Eten & drinken in Venetië

Net als in de rest van Italië kun je heerlijk eten en drinken in Venetië. De kunst in deze stad is echter om dat op sfeervolle plekken te doen zonder al te diep in de buidel te moeten tasten. Vermijd daarom de toeristengebieden en zoek iets leuks in een andere wijk van Venetië, zoals het levendige Dorsoduro. Er zijn verschillende specialiteiten die je geproefd moet hebben, uiteraard vaak op basis van vis. Sarde in saor bijvoorbeeld, baccalà of spaghetti alle vongole (sardines in zuur, kabeljauw en pasta met venusschelpen).

Maar naast vis kent de Venetiaanse keuken nog veel meer geheimen. Bekende gerechten uit deze omgeving zijn onder andere risi e bisi en bigoli met ansjovissaus (rijst met doperwten en dikke sliertpasta). Daarnaast is er een groot aantal uitstekende streekwijnen verkrijgbaar, die je in een wijnbar per glas kunt bestellen. Venetianen hebben een speciale benaming voor een glas wijn: un’ombra, oftewel een schaduw. Traditiegetrouw proef je bij een bezoek aan Venetië ook altijd een Bellini: de beroemde cocktail van prosecco met perziksap die in deze stad is ontstaan.

Caffè Florian
Onder de bogen van het San Marcoplein vind je het beroemdste café van Venetië: Caffè Florian. Sinds 1720 wordt hier koffie geschonken, onder ander aan beroemde figuren uit het verleden zoals Goethe en Casanova. Wie niet al teveel wil spenderen maar toch de sfeer wil proeven bestelt een espresso aan de bar. Natuurlijk kun je bij Florian ook terecht voor lunch en aperitief, maar dat zal je wat meer kosten.
Caffè Florian
Castello 5453, Venetië
€€

Harry’s Bar
Is Caffè Florian het beroemdste café van de stad, de meest beroemde bar van Venetië vind je even verderop, om de hoek van het San Marcoplein. Harry’s Bar is een begrip in Venetië en dankzij de vele Amerikaanse bezoekers ook in de rest van de wereld. Volgens de overlevering werd hier de Bellini-cocktail uitgevonden. Wie de originele Bellini bij Harry wil proeven zal daar flink voor moeten betalen. De charme die Harry’s Bar eens gehad moet hebben wordt nu dan ook enigszins teniet gedaan door de exorbitante prijzen.
Harry’s Bar
Calle Vallaresso 1323, Venetië
€€€

Pane, Vino & San Daniele
Op zoek naar een leuk, ongedwongen adres voor lunch of diner in Venetië? Bij Pane, Vino & San Daniele, vlak bij de universiteit, kun je genieten van heerlijke streekgerechten en de specialiteit van het huis: Prosciutto San Daniele, een van de meest delicate hammen van heel Italië.
Pane, Vino & San Daniele
Campo dell’Angelo Raffaele, Dorsoduro 1722, Venetië
€€

Osteria La Patatina
Een kleine en sfeervolle osteria waar je kunt genieten van verse, pure ingrediënten en authentieke streekgerechten. Het restaurant ligt in een rustig deel van Venetië waar een stuk minder toeristen komen.
Osteria La Patatina
Calle Saoneri, S. Polo 2741/A, Venetië
€€

Trattoria Da Fiore
Wil je toch liever in de wijk rond de San Marco blijven voor het avondeten? Schuif dan aan bij Trattoria Da Fiore in de Calle delle Botteghe. De prijzen zijn er een stuk redelijker dan in de buurt van het eigenlijke San Marcoplein en je kunt er heerlijke streekgerechten proeven.
Trattoria Da Fiore
Calle delle Botteghe, San Marco 3461, Venetië
€€

Osteria Da Andrea Bancogiro
Deze osteria bevindt zich in een voormalig bankgebouw in Venetië en serveert voornamelijk streekgerechten. Probeer hier een van de heerlijke visgerechten, gemaakt met dagverse vis van de Rialtomarkt die hier op loopafstand vandaan ligt.
Osteria Da Andrea Bancogiro
Campo San Giacometto, San Polo 122, Venetië
€€

La Zucca
Houd je van groente? Ga dan eten bij La Zucca in de wijk Santa Croce in Venetië. Uiteraard vind je er veel gerechten met pompoen (zucca), maar er staan ook talloze andere groentespecialiteiten op de kaart. Let wel: Zucca is geen vegetarisch restaurant, maar het is een fijne plek voor wie wil genieten van verse groente en andere pure ingrediënten.
Osteria La Zucca
Santa Croce 1762, Venetië
€€