Bezienswaardigheden in Istanboel (Istanbul)

In Istanbul vind je de meest fantastische bezienswaardigheden. Van sierlijke Ottomaanse paleizen en elegante moskeeën tot oude Byzantijnse kerken met prachtige mozaïeken en nog veel meer andere overblijfselen van dit eens zo machtige rijk. En de monumenten hier zijn zo goedkoop te bezichtigen, dat je er gemakkelijk een heel aantal in je weekend in kunt passen.

Basilica Cisternen
Een aangename verrassing. Je krijgt hier niet alleen inzicht in het ingewikkelde systeem dat ooit het drinkwater naar Istanboel bracht vanuit Thracië, dit is ook een heel romantisch plekje. Gebouwd in de zesde eeuw werd het daarna eeuwenlang vergeten, maar nu is de prachtige stenen onderaardse ruimte met zijn pilaren voorzien van verlichting en muziek. Loop over het pad – er staat nog steeds een klein laagje water in de cisternen – naar het omgekeerde hoofd van Medusa, dat de voet van een pilaar vormt. Het bewijs dat de Byzantijnse bouwers de Romeinse overblijfselen niet erg hoog schatten: voor hen was het simpelweg herbruikbaar puin…
Basilica Cisternen
Yerebatan Caddesi 13, Sultanahmet

Hagia Sophia
Decennia lang stonden hier steigers het interieur te verpesten, maar nu is dit zesde-eeuwse meesterwerk van de Byzantijnse keizer Justinianus in volle glorie te aanschouwen. Deze beroemde kerk, die vervolgens een moskee en daarna een museum werd, is misschien wel dé bezienswaardigheid van Istanboel. De begane grond van het gebouw is grotendeels leeg, de beste van de schitterende mozaïeken zijn te zien in de galerijen boven.

De Aya Sofia is een bijzonder architectonisch hoogstandje. In 532 kregen de architecten opdracht om een kerk te bouwen die met geen andere kerk te vergelijken was – een opdracht waar ze zeker in geslaagd zijn. In de vroegchristelijke tijd werden voornamelijk rechthoekige kathedralen gebouwd, een ronde koepel met een doorsnede van meer dan 30 meter was nooit eerder vertoond in de Byzantijnse wereld. Het was voor de architecten dan ook onzeker of de constructie stand zou houden. Een aardbeving 20 jaar na de bouw zorgde helaas voor het instorten van de originele koepel, maar deze werd meteen volledig gerestaureerd. Bij de restauratie zijn ramen dichtgemetseld waar oorspronkelijk licht doorheen scheen, vandaar dat het tegenwoordig wat schemerig is van binnen.

Hoewel de goudkleurige mozaïeken één van de hoogtepunten zijn van de Aya Sofia, zijn ze lang bedekt geweest. De kerk was tot 1453 een christelijk gebedshuis, maar toen Mehmet II het toenmalige Constantinopel veroverde werd het per direct een moskee. Hij verwijderde alle relikwieën, voorzag het gebouw van minaretten en het kruis op de koepel werd een halve maan. De muurschilderingen en mozaïeken liet de nieuwe leider bedekken met een witte pleisterlaag. Mustafa Kemal Atatürk, de grondlegger van het moderne Turkije, maakte in 1934 van het gebedshuis een seculier museum en liet de witte pleisterlaag verwijderen zodat de onderliggende kunstwerken weer zichtbaar werden. De combinatie van vroegchristelijke en islamitische elementen zorgt voor een uniek geheel. Haghia Sophia
Sultanahmet plein

TIP: Fietstour langs de highlights van Istanboel
Wil je op een leuke en ontspannen manier de bezienswaardigheden van Istanboel ontdekken? Boek dan een fietstour met gids langs de highlights van de stad! In 3 uur
tijd fiets je samen met de (Nederlandse) gids langs de belangrijkste bezienswaardigheden, zoals de Blauwe Moskee, Hagia Sophia, Topkapi paleis, oude stadsmuren, bazaar en nog veel meer. Tijdens de tour geeft de gids ook tips over de leukste plekjes en restaurants waar je iets kan drinken of eten in Istanbul.
Tip: Boek je fietstour door Istanbul van tevoren online!

Topkapi Paleis
Als er één absolute must is in Istanboel, dan moet het het Topkapi Paleis zijn. Dit paleis, waar generaties van sultans en hun vrouwen hebben geleefd, is een verzameling van weelderige groene binnenplaatsen en talrijke prachtige zalen en kamers. Het Topkapi is een ware schatkamer, maar vergeet ook niet te genieten van het uitzicht over de Zee van Marmara, de Bosporus en de Gouden Hoorn. De geheimzinnige harem is een wirwar van weelderig betegelde kamers rond een juweel van een Turks bad.
Topkapi Paleis
Sultanahmet

Traditioneel Ottomaans badhuis
Wil je je letterlijk en figuurlijk onderdompelen in de Turkse cultuur, onderga dan een hamam behandeling in een traditioneel Turks badhuis. Het badritueel is en de met mozaïek bedekte hamams zijn prachtig. En, ook niet onbelangrijk, je stapt er heerlijk opgefrist en met een heel zacht huidje van het scrubben weer naar buiten. Er zijn diverse prachtige Ottomaanse badhuizen om uit te kiezen in de stad, waaronder de Çemberlitas, Cagaloglu, Galatasaray en Sulemaniye baden, maar sinds een paar jaar is het ook mogelijk voor bezoekers de spectaculaire 16e-eeuwse Ayasofya Hürrem Sultan Hamam te bezoeken, aaan het Sultanahmet plein. Deze werd ontworpen voor Suleiman de Grote’s sluwe vrouw Roxelana. Met recht een koninklijk badhuis!
Cankurtaran Mahallesi Bab-i-Hümayaun Caddesi l,
Sultanahmet plein
€€€

Blauwe Moskee
Als je de Hagia Sophia bezoekt, moet je eigenlijk ook een kijkje nemen in de 17e-eeuwse Blauwe Moskee. Om het te zien zoals de architect, Sedefkar Mehmed Aga, het oorspronkelijk bedoeld heeft, loop je er binnen via wat lijkt op de zijingang van het Hippodroom. Een prachtig, imposant gebouw, vooral van de buitenkant, maar pas op: bezoek het wel voor de Hagia Sophia, anders is het een tegenvaller. Daar kan immers niets tegenop.
Sultan Ahmet Moskee
Sultanahmet-plein

Meer bezienswaardigheden in Istanbul
Istanbul bezienswaardigheden top 10