Helsinki, Finland

helsinki-intro2Als hoofdstad van Finland vervult Helsinki een aantal belangrijke functies. Maar ook als toeristische bestemming is de stad al lang geen onbekende meer.
Helsinki werd omstreeks 1550 opgericht door koning Gustav Vasa van Zweden. Voor een lange tijd heeft Rusland zijn stempel gedrukt op het land. En pas in 1917 toen Helsinki onafhankelijk werd ontstond langzaam de mogelijkheid om het land en de stad Helsinki opnieuw op de kaart te zetten. Dat dit geen windeieren heeft gelegd mag duidelijk zijn. De stad Helsinki is in 2012 verkozen als World Design Capital.

Met twee universiteiten weet Helsinki veel jongeren aan te trekken die er studeren en wonen. Dat de plaatselijke horeca hier wel bij vaart zal niemand verbazen. De terrassen zijn op zonnige dagen tot op de laatste stoel gevuld en tot diep in de nacht kun je op meerdere plaatsen een leuk feestje bouwen.
Maar ook op het gebied van sport en recreatie is Helsinki een uitstekende bestemming. De inwoners van Helsinki mogen zelf ook graag in de buitenlucht vertoeven. De outdoor sportmogelijkheden zijn daarom alleen al enorm gegroeid. Met een aantal prachtige parken, mooie stranden en luxe spa’s is het zelfs een rustgevende bestemming te noemen. Kortom, er is voor iedereen wat te beleven.

Helsinki in het kort

Aantal inwoners:
Winkelen:
Uitgaan:
Musea:
Bezienswaardigheden:
Valuta:
euro (EUR)
Prijsniveau winkelen:
Prijsniveau hotels:
Prijsniveau uit eten:

Vliegtuigmaatschappijen naar Helsinki

Op Helsinki-Vantaa Airport:

KLM
KLM

Luchthavens bij Helsinki

 • Helsinki-Vantaa Airport

  Gemiddelde vliegtijd vanaf Amsterdam: 2 uur en 30 minuten
  Afstand tot centrum stad: ongeveer 18 kilometer

  Trein naar centrum:
  Metro naar centrum:
  Bus naar centrum:
  Tarief taxirit centrum:

  De goedkoopste manier om naar het centrum is per bus. Je kunt per stadsbus richting het centrum reizen met diverse buslijnen. Populair is de Finnair City Bus. Deze bus rijdt iedere twintig minuten richting het centrale treinstation van Helsinki. Het treinstation ligt op loopafstand van redelijk wat hotels in Helsinki, waardoor in veel gevallen deze Finnair City Bus een goede manier is om van en naar het vliegveld te reizen. De rit neemt ongeveer dertig minuten in beslag.
  Met de taxi kan natuurlijk ook. Taxi's in Finland zijn vergelijkbaar wat betreft prijs met de Nederlandse taxi's. Een rit van de luchthaven naar het centrum van Helsinki komt gemiddeld tussen de 25 en 35 euro uit. Taxi's rijden op basis van de taximeter.

Reisperiode en klimaat

Het landklimaat wat zo kenmerkend voor Helsinki is, zorgt voor koude winters en redelijk warme zomers. Extreem hoge temperaturen in de zomer zijn vrij zeldzaam. De gemiddelde temperatuur is zo’n 25 graden in het hoogseizoen. December, januari en februari zijn gemiddeld de koudste maanden van het jaar. Een pak sneeuw daarbij is niet ongewoon. Tijdens de maanden september tot maart is het mogelijk om het noorderlicht in Helsinki te zien. Dit natuurfenomeen komt een aantal keer per jaar voor en is sprookjesachtig te noemen.

Meer info: Klimaatinfo Helsinki

Weersverwachting voor Helsinki

The location could not be found.

Reisgidsen & plattegronden

Om alle ins & outs van een stad bij de hand te hebben mag een goede reisgids eigenlijk niet ontbreken. Vaak staan er naast de standaard bezienswaardigheden ook leuke tips in die je op eigen houtje niet zomaar ontdekt. Veel reisgidsen zijn voorzien van illustraties en goede plattegronden als extra hulpmiddelen.

Op onze reisgidsen pagina lees je alles over reisgidsen en waar je het beste een reisgids of plattegrond voor Helsinki kunt kopen.

Meer informatie

Voor meer informatie en tips over Helsinki kun je terecht op de volgende websites:
Helsinki voor beginners
Helsinki informatie
Helsinki tips
Helsinki bezienswaardigheden top 10