Bezienswaardigheden in Warschau

Warschau heeft als hoofdstad van Polen vele bezienswaardigheden. Monumenten in de verdwenen Joodse wijk, prachtige stadsparken, de compleet herbouwde binnenstad, het massieve Cultuurpaleis, vanaf elke plek in Warschau zichtbaar, en de historische boulevard Krakowskie Przedmiescie. Een kleine greep hoogtepunten uit een stad waar vanzelfsprekend nog veel meer te zien en te doen valt.

Oude marktplein
Een echte bezienswaardigheid is het kleurrijke oude marktplein (Rynek Starego Miasta) in Warschau. Dit oude plein vindt zijn oorsprong in de laat 17e eeuw. Welgestelde kooplieden lieten hun huizen bouwen. Tot het einde van de achttiende eeuw was het de centrale plek van Warschau waar diverse publieke bijeenkomsten waren.

Fukierhuis
Het Fukier huis (zie ook restaurants) is een stijlvol gebouw, neoklassiek stammend uit 1782.

Stadssymbool
Pontificaal op het marktplein is de Pomnik Syrenki. De zeemeermin, half vrouw, half vis. Met geheven zwaard en schild in haar handen een symbool voor Warschau waar in de loop der geschiedenis zoveel strijd werd uitgevochten. Midden op het plein (op de voormalige plek van het stadhuis) in een vijver kan het standbeeld je niet ontgaan. Verder zijn een aantal façades van huizen op het marktplein de moeite van het bekijken waard. Bijvoorbeeld het standbeeld van St. Anna op Rynek Starego Miasta 31.

Nieuwe Stad
Noordelijk van de Oude Stad, via de Barbakan, de stadspoort, en de sfeervolle ulica Freta is de Nieuwe Stad bereikbaar. Belangrijkste bezienswaardigheid aan de Rynek Nowego Miasta (Het nieuwe stadsplein) is de St. Kazimierz kerk gebouwd door de in Polen bekende Nederlandse architect Tylman van Gameren.
Kosciol sw. Kazimierza, Rynek Nowego Miasta.

Krasinski-paleis
Het barokke Krasinkski paleis, waar de Nationale Bibliotheek is gehuisvest (Biblioteka Narodowa) naar een ontwerp van Tylman van Gameren gemaakt, behoort tot de mooiste gebouwen van Warschau.
Plac Krasinskich 5
(
te bereiken vanaf Rynek Starego Miasta via ulica Freta en de ulica Dluga)

Plac Zamkowy en Royal Castle
Vanaf het oude marktplein (Rynek Starego Miasta) kom je via ulica Zapiecik, ulica Piwna en ulica Swietojanska op de Plac Zamkowy, het slotplein. Het prachtige koninlijk kasteel domineert het plein met haar frisse kleur. Het is een echte must om de Royal Castle te bezoeken. Hoogtepunten zijn de balzaal en de 18e eeuwse stadsgezichten van Canaletto. Mede op basis van die schilderijen werd Warschau na de vernietiging zeer precies weer opgebouwd.
Zamek Krolewski, Plac Zamkowy 4.

Zygmunt III Wasa
Aan de rand van plac Zamkowy verrijst de 22 meter hoge Kolumna Zygmunta. Koning Zygmunt III Wasa wordt daarmee herdacht. Hij was het die in 1596 besloot dat de kroon van de koning naar Warschau moest verhuizen, daarmee de stichter van de nieuwe Poolse koninklijke hoofdstad.

Joodse sporen in Warschau
Van de grote Joodse wijk in Warschau is eigenlijk angstvallig weinig overgebleven. Ooit woonden er 400.000 joden in Warschau, een derde van het aantal inwoners. Ga je op zoek naar monumenten en overblijfselen van Joods Warschau? Slechts sporen zijn overgebleven. De Umschlagplatz (ulica Stawki) en het monument ter ere van de helden van het Ghetto zijn de meest zichtbare herinneringen. Zwarte granietblokken markeren het Path of Remembrance aangelegd eind jaren tachtig.
Ulica Zamenhofa, Ulica Anielewicza.

Musea in Warschau
Een stad met een dergelijke dramatische en roerige historie als Warschau kan uiteraard bogen op een compleet arsenaal aan musea die stilstaan bij dit overweldigend verleden.

Historisch museum
Wie wil zien hoe het Warschau en het marktplein verging in de Tweede Wereldoorlog kan terecht in het historisch museum aan het marktplein.
Muzeum Historyczne m st Warszawy
Rynek Starego Miasta 28/42, Warschau

Literatuurmusseum – Adam Mickiewicza
Het Muzeum Literatury im A. Mickiewicza is gewijd aan Polen’s geliefdste en grootste romantische dichter Adam Mickiewicz (vooral bekend van het boek Pan Tadeusz) Muzeum Literatury im A. Mickiewicza
Rynek Starego Miasta 18/20

Warschau Opstand museum
Muzeum Powstania Waszawskiego, in dit museum wordt de verloren strijd van Warschause opstandelingen uitgebreid toegelicht en tot leven gebracht. Eenmaal in het museum waan je je terug in die verhitte desastreus verlopen augustusdagen van de mislukte opstand – de inleiding tot de totale vernietiging van Warschau. Heb je maar tijd voor slechts één museumbezoek  in Warschau, ga dan absoluut naar dit museum. Het is één van de beste musea in Polen.
Muzeum Powstania Waszawskiego
ulica Grzybowska 79, Warschau

Leuk voor kinderen
Het Copernicus Wetenschapscentrum (Centrum Nauki Kopernik) is een gloednieuw museum in Warschau dat in 2012 werd geopend. Hier kun je alles vinden over de hedendaagse wetenschap. Honderden experimenten en fenomenen krijgen een aanschouwelijke uitleg. Leerzaam. Ook voor kinderen is het leuk vanwege de aanwezigheid van een vliegend tapijt en een ruimteschip.
Centrum Nauki Kopernik
ul. Wybrzeze Kosciuszkowskie 20

Het koninklijk kasteel
The Royal Castle – voor een goed begrip van Polen kun je het Zamek Krolewski niet links laten liggen. Tussen 1971 en 1984 werd op de puinhopen van het bombardement van Warschau het koninklijk slot prachtig herbouwd. Een prestatie waar Warschau terecht trots op is en mag zijn. Schilderijen van keerpunten in de Poolse geschiedenis zijn in het kasteel te zien, ook landkaarten van de tijd dat Polen zich uitstrekte van Baltische tot Zwarte Zee.
Zamek Krolewski Plac
Zamkowy 4, Warschau