Bezienswaardigheden in Jerez de la Frontera

Jezelf vervelen in Jerez de la Frontera? Dat is haast onmogelijk. Alleen al het historisch centrum vol pleintjes, fonteinen, smalle straatjes en sinaasappelbomen is een lust om doorheen te wandelen. En als je van paarden, sherry en flamenco houdt, dan ben je in Jerez helemaal op de goede plek!

Mezquita del Alcázar
Eén van de highlights van Jerez is het Moorse fort Alcazar dat stamt uit de elfde eeuw, toen de Moren nog over Spanje heersten. In de avonduren is het fort een romantische plek. Je kunt er door de tuinen dwalen en genieten van de sfeerverlichting die de historische muren nog imposanter maken. Zoals te verwachten bij een Moors fort zijn de tuinen prachtig onderhouden. Open van 9.30 tot 15.00 uur, van juni tot half september van 9.30 tot 20.00 uur.
Calle Alameda Vieja, s/n, Torre del Palacio de Villavicencio (Alcázar)
Entree € 5,00

Bodegas Tradicion
Tijdens een rondleiding in deze bodega leer je niet alleen meer over de Spaanse wijnen, maar ook over de Spaanse kunst en geschiedenis. Aan de muren hangen namelijk maar liefst 300 meesterwerken uit de Middeleeuwen, geschilderd door niemand minder dan Zurbarán, Velázquez en Goya. Schrijf je in voor een rondleiding via de website. Dit kan van maandag tot vrijdag van 09.00 tot 18.30 uur en zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur.
Bodegas Tradicion
Calle Cordobeses 3, Jerez

La Catedral
De kathedraal van San Salvador in Jerez bevat een mix van gotische, barokke en neo-klassieke bouwstijlen en is gebouwd op de plek waar ooit een Moorse moskee stond. De toren, te herkennen aan de Moorse mudejár-stijl, zou ooit een minaret zijn geweest.
Plaza de la Encarnación s/n

Bodega Gonzalez Byass ‘Tio Pepe’
Het grootste en meest bezochte wijnbedrijf van Jerez is Gonzalez Byass. Voor de honderdste verjaardag van het bedrijf werd hier de beroemde Tio Pepe, het flesmannetje, geboren. Tijdens de informatieve rondleiding langs zes bodega’s in het complex raak je bedwelmd door de zoete geur van sherry. Orson Welles, Steven Spielberg en Pablo Picasso gingen je voor.
Gonzalez Byass
Calle de Manuel María González 12, Jerez

Real Escuela Andaluza del Arte Ecuestre
Ze balanceren op hun achterbenen, voeren choreografische danspassen uit en maken kunstige sprongen. De paarden in de wekelijkse show ‘Cómo Bailan los Caballos Andaluces’ in Jerez dansen net als de Andalusiërs zelf op Spaanse gitaarmuziek. De shows vinden drie keer per week plaats, je kunt ook een rondleiding aanvragen door het paardenmuseum en de stallen.
Real Escuela Andaluzza del Arte Ecuestre
Avenida Duque de Abrantes s/n, Jerez

Yeguada de la Cartuja
Ooit was het een klooster, nu is het een zeer beroemd paardencentrum in Jerez. Waar ooit de monniken de paarden trainden, kun je nu een paardenshow bekijken of zelf op een paard rijden. Het is zelfs mogelijk om een paard te kopen. Het ‘paardenklooster’ ligt op een half uur rijden van Jerez. Elke zaterdag vinden er paardenshows plaats van 11.00 tot 13.00 uur.
Yeguada de la Cartuja
Finca Fuente del Suero, Carretera Medina El Portal Km. 6,5

La Taberna Flamenca
Van dinsdag tot zaterdag kun je hier een tapas-diner en flamenco-show bijwonen. Gedurende 1,5 uur geniet je van dans en muziek en lekker eten. De taverna bevindt zich in het historisch centrum van Jerez en de shows beginnen om 22.15 uur. Er doen 5 tot 8 flamenco-artiesten aan mee, waarvan de meesten uit Jerez afkomstig. Vanaf 15 euro kun je een show meemaken en krijg je er ook een drankje bij.
La Taberna Flamenca
Calle Angostillo de Santiago 3, Jerez

Stierenvechtarena
Hoewel je de ethische kant ervan zeker in twijfel kunt trekken, zien veel inwoners van Jerez het stierenvechten als een kunst en topsport. Dikwijls worden er stierengevechten georganiseerd die je ook als toerist kunt bijwonen. Mits je het geen dierenmishandeling vindt, natuurlijk…
Plaza de Toros de Jerez de la Frontera
Calle Circo s/n

Ven a la Ciudad!
40.000 vierkante meter speelplezier voor de kinderen in het speelpark Ven a la Ciudad in Jerez. Geopend in het weekend, tijdens feestdagen ook doordeweeks. Ouders kunnen ontspannen op één van de vele terrasjes aanwezig in het park.
La Ciudad
Avenida de Arcos cruce con Avenida Rey Juan Carlos I

Zoo Botanico
Giraffen, leeuwen, zebra’s: de dierentuin in Jerez heeft alles wat je van een goede dierentuin verwacht. De zoo is gelegen in een goed onderhouden park vol planten en bomen. Erg grappig om te zien is ’s werelds kleinste aap, zo klein als een wijsvinger. Entree:€ 9,30 volwassenen, € 6,20 kinderen.
Zoo Botanico Jerez
Calle Madreselva s/n