Bezienswaardigheden in Helsinki

Het veelzijdige karakter van de stad Helsinki wordt je tijdens een wandeling door het centrum al snel duidelijk. De veelal groene parken worden afgewisseld met oude en moderne architectuur. En de aanwezigheid van het water zorgt voor mooie plaatjes. Met zo’n driehonderdvijftien eilanden die goed zijn voor bijna honderdmeter kustlijn is Helsinki uitermate geschikt voor allerlei (water)sport activiteiten. Het Hietaniemi stand is hiervan het meest populair.
De meest aantrekkelijke bezienswaardigheden bevinden zich in en om het centrum van de stad.

Oespenski Kathedraal
De Russisch-orthodoxe kathedraal Oespenski is een erfenis uit de periode dat Helsinki werd geregeerd door Rusland. De kathedraal werd omstreek 1862 gebouwd naar een ontwerp van Alexei M. Gornostajev, een Russische architect. De kathedraal ligt op een heuvel in de wijk Katajanokka en verkrijgt daardoor een majestueus uiterlijk. Ook de binnenkant is zeker een bezoekje waard.
Oespenski Kathedraal
Kanavakatu 1, Helsinki

Kuappatori
Dit grote marktplein van Helsinki is misschien wel het belangrijkste plein. Als er iets te doen is in de stad, dan is dat meestal hier. Zo heb je er rond oktober de haring markt ‘silakkamarkkinat’ en zijn er de eerste vrijdag van elke maand de mooiste Amerikaanse auto’s te bewonderen. Op andere dagen is het Kuappatori plein vooral gevuld met cafe’s, restaurants, prachtige gebouwen, het presidentieel paleis en een komen en gaan van veerboten van en naar het eiland Suomenlinna.

Helsingin tuomiokirkko
De Domkerk van Helsinki is de meest dominante kerk van de stad. De hoge ligging met daarvoor de vele treden die leiden naar deze lutherse kerk, zorgen voor veel aandacht die naar de kerk uitgaat. Het neoclassicistische ontwerp is afkomstig van de Duitse Carl Ludwig Engel. Ook het Senaatplein is van zijn hand. De domkerk van Helsinki werd omstreeks 1850 gebouwd.

Suomen kansallismuseo
In dit Nationale Museum van Finland kom je alles te weten over de cultuur, de geschiedenis en de gebruiken van het land en zijn inwoners. In de schatkamers van het prachtige gebouw zijn onder andere sierraden, wapens en munt collecties te bewonderen. Voor liefhebbers zijn er ook rondleidingen te boeken.
Nationale Museum van Finland
Mannerheimintie 34, Helsinki

Samba Carnaval
Wie denkt dat je voor carnaval naar Rio de Janeiro moet vliegen heeft het mis. Helsinki weet namelijk ook een aardig feestje te bouwen. Helsinki Samba Carnaval wordt jaarlijks in de zomer gevierd. De straten zijn dan gevuld met bont gekleurde mensen die swingen op de opzwepende muziek. Op het Senaatsplein komen Samba scholen samen om de optocht te starten door de omliggende straten. Prachtig uitgedoste wagens vormen een lange stoet met daarom heen muziekanten, dansers en danseressen. Een feestje die je niet mag missen.
Helsinki Samba Carnaval

helsinki-gratisengoedkoop

Meer bezienswaardigheden in Helsinki?

Bezoek de top 10 bezienswaardigheden van Helsinki.