Gratis & goedkoop in Warschau

In Warschau kun je genoeg activiteiten ondernemen die niet veel hoeven te kosten. Bijvoorbeeld alle kerken zijn vrij toegankelijk. Ook de toegang tot het koninklijk kasteel op de zondag. Hieronder nog een paar voorbeelden van wat je zeker moet doen.

Kerken
De fraaiste kerken van Warschau zijn St. Anna’s kerk (Kosciol sw. Anny 1), Krakowskie Pzedmiescie 68 en St. Jan’s kathedraal (Katedra sw. Jana) aan de Swietojanska 8. Deze zijn gratis te bezichtigen.

Krakowskie Przedmiescie
Warschau’s mooiste en bekendste boulevard: Krakowskie Przedmiescie. Wandel, winkel en beleef de oudste historische straat van Warschau. Universiteitsgebouwen, paleizen, koopmanshuizen, monumenten, kerken. Je vindt ze links en rechts aan deze enkele jaren geleden compleet verbouwde en voetgangersvriendelijk gemaakte boulevard. Overgaand in de bekendste winkelstraat van Warschau: Nowy Swiat

Romantiek in stadspark Lazienki
Tot de hoogtepunten van Warschau behoort het stadspark Lazienki. In de zomer kun je er op zondagmiddag luisteren naar Chopin-concerten die gratis toegankelijk zijn. Het park zelf telt meerdere paleizen en een uniek theater aan het water. Om rond te wandelen, op een rustiek verscholen terrasje plaats te nemen of te picknicken.
Lazienki Krolewskie
Ulica Agrykola 1.

Uitstappen vlakbij paleis Belveder, Aleje Ujazdowskie. Bus 116

Paleis van Cultuur en Wetenschappen
Het gigantische Paleis van Cultuur en Wetenschappen (Pałac Kultury i Nauki, afgekort PKiN), waarvoor liefst 40 miljoen stenen zijn gebruikt, was een cadeau van Josef Stalin namens de Sovjet-Unie voor de Warschause bevolking. Dit gebouw mag je niet missen tijdens een stedentrip naar Warschau.

Inwoners van Warschau zelf zeggen dat boven op het Cultuurpaleis het mooiste plekje van de stad is, omdat je daar het monsterlijk grote gebouw, met 3300 kamers en 231 meter hoog ook wel de suikertaart genoemd, niet hoeft te zien. Voor slechts 15 zloty, (€3,80) zoef je met de ouderwetse retro-communistische lift omhoog naar de dertigste etage. Hier heb je een prachtig uitzicht op het uitgestrekte Warschau.

’s Zondags naar Zamek Krolewskie
Het koninklijk kasteel is op zondagen vrij toegankelijk – dé kans om met Warschau’s koninklijk verleden kennis te maken.