Bezienswaardigheden in Venetië

In Venetië kun je dagen zoet brengen. Niet alleen omdat je bij een eerste bezoek onherroepelijk meerdere keren zult verdwalen in de kronkelende steegjes van de stad, maar ook omdat er eindeloos veel te zien en te beleven valt. Het San Marcoplein is de spil waar om heen de belangrijkste bezienswaardigheden van Venetië verzameld liggen, zoals het Doge-paleis, de Basiliek en de Campanile (klokkentoren). Houd je het de eerste keer nog bij de grote publiekstrekkers, bij een tweede bezoek aan Venetië zul je ook andere wijken en eilanden bezoeken, die stuk voor stuk hun eigen charme blijken te hebben.

San Marcoplein
Hoe gek het ook klinkt: in heel Venetië kun je maar één piazza vinden: Piazza San Marco. Alle andere pleintjes die je in de stad tegenkomt worden namelijk campo genoemd. Over het algemeen is het op het beroemdste plein van de stad erg druk, maar omdat het zo groot is kun je altijd wel een plek vinden om je ogen goed de kost te geven. Om je heen zie je niet alleen toeristen, passanten, duiven en straatartiesten, maar ook de imposante San Marcobasiliek, het Dogepaleis en de klokkentoren (campanile).

San Marcobasiliek
In de 9de eeuw werd er aan de Piazza San Marco in Venetië voor het eerst een kerk gebouwd om de relieken van de Heilige Marcus in te bewaren. Deze werd in de 11de eeuw vervangen door de imposante basiliek die we tegenwoordig nog kunnen bewonderen. Op de gevel zie je onder andere een vierspan en de Venetiaanse leeuw, het symbool van de evangelist Marcus, patroonheilige van de stad. De basiliek heeft maar liefst vijf koepels en is voorzien van rijke versieringen, zowel aan de buitenkant als van binnen. De kerk zelf kun je gratis bezoeken, voor het bijbehorende Museo San Marco moet je een kaartje kopen (€ 3).
Piazza San Marco, Venetië

Dogepaleis
De fundamenten van het Dogepaleis (Italiaans: Palazzo Ducale) naast de San Marcobasiliek werden al in de 9de eeuw gelegd, maar het huidige aanzien kreeg het gebouw tussen 1309 en 1424. ‘Doge’ was de benaming voor de leider van de onafhankelijke republiek die Venetië tot in de 18de eeuw was. Het bestuur van de stad zetelde in dit gebouw. Binnen vind je onder andere de Zaal van de Hoge Raad (Sala del Maggior Consiglio), waar je Tintoretto’s Paradijs kunt bewonderen. Tegenwoordig is het Dogepaleis ingericht als museum. Een toegangskaartje kost € 16. Je kan ook een rondleiding met gids door de verschillende ruimtes van het indrukwekkende Doge-paleis boeken.
Palazzo Ducale
Piazza San Marco, Venetië

Tip: Museum Pass Venetië
Met de Museum Pass heb je skip-the-line en met korting toegang tot de belangrijkste musea in Venetië, zoals Palazzo Ducale (Dogepaleis) en Museo Correrop op het San Marcoplein.
Bestel hier de Venice Museum Pass van te voren online.

Brug der Zuchten
Het Dogepaleis is aan de achterkant verbonden met de voormalige gevangenis via de Ponte dei Sospiri, de Brug der Zuchten. Tegenwoordig is de brug symbool geworden voor de romantiek van Venetië: stelletjes die elkaar in een gondel onder de brug kussen verzilveren hun liefde volgens de Venetianen tot in de eeuwigheid.
Piazza San Marco, Venetië

Campanile
Een van de jongste gebouwen die je op de Piazza San Marco kunt vinden is de campanile, de klokkentoren. Pas in juli van het jaar 1902 werd deze voltooid. De oorspronkelijke klokkentoren was veel ouder (10de eeuw) en functioneerde in het verleden ook als vuurtoren. Deze oude toren was echter zwaar beschadigd en deels ingestort, zodat er een nieuwe gebouwd moest worden. De campanile die je nu ziet is echter wel een exacte replica van het origineel. Wie de klim aan wil gaan kan voor € 6 euro naar binnen en boven genieten van een prachtig uitzicht.
Piazza San Marco, Venetië

Canal Grande
Een beroemde en wonderschone aanblik als het in de vroege morgen nog leeg is: het Canal Grande in het hart van Venetië. Dit ‘grote kanaal’ is ongeveer 4 km lang en 70 meter breed en wordt druk bevaren door vaporetto’s (waterbussen), gondels en watertaxi’s. Een tochtje over het Canal Grande is ondanks de drukte de moeite waard; langs de waterkant vind je prachtige stadspaleizen en typisch Venetiaanse bebouwing.

Gondelvaart
Velen willen het niet missen: een romantisch tochtje door de kanalen van Venetië, in een gondel. Helaas is de werkelijkheid niet heel erg romantisch: vaak komen hele stoeten gondels vast te liggen in de smalle wateren en zijn de gondeliers minder gastvrij en vriendelijk dan ze in de meeste films doen geloven. Bovendien is een tochtje vaak erg kostbaar – voor zo’n drie kwartier varen betaal je vaak al tegen de € 100. Wie ondanks dat toch graag instapt, vindt daarvoor de mogelijkheid bij vrijwel iedere brug en natuurlijk ook aan het water bij Piazza San Marco.

Ponte di Rialto
Vanaf het water is ‘ie het mooist: de Rialtobrug. Deze prachtige brug over het Canal Grande is een symbool van de stad en werd vernoemd naar de hoge oever (rivo alto) waar de eerste bewoners van Venetië zich vestigden. Van oudsher is dit het deel van de stad waar ook handelaren zich verzamelden. Met name de nabijgelegen Rialto-markt was een vaste stop op hun route. Daar kun je in de vroege ochtend nog altijd terecht voor groente, fruit en dagverse vis.
Ponte di Rialto, Venetië

Galleria dell’Accademia
De Galleria dell’Accademia is een walhalla voor liefhebbers van Italiaanse schilderkunst.  Je vindt er werken van meesters als Tintoretto, Titiaan en Veronese. De Accademia is onderdeel van de Scuola Grande van de Santa Maria della Carità, een van de oudste kloosterordes van de stad. De gelijknamige kerk en het bijbehorende klooster maken onderdeel uit van het Academiegebouw.
Galleria dell’Accademia
Campo della Carità, Dorsoduro 1050, Venetië

Guggenheimmuseum
Liefhebbers van moderne kunst komen in Venetië zeker aan hun trekken. Het Guggenheimmuseum in de wijk Dorsoduro biedt kunstwerken van onschatbare waarde, zoals die van Kandinsky, Mirò en Picasso. De collectie, verzameld door de wereldberoemde Peggy Guggenheim, is de belangrijkste verzameling niet-Italiaanse kunst uit de eerste helft van de 20ste eeuw in heel Italië.
Guggenheim Museum
Palazzo Venier dei Leoni, Dorsoduro 701, Venetië