Gratis & goedkoop in Venetië

Ondanks de vele toeristen en de daaromheen ontstane voorzieningen in de stad, kun je de sfeer en charme van het authentieke Venetië nog op heel veel plekken terugvinden.Daarvoor hoef je enkel af en toe af te wijken van de gebaande toeristische paden. Een groot bijkomend voordeel daarvan is, dat je dan meteen ook in de meer betaalbare delen van de stad komt. Veel wijken die bij het grote publiek niet zo bekend zijn, zijn de moeite van een bezoekje meer dan waard!

Caffetteria Museo Correr
Een kopje koffie drinken op een terrasje met uitzicht op Piazza San Marco is een dure aangelegenheid in Venetië. Wees daarom slim en sluit een bezoek aan een centraal gelegen museum, bijvoorbeeld het Museo Correr, af met een kopje koffie in het museumcafé. De drankjes kosten er veel minder dan onder de bogen van de piazza en het uitzicht dat je vanaf hier hebt op het San Marcoplein is onbetaalbaar.
Piazza San Marco 52, Venetië

Santa Maria dei Miracoli
In de wijk Canareggio ligt, aan het Campo dei Miracoli, de kerk Santa Maria dei Miracoli. Venetianen noemen het echter meestal ‘het huwelijkskerkje’, omdat veel inwoners van Venetië hier trouwen. Roddelaars beweren dat het witte stenen waaruit de kerk is opgetrokken afkomstig is van het marmer dat werd afgedankt bij de bouw van de San Marco. Voor een paar euro mag je ook even binnen kijken.
Campo dei Miracoli, Castello 6075, Venetië

Cicchetterie
Op zoek naar een goedkoop alternatief in Venetië voor een duur diner in een restaurant? Daar hebben de Venetianen de cicchetterie voor uitgevonden. Voor gemiddeld zo’n 20 euro per persoon bestel je niet alleen twee ombre (glazen wijn), maar ook direct een keur aan heerlijke hapjes. Meestal kun je zelf je keuze maken uit de uitgebreide selectie plaatselijke lekkernijen die op de toonbank staan uitgestald. Probeer het bijvoorbeeld eens bij Cantinone già Schiavi in de wijk Dorsoduro (992) of bij Al Garanghelo in de wijk Castello (Via Garibaldi, Castello 1621).

Canareggio en Dorsoduro
Venetië kent vele onontdekte schatten, zoals een aantal van de minder bekende wijken. Daar kun je, gratis en voor niets, rondwandelen en in alle rust genieten van de authentieke sfeer van Venetië zonder toeristen. De wijk Cannaregio bijvoorbeeld, vraagt erom ontdekt te worden. De wijk ligt even ten noorden van de Rialtobrug en is dé plek om de smaak en sfeer van het echte Venetië te proeven. Je komt hier onder andere het voormalige Joodse getto tegen. Een andere aanrader is Dorsoduro, de universiteitsbuurt en de meest culturele en kunstzinnige wijk van het Venetië van nu.