Eten & drinken in Kopenhagen

Vooral op lekkere zonnige dagen doen de brasserieën en restaurants in Nyhavn het erg goed. De kades staan vol met gezellige terrassen en op de kaart staan de lekkerste Deense gerechten. Naast de bekende Smørrebrød kun je er heerlijke vis eten, goede hotdogs en ondertussen genieten van een lekker biertje. Waar men vroeger erg schrok van de hoge prijzen voor alcoholische dranken, ligt het tegenwoordig erg dicht op wat wij  in Nederland ervoor betalen. Geen reden meer om een heerlijk drankje te laten staan in ieder geval. De lekkerste Deense gebakjes komen oorspronkelijk uit Wenen. De bekende zoete lekkernij ‘Wienerbrød’ werd namelijk ontwikkeld door een Weense chef omstreeks 1840.

Populair is tegenwoordig ook Kopenhagens ’Quartier Latin’: de studentenbuurt ten zuidwesten van de universiteit van Kopenhagen. Deze voormalige sloppenwijk is nu een alternatief en buurtje met Franse restaurants en bijzondere boetiekjes. De Larsbjørnsstraede en Skt. Peders Straede zijn de mooiste straatjes, met pastelkleurige huizen en straten met kinderkopjes. Hier drink je net als de studenten koffie bij Roberts Coffee op oude bankstellen. Of ga naar Paludan, net ten noorden van de universiteit: een café en boekwinkel in één.

Net zoals bij ons, eten de Denen over het algemeen drie maaltijden per dag. Het ontbijt bevat vooral koffie of thee met brood en/of cornflakes. Voor de lunch zie je vooral smørrebrød gerechten met allerlei soorten beleg. En ’s avonds verschilt het ook niet heel veel met thuis.

Grams Lækkerier
In dit kleine restaurant lunch je goed en lekker. Er wordt gebruik gemaakt van verse producten in heerlijke combinaties. Hoewel er in Kopenhagen zeker broodjeszaken te vinden zijn die iets voordeliger zijn, is Grams Lækkerier zeker de moeite waard.
Grams Lækkerier
Halmtorvet, Kopenhagen

Halifax
Liefhebbers van de ‘real American burger’ moeten zeker één van de filialen van Halifax bezoeken. Ook hier geldt dat de produkten vers zijn en dat er over de oorsprong van het vlees zorgvuldig wordt nagedacht. Voor meer informatie over de filosofie van deze keten verwijzen wij u graag naar onderstaande link.
Halifax
Frederiksborggade – Larsbjørnstræde – Trianglen, Kopenhagen
€€

Cofoco
Betaalbaar eten doe je in Kopenhagen bij een van de 9 Cofoco restaurants (afkorting voor Copenhagen Food Company). Het mediterrane restaurant Vespa vind je in het centrum.
Cofoco
St. Kongensgade 90, Kopenhagen

Madklubben
Nog een budgetoptie in Kopenhagen: Madklubben, een Parijse bistro in modern jasje.
Madklubben
Store Kongensgade 66, Kopenhagen

Café Diamanten
Gammel Strand is een mooi straatje aan het water met uitzicht op het parlement. Hier zijn goede restaurants en leuke cafeetjes gevestigd. Installeer je net als de Denen op het terras van Café Diamanten – ’s winters zit je er met een dekentje op schoot!
Café Diamanten
Gammel Strand 50, Kopenhagen

Restaurant & Cafe Nytorv
Eind van de middag zoeken de Denen elkaar op in sfeervolle gelegenheden zoals Restaurant & Cafe Nytorv, met de respectabele leeftijd van 150 jaar één van de oudste cafeetjes van de stad. Lang geleden was het een gelegenheid met een wat twijfelachtige clientèle, maar tegenwoordig kom je er vooral kunstenaars en zakenmensen tegen.
Cafe Nytorv
Nytorv 15, Kopenhagen
€€

Carlton
Eén van de vele bordelen van Vesterbro die een nieuw leven zijn begonnen als café-restaurant is bijvoorbeeld Carlton, waar je terecht kunt voor lekkere salades, vis en pasta’s.
Carlton
Halmtorvet 14, Kopenhagen
€€

Karriere
In Vesterbro vind je de ‘art bar’ Karriere, een café, restaurant en bar waar je terecht kunt voor lekker eten, cocktails en kunst. Let op de bijzondere lichtinstallaties en de bar, die langzaam van de ene naar de andere kant verschuift.
Karriere
Flaesketorvet 57-67, Kopenhagen
€€

Nyhavns Færgekro
Dit geschiedenis volle restaurant staat garant voor goed en authentiek eten. Het pand heeft eerder gediend als agentschap voor de stoomboot rederij White Star Line. Op de eerste verdieping zouden zelfs kaartjes zijn verkocht voor een vaart met de bekende ‘Titanic’. De brunch die er zaterdag en zondag georganiseerd wordt is een groot succes. Het is tevens een bijzondere manier om met de Deense keuken kennis te maken.
Nyhavns Færgekro
Nyhavn 5, Kopenhagen
€€

Nimb
In het Tivoli park vind je Nimb, een combinatie van luxe hotel, brasserie, gourmet restaurant, bar, vinotheek, grillbar en een zuivel- en chocoladebedrijfje. Vanaf de façade aan de Bernstorffsgade – niet te missen dankzij de Moorse torens en minaretten – kun je letterlijk een kijkje in de keuken nemen. Ook voor een snelle hap is dit een goed adres; in de grillbar zijn gourmet hotdogs te krijgen met huisgemaakte worst.
Nimb
Bernstorffsgade 5, Kopenhagen
€€€