Bezienswaardigheden in Praag

Het centrum van Praag biedt een schat aan mooie en indrukwekkende bezienswaardigheden. Wie Praag te voet gaat verkennen kan in de verschillende wijken in het centrum van de stad de ene na de andere hotspot ontdekken. De meeste bezienswaardigheden bevinden zich in de stadsdelen Staré Město, Nové Město, Josefov, Hradčany en Malá Strana. Wie zijn stedentrip goed voorbereid die kan vrijwel alles te voet doen en daardoor vervoerskosten besparen.

TIP: Bestel een Praag Card
De Prague Card is praktisch en handig tijdens een stedentrip naar Praag. De Card geeft gratis toegang tot een vijftigtal attracties en musea waaronder de Burcht van Praag, de St-Vituskathedraal en het Joods Museum en 20 tot 50% korting op andere musea, bezienswaardigheden en restaurants in Praag. Het openbaar vervoer is gratis en een tour met de hop-on hop-off bus, een cruise over de Moldau en de transfer vanaf het vliegveld zijn ook inbegrepen in deze handige stadspas.
Bestel hier de Prague Card van te voren online!

Prague City Pass
Een andere handige pas om geld en tijd te besparen tijdens een stedentrip naar Praag is de Prague City Pass. Hiermee heb je gratis toegang tot de Burcht van Praag en het Joods Museum en op een rondrit met de hop-on hop-off bus en een cruise over de Moldau. Als je tijdens een citytrip naar Praag niet per se alle attracties en musea wil bezoeken is dit een ideale kaart.
Bestel hier de Prague City Pass.

Lees meer over de verschillende stedentrip kortingskaarten voor Praag op Citypasses.

Karelsbrug
De bekendste bezienswaardigheid van Praag is de Karelsbrug. Deze ruim vijfhonderd meter lange brug telt 16 bogen en stamt uit de veertiende eeuw. De brug verbindt de stadsdelen Staré Město (Oude Stad) en Hradčany met elkaar. De brug is het meest gefotografeerde bouwwerk van Praag. Behalve toeristen trekt Karlův most, zoals de brug op zijn Tsjechisch heet, ook verkopers, kunstenaars, bedelaars en zakkenrollers aan. Pas daarom goed op als je je hier in de mensenmassa begeeft.
Karlův most, Praag

De Praagse Burcht
Al in de 9de eeuw werd deze prachtige burcht van de stad Praag gebouwd op de heuvel in de wijk Hradčany. In het Tsjechisch noemt men de burcht Pražský hrad. Op de ruim 45 hectare grond zijn bezienswaardigheden te vinden als paleizen, tuinen, musea, de St. Vitus Kathedraal en andere kerken. Het is een leuk uitstapje die tevens veel geschiedenis over de stad kenbaar maakt. Zeker qua architectuur, want alle Tsjechische bouwstijlen komen hier aan bod. Het gehele complex wordt beschouwd als het grootste ter wereld. Met de Praagse Burcht Tour krijg je een rondleiding met een gids door dit indrukwekkende complex.
Pražský hrad
Praha 1, Praag 

TIP: Fietstour langs highlights Praag
Wil je op een leuke en ontspannen manier de bezienswaardigheden van Praag ontdekken? Boek dan een fietstour met gids langs de highlights van de stad! In 3 uur tijd fiets je samen met de gids langs de belangrijkste bezienswaardigheden, zoals de Burcht van Praag, het Wenceslasplein, Oudestadsplein, Karelsbrug en nog veel meer. Tijdens de tour zal de gids ook tips geven over de leukste plekjes en restaurants waar je iets kan drinken of eten. Je kunt een fietstocht in Praag eenvoudig online boeken via Baja Bikes.

Sint-Vituskathedraal
Binnen het gigantische complex van de Praagse Burcht is de schitterende gotische Sint-Vituskathedraal te bewonderen. De eerste vermeldingen van de huidige kathedraal dateren rondom het jaar 1344. Veel leden van de koninklijke familie en andere invloedrijke personen uit de Praagse geschiedenis zijn in de crypte geplaatst. Hiermee wordt het nog altijd als de belangrijkste kerk van Tsjechië gezien.
Praha 1, Praag

Het Oude Stadsplein
In één oogopslag zijn er op dit plein minstens een vijf-tal bijzondere bezienswaardigheden te vinden, zoals het Goltz-Kinsky paleis, het oude stadhuis met zijn wereldberoemde Middeleeuwse klok, het Jan Hus monument en de St. Nicholas kerk. Het is daarmee het drukst bezochte plein van Praag te noemen. Staroměstskě námestí, zoals het voluit in het Tsjechisch genoemd wordt, trekt zeker op top dagen duizenden bezoekers per dag. Met name de Middeleeuwse Astronomische klok op de toren van het oude stadhuis mag op veel belangstelling rekenen.
Staroměstskě námestí, Praag

Wenceslasplein
De Fluwelen Revolutie begon ooit op dit breedste plein van Praag. Dit historische moment moment luidde in 1989 het einde van het communistische tijdperk in. Met een breedte van maar liefst 60 meter lijkt het plein meer op een grote boulevard dan op een plein. Prachtig is het uitzicht over het plein vanaf de zuidkant, als je op de trappen van het Nationaal Museum staat. Aan het plein bevinden zich tientallen winkels, enkele restaurants en hotels. De noordkant is autovrij en luidt het begin van het belangrijkste winkelgebied van Praag in.
Václavské náměstí, Praag

Nationaal Theater
Direct aan de Moldau ligt het statige Nationale Theater van Praag. Sinds de bouw van dit theater omstreeks 1183 werd voltooid hebben er allerlei klassieke maar ook moderne muziekstukken zich ten gehore gebracht. Alles wat je van een oud theater verwacht wordt hier in Národní divadlo waargemaakt. De enorme kroonluchter geeft de grote met veel goud een rood gekleurde tinten aangeklede zaal, een ware majestueuze uitstraling.
Národní divadlo
Ostrovní 225/1, Praag

Kijk voor meer bezienswaardigheden en musea in Praag bij Praag-Nu.