Parijs, Frankrijk

parijs250De wereldstad Parijs heeft meerdere bijnamen. Stad van de liefde, stad aan de Seine, de lichtstad, stad van Genoveva (Geneviève) patroonheilige van Parijs, stad van de eeuwige romatiek en stad van de ‘gevreesde’ Periferique. Kortom, je moet er een keer geweest zijn. Vanaf de elfde eeuw heeft Parijs een vruchtbare periode doorgemaakt. Koningen gingen zich er permanent vestigen en de handel nam grootse vormen aan. Al voor tientallen eeuwen staat de stad bekend om zijn kunst, onderwijs en vertier. Maar ook als hoofdstad van Frankrijk vervult het een belangrijke plek in de wereld.

Als toerist kom je ogen tekort wanneer je bouwwerken als de Notre-Dame, de Eiffeltoren, de Arc de Triomphe en de Sacré-cœur passeert. En er is nog zoveel meer. Erfenissen uit de middeleeuwen, de renaissance tijd en die van de verlichting worden onder andere als Unesco erfgoed in ere gehouden. Hierdoor blijft de geschiedenis goed bewaard en kunnen we er nog lang van genieten.

De stad Parijs is inmiddels zo groot, dat elke wijk zijn eigen identiteit bezit. In Frankrijk noemt men dit arrondissementen. Er zijn er maar liefst twintig. De meest bekende zijn het 1ste, 2de, 3de arrondissement (centrum), het 4de arrondissement (Le Marais), het 5de arrondissement  (Quartier Latin) en het 6de arrondissement (St. Germain). De andere zijn  zeker een aanrader, want elk arrondissement heeft wel iets wat de moeite waard is. Gelukkig biedt de metro veel mogelijkheden om ze allemaal op redelijk termijn te kunnen bezoeken.

Parijs in het kort

Aantal inwoners:
Winkelen:
Uitgaan:
Musea:
Bezienswaardigheden:
Valuta:
euro (EUR)
Prijsniveau winkelen:
Prijsniveau hotels:
Prijsniveau uit eten:

Reisperiode en klimaat

Parijs heeft een gematigd zeeklimaat. Hoewel het klimaat niet zo heel veel verschilt met dat van ons, kan het er in de zomermaanden net wat warmer zijn. Dat komt door de zuidelijkere ligging. Door de hoge gebouwen blijft de warmte ook iets langer hangen. De winters zijn vaak iets milder, hoewel een paar graden vorst zeker wel eens voorkomt. De fijnste maanden om Parijs te bezoeken is tussen mei en oktober. De kans op aangenaam weer is dan groot, hoewel je zeker ook rekening met houden met de kans op een regenachtig weekend, met name in het najaar.

Alles over weer en klimaat van Parijs lees je op Klimaatinfo Parijs.

 

 

Weersverwachting voor Parijs

The location could not be found.

Reisgidsen & plattegronden

Om alle ins & outs van een stad bij de hand te hebben mag een goede reisgids eigenlijk niet ontbreken. Vaak staan er naast de standaard bezienswaardigheden ook leuke tips in die je op eigen houtje niet zomaar ontdekt. Veel reisgidsen zijn voorzien van illustraties en goede plattegronden als extra hulpmiddelen.

Op onze reisgidsen pagina lees je alles over reisgidsen en waar je het beste een reisgids of plattegrond voor Parijs kunt kopen.

Meer informatie

Voor meer informatie en tips over Parijs kun je terecht op de volgende websites:
5x zien & doen in Parijs
Parijs bezienswaardigheden top 10
Parijs informatie
Parijs tips
Parijs top 10
Parijs voor beginners