Bezienswaardigheden in Ibiza

Naar Ibiza ga je niet voor voor musea of monumenten, tenzij deze Pacha of Space heten… Naar Ibiza ga je voor de sfeer, de stranden, de blauwe zee, de prachtige natuur en de beroemde clubs. Maar als je er dan toch bent, zijn er wel degelijk een aantal zaken te bezichtigen. De belangrijkste bezienswaardigheden van Ibiza op een rij:

Kathedraal van Ibiza Stad
Bij de verovering van Ibiza op de Moren werd er beslist dat er in de stad een kerk gewijd aan de heilige Maria moest komen. In 1235 installleerde deze kerk zich in een bestaand gebouw. Pas in de 14e eeuw werd begonnen met de bouw van de kathedraal in Catalaans-Gothische stijl. In de 18e eeuw werd er nog een barokke renovatie gedaan. In de kathedraal is ook het Museo Diocesa met religieuze kunstvoorwerpen gevestigd.
Obispado de Ibiza
Carrer de Felip II 

Archeologisch museum
El Museo Arqueológico de Ibiza y Formentera is verspreid over twee gebouwen, een in Dalt Vila en een in Puig des Molins. Het museum legt zich toe op het conserveren en het onderzoeken van de geschiedenis van Ibiza. In de collectie vind je o.a. Phoenische, Carthageense, Romeinse en Moorse voorwerpen.
Museo Arqueologico de Ibiza
Plaça de la Catedral – Dalt Vila

Museo de Arte Contemporáneo (MACE)
Het Museo de Arte Contemporáneo de Ibiza werd in 1969 opgericht na de Biennale van Ibiza, die hier in 1964 werd gehouden. Het Mace is daarmee een van de oudste musea van hedendaagse kunst in Spanje. Het museum is na een flinke verbouwing onlangs in 2012 weer heropend.
Museo de Arte Cotemporáneo
Ronda de Narcís Puget, s/n 

Santa Eulalia
In het havenstadje Santa Eularia bezoek je de 16e eeuwse kerk van Santa Eularia en het Museo Barrau. Dit museum is gevestigd in een typisch wit Ibicenco huis met blauwe luiken en is geheel gewijd aan de schilder Laurea Barrau. Net buiten de stad ligt het 16e eeuwse fort Puig de Missa, dat de stad vroeger tegen piraten moest beschermen. Het is er fijn wandelen door de kleine straatjes er er zijn geweldige uitzichten. In het Etnografisch Museum zie je vooral agrarische werktuigen.
Puig de Misa – Santa Eularia des Riu

El Parque Natural de ses Salines
Het Parque Natural de ses Salines d’Eivissa i Formentera strekt zich uit van het zuiden van Ibiza tot het noorden van Formentera en is ongeveer 2.838.44 ha land en meer dan 13.000 ha zee groot. Dit nationaal park heeft een grote ecologische verscheidenheid, van zoutmijnen en stranden tot bijzondere vogels en zeeplanten.

Las cuevas de Can Marçà
In het noorden van Ibiza, vlakbij el Puerto de Sant Miquel is de grot van Can Marçà een bezoek waard. Na een wandeling door de uitgehouwen rotsen kom je aan bij de ingang van de grot die ongeveer 12 meter onder de zeespeigel ligt. De geologische vormen in de grot worden prachtig verlicht.

San Antoni
San Antoni is vooral beroemd om de feestende Engelse jeugd (geen aanrader) en vanwege Cafe del Mar, waarvan de cd’s met loungemuziek wereldwijd worden gedraaid. De laatste is vooral bij zonsondergang een bezoekje waard.

Cala d’Hort
Het kleine halve maanvormige strand Cala d’Hort is het strand met het beste uitzicht op de magische rots Es Vedra, die uit de zee bij Ibiza omhoog rijst. Het water is hier helderblauw en je kunt er goed snorkelen.

Stranden
Ibiza heeft maar liefst 210 km aan strand. Er zijn brede zandstranden, maar ook kleine beschutte baaitjes. Het leukste is natuurlijk om zoveel mogelijk strandjes te ontdekken en te proberen. De zee is gelukkig overal even blauw. Vlakbij Ibiza stad is Playa de ses Salinas een bekend (en druk) strand, waar je veel hippe chringuitos (strandtenten) ziet. De stranden aan de westkust hebben de mooiste zonsondergang en in het noorden van het eiland vind je nog genoeg rustige baaitjes en strandjes.