Vervoer in Lissabon

Lissabon is gebouwd op 7 heuvels, dus lopen kan heel vermoeiend zijn. Een van de beste manieren om Lissabon te zien is om in en uit tramlijn 28 te springen. Voor het vervoer in het centrum van Lissabon kun je gebruik maken van de metro, bussen en trams. Je kan vervoerskaarten kopen voor 1,3 of 7 dagen. Die zijn ook geldig voor de kabelbanen (elevados).

Metro en bus
De metro in Lissabon rijdt over drie lijnen met in totaal 26 haltes. De treinen rijden meestal om de 3 minuten van 06.00 tot 01.00 uur. Het is de snelste manier van vervoer in Lissabon. De oranje bussen van Carris rijden ook regelmatig en hebben veel haltes in de stad.

Tram
Een rit in de tram is een toeristische attractie op zich. De stokoude wagons van de électricos rijden nog op zes lijnen. Een rit door smalle steegjes en via heuvelachtige routes is een belevenis. Tram 26 neemt de zwaarste rit voor zijn rekening, van de benedenstad gaat de tram soms steunend en kreunend omhoog tot aan Largo da Graca via steile stukken en haarspeldbochten…

Fietstours
Een fietstour met gids langs de bezienswaardigheden van Lissabon is een leuke manier om de Portugese hoofdstad te leren kennen. De tours langs de highlights en onbekende plekjes van Lissabon duren gemiddeld 3,5 uur. Tijdens de tour geeft de gids ook tips over de leukste plekjes en restaurants waar je iets kan drinken of eten. Je kunt een fietstocht in Lissabon eenvoudig online boeken via Baja Bikes.

Sintra
Sintra’s weelderige beboste heuvels nodigen uit tot een ritje met paard en wagen, de perfecte manier om de prachtige herenhuizen in ogenschouw te nemen. Je kunt hier niet om het Pena Paleis heen, gebouwd in een bizarre mix van stijlen op de ruïnes van een 16e eeuws klooster. Neem ook het oude trammetje naar het strand van Praia das Maçãs en geniet onderweg van een prachtige groene omgeving.

Estoril
Badplaats Estoril is wereldwijd beroemd. Proef hier de kosmopolitische sfeer, compleet met golfbanen, een casino en zelfs een racecircuit. Er liggen verschillende stranden, waarvan Praia de São Pedro do Estoril misschien wel het mooiste is. Geflankeerd door rotsen kun je in deze baai de capriolen van de bodyboarders bekijken vanaf een terrasje. Neem de trein vanaf het Cais do Sodre station in Lissabon in de richting van Cascais.