Venetië, Italië

Venetië, Piazza San Marco en Campanile

Venetië, Piazza San Marco

Venetië wordt door Italianen La Serenissima genoemd, of ook wel: de ‘Koningin van het water’. Een stad die zulke bijnamen draagt moet wel betoverend zijn. En hoewel Venetië door de dagelijkse stroom toeristen lang niet overal meer zo ‘sereen’ is, heeft ze altijd die magie weten te behouden. Wat wil je ook; met meer dan 150 kanalen, ruim 400 bruggetjes en ontelbaar veel steegjes is Venetië nog steeds een van de meest romantische steden van Europa.

Een bezoek aan deze bijzondere stad begint op het beroemde San Marcoplein. Daar kun je de Basilica di San Marco, de campanile, het Dogepaleis en de Brug der Zuchten bewonderen, of gewoon wat rondlopen langs de vele straatartiesten en cafés die je er tegenkomt. Vanuit het Dogepaleis werd Venetië in het verleden bestuurd, toen de stad nog als onafhankelijke republiek door het leven ging en in herhaaldelijke concurrentiestrijd verwikkeld was met andere grootheden in Italië, zoals Genua.

Natuurlijk bezoek je naast het San Marcoplein ook de Rialtobrug, Ponte di Rialto, een icoon van de stad. De talloze handelaren die in de loop der eeuwen over zee naar Venetië trokken, kwamen naar de beroemde markt bij de Rialto-brug om hun koopwaar te slijten. Het zijn vooral de handelaren geweest die de stad in het verleden veel rijkdom, macht en zelfs een internationaal aanzien bezorgden. Naast de grote toeristentrekkers is het, zeker in het altijd drukke Venetië, aan te raden om ook eens wat andere, minder toeristische wijken te ontdekken.

Dorsoduro is zo’n wijk: centrum van kunst en cultuur en bovendien de universiteitsbuurt en dus gegarandeerd levendig en sfeervol. Een handig weetje: in Venetië zijn niet de straten, maar de wijken genummerd, let daar dus op als je een bepaald adres zoekt!

Venetië in het kort

Aantal inwoners:
Winkelen:
Uitgaan:
Musea:
Bezienswaardigheden:
Valuta:
euro (EUR)
Prijsniveau winkelen:
Prijsniveau hotels:
Prijsniveau uit eten:

Vliegtuigmaatschappijen naar Venetië

Op Marco Polo (Venetië):

Luchthavens bij Venetië

 • Marco Polo (Venetië)

  Gemiddelde vliegtijd vanaf Amsterdam: 2 uur
  Afstand tot centrum stad: 13 km

  Trein naar centrum:
  Metro naar centrum:
  Bus naar centrum:
  Tarief taxirit centrum:

  In ongeveer 2 uur vlieg je vanaf Nederlandse bodem naar Venetië. Het vliegveld Marco Polo ligt op zo’n 13 km van de stad en is het grootste vliegveld in de omgeving. Het kleinere Treviso Airport ligt ongeveer 40 km buiten de stad (Ryanair en Transavia vliegen daar op). Vervoer van beide vliegvelden naar Venetië gaat over het algemeen per bus, trein of taxi, maar vanaf Marco Polo Airport kun je ook de watertaxi of de Alilaguna nemen, de speciale shuttleservice over water. Hoe lang de tocht is en wat de kosten zijn hangt af van het soort vervoer dat je kiest en natuurlijk ook van waar (op welk eiland) je in Venetië naartoe moet worden gebracht.

Reisperiode & klimaat

Een meer uitgebreid en overzichtelijk weeroverzicht vind je op klimaatinfo Venetië

 

Weersverwachting voor Venetië

The location could not be found.

Reisgidsen & plattegronden

Om alle ins & outs van een stad bij de hand te hebben mag een goede reisgids eigenlijk niet ontbreken. Vaak staan er naast de standaard bezienswaardigheden ook leuke tips in die je op eigen houtje niet zomaar ontdekt. Veel reisgidsen zijn voorzien van illustraties en goede plattegronden als extra hulpmiddelen.

Op onze reisgidsen pagina lees je alles over reisgidsen en waar je het beste een reisgids of plattegrond voor Venetië kunt kopen.

Meer informatie

Voor meer informatie en tips over Venetië kun je terecht op de volgende websites:
Venetie-Nu
Venetië informatie
Venetië Startpagina
Venetie informatie
Venetië in één dag
Venetië voor beginners
Venetië tips
Venetië bezienswaardigheden top 10
Venetië informatie
5x zien & doen in Venetië