Bezienswaardigheden in Santiago de Compostela

Het centrum van Santiago de Compostela staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Zoals je kunt verwachten van een bedevaartsoord, barst het in de stad van de kathedralen en religieuze musea. Ook wie Santiago de Compostela niet uit religieuze motieven bezoekt, kan geïmponeerd raken door de stadskathedraal en bijbehorende gebouwen. De historische autovrije binnenstad met haar stenen huisjes en poortjes is een bezienswaardigheid op zich.

Catedral de Santiago de Compostela
Het hart van Santiago de Compostela is een imposante Romaans-Gotische kathedraal die met haar met mos bedekte muren boven de gehele stad uittorent. De kathedraal is zo groot, dat pelgrims nabij het eindpunt van de camino het religieus bouwwerk al zien liggen. Vele eeuwen is er aan de kathedraal gebouwd en het resultaat is zeer indrukwekkend. De Botafumeiro voorin de kerk is het grootste wierookvat ter wereld. Deze wordt gebruikt voor de pelgrimsmis.
Catedral de Santiago
Praza do Obradoiro

Kathedraaltour
Je kunt natuurlijk vanaf het kathedraalplein staren naar de grote kathedraal. Toch is Santiago de Compostela vanaf het dak van de kathedraal bekijken extra spannend. Dat kan tijdens een tour die start bij Pazo de Xelmi­rez, links van de kathedraal. Reserveer tijdig, de tour is erg populair. Kosten € 10,- per persoon.

Museo Catedral
Als je de rechteringang van de kathedraal neemt, dan kom je bij het kathedraalmuseum. Het museum, deels gevestigd in een zestiende eeuws klooster, bevat een indrukwekkende verzameling religieuze kunst en meer informatie over de Botafumeiro, het grandioze wierookvat in de kerk die meer dan 20 meter hoog is.
Museo Catedral
Praza do Obradoiro 
Volwassenen € 5,-, student/ kind € 3,-, gratis entree voor pelgrims.

Praza de Obradoiro
Het kathedraalplein waar dagelijks vele pelgrims arriveren. Midden op het plein vind je de aanwijzing ‘kilómetro 0’: bestemming bereikt. Behalve de kathedraal kun je andere bijzondere gebouwen bekijken rondom het plein. Aan de westkant van de Praza staat Pazo de Raxoi, vroeger een paleis en nu het gemeentehuis. Een spectaculair hotel is Hostal de los Reyes Católicos, een voormalig ziekenhuis gesticht door het koningspaar Ferdinand en Isabella. Vanuit het hotel kijk je uit op de facade van de kathedraal.
Praza de Obradoiro

Museo do Pobo Galego
Ten noordoosten van het historisch stadscentrum van Santiago de Compostela kun je in dit volksmuseum meer leren over de gebruiken in Galicië. Het is alleen al interessant om door het gebouw, een voormalig convent, te wandelen. Tot de vaste collectie behoren onder andere voorwerpen die de Galiciërs gebruikten om te vissen en het land te bewerken. Volwassenen € 3,-, kind € 1,-. Entree gratis op zondag.
Museo do Pobo Galego
Rúa San Domingos de Bonaval 

Museo das Peregrinacións
Al meer dan 9 eeuwen lang wandelen pelgrims naar bedevaartsoord Santiago de Compostela. Leer meer over de beweegredenen van (hedendaagse) pelgrims om op bedevaart te gaan en bekijk foto’s over het fenomeen in het pelgrimmuseum.
Museo das Peregrinacións
Rúa de San Miguel 4

Compostur
Ga terug in de tijd met een historische wandeling langs de oude stadsmuren van Santiago de Compostela. Stenen kunnen (helaas) niet praten, maar de (Engelstalige) gids kan je levendig vertellen hoe het stadsleven er vroeger aan toe ging. Een nachttour, conventtour en gastronomische tour behoort ook tot de opties.
Volwassenen € 10,-, kinderen € 5,-.

Galician Contemporary Art Centre
Museum voor hedendaagse kunst gevestigd in een modern gebouw ontworpen door de Portugese architect Alvaro Siza. Alleen al de zalen (bijvoorbeeld de witte zaal) zijn een lust voor het oog.
Galician Contemporary Art Centre
Calle Ramón del Valle Inclán