Winkelen in Venetië

Wie wil winkelen, komt in Venetië zeker aan zijn trekken. Van snuisterijen en souvenirs tot haute couture: hier vind je werkelijk alles. Voor dat laatste kun je bijvoorbeeld in de Via XXII Marzo terecht. Wie wat minder te besteden kan zich prima vermaken in het gebied tussen het San Marcoplein en de Rialtobrug, waar je talloze winkels in alle prijsklassen zult tegenkomen.

Smakelijke souvenirs vind je in de verschillende delicatessenzaken die de stad rijk is, maar wie echt iets bijzonders mee wil nemen gaat op zoek naar kunstwerken gemaakt van het beroemde glas uit Murano. Natuurlijk is een ander veelgezocht souvenir in Venetië ook een echt carnavalsmasker. Let daarbij wel op wat je koopt: er is veel namaak in omloop!

Antica Drogheria Mascari (Via degli Spezieri) is een paradijs voor liefhebbers van kruiden, die je hier in werkelijk alle soorten en maten kunt krijgen. Ook Casa del Parmigiano (San Polo 214/215) is een leuke culinaire beleving: hier kun je terecht voor heerlijke kazen, vleeswaren, olijfolie en wijn. Voor ‘chocaholics’ is Vizio Virtù (San Polo 2898/a) een must: een Venetiaanse chocolademaker die smakelijke kunstwerkjes verkoopt.

Shoppen voor kleding kan natuurlijk ook. De dure merken vind je in de Via XXII Marzo en de Calle Larga. Op en rond de Campo San Tomà vind je veel trendy kleding van jonge Italiaanse designers. In de Strada Nuova moet je zijn als je meer betaalbare winkels zoekt. Wie ten slotte op zoek is naar een Venetiaans masker moet even naar binnen lopen bij de studio van Ca’ Macana in de Calle delle Botteghe.

Markten
Wie in Venetië vraagt naar een markt, wordt onvermijdelijk naar de Rialto-markt in de buurt van de gelijknamige brug gestuurd. Het is de meest beroemde van de hele stad en wordt iedere ochtend behalve op zondag gehouden. De winkeltjes rondom de markt zijn meestal tot laat in de middag geopend. Neem ’s ochtends in alle vroegte de vaporetto of taxi, stap uit op de steiger van de Mercato di Rialto en laat je overweldigen door de geuren, kleuren en smaken van de stad. Je kunt hier terecht voor kruiden, groente en fruit, maar er zijn ook talloze winkeltjes waar je vers brood, vleeswaren en allerhande delicatessen kunt krijgen. Er is een apart gedeelte gereserveerd voor de vismarkt, die elke ochtend behalve op maandag wordt gehouden. De leukste, meest levendige dag om de (vis)markt te bezoeken is zaterdag.