondere sfeer. Je vind hier veel restaurantjes, maar het is wel erg toeristisch en dus duur. De voormalige rosse buurt van Kopenhagen, Vesterbro, is nu hét uitgaansgebied van de stad, met hippe nachtclubs, restaurantjes en winkels. Maar wees gewaarschuwd, want het verleden is in deze wijk nog niet geheel uitgewist – hier en daar kom je nog wel wat louche tenten tegen.

Kopenhagen in het kort

Aantal inwoners:
Winkelen:
Uitgaan:
Musea:
Bezienswaardigheden:
Valuta:
euro (EUR)
Prijsniveau winkelen:
Prijsniveau hotels:
Prijsniveau uit eten:

Vliegtuigmaatschappijen naar Kopenhagen

Op Copenhagen Airport:

KLM
KLM

Luchthavens bij Kopenhagen

 • Copenhagen Airport

  Gemiddelde vliegtijd vanaf Amsterdam: 1 uur en 20 minuten
  Afstand tot centrum stad: ongeveer 8 kilometer

  Trein naar centrum:
  Metro naar centrum:
  Bus naar centrum:
  Tarief taxirit centrum:

  Bij de luchthaventerminal zijn volop taxi's beschikbaar. Een rit naar het centrum van Kopenhagen kost je omgerekend ongeveer 25 tot 30 euro. Gezien de relatief korte afstand een vrij hoog bedrag. Goedkoper is het om met de trein naar Kopenhagen te gaan. Deze 13 minuten durende rit kost je ongeveer vijf euro voor een enkele rit. Een optie die ongeveer net zo snel en goedkoop is, is om per metro naar het centrum te reizen. Vanuit terminal 3 kun je direct naar het centrum reizen met de gele lijn (M2).

Reisperiode & klimaat

Over het algemeen is het klimaat van Kopenhagen goed te vergelijken met dat van ons. De winters kunnen er iets kouder zijn en de zomermaanden net wat warmer. Niet zelden geniet Kopenhagen in de zomermaanden van stabiele hogedrukgebieden boven Scandinavië. Dit kan voor langere periodes van zeer zonnig en vrij warm weer zorgen.  Voor uitgebreide klimaatinformatie en statistieken verwijzen we graag naar klimaatinfo Kopenhagen.

Weersverwachting voor Kopenhagen

The location could not be found.

Reisgidsen & plattegronden

Om alle ins & outs van een stad bij de hand te hebben mag een goede reisgids eigenlijk niet ontbreken. Vaak staan er naast de standaard bezienswaardigheden ook leuke tips in die je op eigen houtje niet zomaar ontdekt. Veel reisgidsen zijn voorzien van illustraties en goede plattegronden als extra hulpmiddelen.

Op onze reisgidsen pagina lees je alles over reisgidsen en waar je het beste een reisgids of plattegrond voor Kopenhagen kunt kopen.

Meer informatie

Voor meer informatie en tips over Kopenhagen kun je terecht op de volgende websites:
Kopenhagen informatie
Kopenhagen bezienswaardigheden top 10
waar overnachten in Kopenhagen