Bezienswaardigheden in Almeria

Een trip naar Almeria is niet compleet zonder een klim naar het Moorse Alcazaba en een bezoek aan de indrukwekkende kathedraal. Maar Almeria is ook genieten van zon, zee en strand. De stadsstranden van Almeria zijn lekker breed en goed genoeg om een middagje te zonnen, maar voor echt mooie stranden ga je een dagje (of twee..) naar het nationaal park Cabo de Gata!

Alcazaba
Het indrukwekkende Alcazaba, een Moors kasteel cq fort uit de 10e eeuw torent in het westen boven Almeria uit. Het was destijds het machtigste fort van het Moorse rijk Al-Andalus en dat is nog steeds te zien. De entree is via een typisch Moorse boog en je kunt er makkelijk een paar uur doorbrengen in de aangelegde tuinen en genieten van het prachtige uitzicht over de stad en over de zee. De entree is gratis voor inwoners van EU.
Calle Almanzor, Almeria

Kathedraal (Catedral de la Encarnación de Almería)
De kathedraal van Almería is gebouwd in Gotische en Renaissance stijl en de bouw duurde van 1524 tot 1562. De kerk met zijn 6 torens lijkt wel een beetje op een fort en dit is te danken aan de vele opstanden en aanvallen van piraten in de 16e eeuw. Het interieur is opvallend sober, maar daarom niet minder mooi.
Plaza de Catedral, Sevilla

Olijfoliemuseum
Wil je alles weten over olijfolie, bezoek dan het Museo de Aceite. Het museum is gevestigd in een statig 19e eeuws gebouw in het oude centrum van Almeria. Na een bezoek weet je precies hoe olijfolie wordt gemaakt. Natuurlijk kun je er ook olijfolie proeven en kopen. De mooie flessen met olijfolie uit Tabernas zijn een leuk souveniertje.
Calle Real 15, Almeria

Museo de Almería
Het archeologisch museum Museo de Almería is gevestigd in een modern gebouw. Er worden archeologische voorwerpen vanaf de prehistorie tot aan de Moorse tijd tentoongesteld. Met de bijzondere manier van exposeren won het museum in 2008 de European Museum of the Year-award.
Carretera de Ronda 91, Almeria

Aljibes Árabes
De Aljibes Árabes zijn goedbewaarde waterreservoirs uit de 11e eeuw. Ze liggen op wat het hoogste punt van wat toen de Moorse stad was en vanaf hier kon het water gemakkelijk over de stad worden verdeeld. Entree is gratis.
Tenor Iribarne, Almeria

Centro Andaluz de la Fotografía
In het Centro Andaluz de la Fotografía worden wisselende foto-exposities gehouden. Het centrum biedt een platform voor zowel hedendaagse fotografie (uit de regio, maar ook internationaal), maar ook aan fotografie uit het begin van de vorige eeuw. Entree is gratis.
Centro Andaluz de la Fotografía
Calle Pintor Diaz Molina 9, Almeria

Centro de Arte Museo de Almería
Het Centro de Arte Museo de Almería is gevestigd in een neo-Mudéjar paleis uit 1920. De collectie en tentoonstellingen zijn gericht op hedendaagse Spaanse kunstenaars en je vindt er o.a. werken van Juan Miró.
Plaza de Carlos Cano, Almería

Het wilde westen
De ´desierto de Tabernas’ bij Almeria is Europa´s enige woestijn. Het droge en dorre landschap diende vanaf de jaren ´60 als set voor een groot aantal western films. Zo speelde Clint Eastwood hier voor cowboy tijdens de opnames van ‘The good, the bad and the ugly’. Themapark Oasys laat het oude Wilde Westen herleven met een filmset, museum en een show.

Cabo de Gato
Het beschermde natuurgebied Cabo de Gata herbergt één van de mooiste kustlijnen van de Middellandse Zee: eenzame baaien, uitgestrekte stranden zonder hordes toeristen en rotsen die hoog opstijgen uit een turquoise zee. In Cabo de Gata vind je een paar van de mooiste stranden van Spanje. Omdat ze in een beschermd natuurgebied liggen, zijn er geen voorzieningen (lees: ligbedden, parasollen en strandtenten). Bereid je dus goed voor en neem voldoende proviand en een parasol mee. Absoluut de moeite waard zijn Playa de Monsúl (het strand waar Indiana Jones in zijn derde film met zijn vliegtuigje landt) en Playa de los Genoves. Bezoek ook de vuurtoren Faro de Cabo de Gata en Las Salinas, voormalige zoutmijnen en nu een natuurgebied waar je flamingo’s kunt spotten.