Bezienswaardigheden in Český Krumlov

De mooiste manier om het centrum van Cesky Krumlov te betreden is via de noordzijde. Vanaf de parkeerplaats loop je via de arcaden van het Krumlovkasteel het centrum binnen. Hierbij passeer je al vrij snel de Moldau rivier die als een lus om de binnenstad kronkelt. Vrijwel direct passeer je typische in Tsjechische stijl gebouwde tavernes, winkeltjes, nostalgische straten en kom je uiteindelijk uit op het marktplein met de indrukwekkende pestzuil. Deze kolom herinnert aan de periode dat de ‘zwarte dood’ ook hier dood en verderf zaaide. Aan dit plein bevindt zich eveneens het in gotische stijl opgetrokken stadhuis, Náměstí Svornosti. Andere leuke en bijzondere bezienswaardigheden in het centrum zijn de Eggenberg Brouwerij, het Marionetten Museum, de grafiet mijnen en natuurlijk het wonderschone Krumlovkasteel. Het kasteel heeft tevens een museum waarin de geschiedenis en die van de families uitvoerig worden behandeld.

Krumlovkasteel
Het prachtige kasteel (hrad) van Cesky Krumlov telt maar liefst driehonderd kamers. Een aantal invloedrijke en welgestelde families hebben een duidelijke stempel gedrukt op het bouwwerk, de inrichting en de uitstraling. De meest bekende van deze families is de Rožmberk (Rosenberg) familie. Daarna werden zij opgevolgd door Habsburgers, gevolgd door de familie Eggenberger en uitsluitend de Schwarzenberg familie. Grote delen van het kasteel zijn toegankelijk voor het publiek. Het allermooiste is echter het barokke kasteeltheater.
Krumlovkasteel

 

Regionaal Museum
Dit cultuur historisch museum van Cesky Krumlov heeft alles in huis om je kennis te laten maken met de geschiedenis van de stad. Meer dan vierendertigduizend verschillende voorwerpen en een flink gevulde bibliotheek hebben ervoor gezorgd dat veel van de geschiedenis tot in de kleinste puntjes beschreven is. Doormiddel van foto’s kun je er tevens genieten van de prachtige natuur die het land rijk is. Ook is er een maquette van de stad, zodat je van heel dichtbij alle details kunt bewonderen. Het museum is gevestigd in een historisch pand wat ooit toebehoorde aan de jezuïeten.
Regionální Muzeum 

International Music Festival Cesky Krumlov
Elk jaar in juli en augustus staat de stad in het teken van dit jaarlijkse muziekspektakel. Allerlei toonaangevende artiesten treden dan op binnen of rondom de kasteelmuren in het centrum van de stad. Sommige artiesten pakken uit met een volledig orkest en andere houden het weer klein en intiem. Kijk op de onderstaande link voor de agenda.
International Music Festival Cesky Krumlov

Grafiet Mijnen
Onder leiding van deskundige gidsen is het mogelijk om één van de grafiet mijnen in Tsjechië te bezoeken. De grafiet mijn in Cesky Krumlov verteld het verhaal over de geschiedenis van de zilver- en goudwinning, de mijnbouw, de bevolking en hun tradities. Een stukje beleving is natuurlijk het leukste onderdeel van de tour.
Grafitový důl 

Cesky Krumlov Free Walking Tour
Vanaf april tot oktober kun je twee keer per dag deelnemen aan een gratis wandeling door de stad. De tour start vanaf het toeristische informatiecentrum aan het centrale plein Namesti Svornosti. De tocht van ongeveer anderhalf uur leidt je precies langs alle bijzondere plekken in de stad. Uiteindelijk krijg je de gelegenheid om ze te belonen met een fooi.
Free Tour 

Egon Schielecentrum
Het naar de Oostenrijkse schilder vernoemde museum in Cesky Krumlov, is gevuld met uiteenlopende internationale kunst. Het merendeel van de collectie betreffen werken uit de twintigste eeuw. De collectie die geheel gewijd is aan de kunstenaar Egon Schiele bestaat uit tekeningen, aquarellen en een sculptuur. Het museum is gevestigd in een voormalige bierbrouwerij van de familie Rosenberg.
Egon Schiele Art Centru