Vervoer in Marrakech

Het is prima te doen om te reizen naar en in Marrakech. Vanaf de luchthaven Marrakech Menara ben je per taxi in ongeveer twintig minuten in het oude centrum van de stad. Buiten staan verschillende taxi’s te wachten om je te vervoeren. Per bus is het vaak voordeliger om te reizen. Voor een paar euro reis je naar de bushalte die enkele minuten lopen van het Place Jemaa el Fna ligt. De vertrektijden zijn helaas slecht terug te vinden, dus vraag dit vooraf even na. De taxi biedt je twee keuzes. Je hebt de normale taxi voor vier tot zes personen of de ‘petit’ taxi. Dit is een kleinere taxi waarbij je met maximaal drie personen in vervoert kunt worden. Spreek wel altijd van te voren een prijs af, zodat je niet verrast kunt worden.

In Marrakech zelf is alles prima te voet af te leggen, mits de temperatuur niet te hoog oploopt. Als je liever zittend de stad verkent heb je de keuze uit de toeristenbus. Dit is een rode dubbeldekker zoals je ze wel vaker in toeristische plaatsen tegenkomt. Deze bus werkt volgens het ‘hop-on hop-off’ principe. Je betaalt een vast bedrag per dag of enkele dagen en dan mag je zo vaak als nodig in- en uitstappen. Een iets culturelere manier om de stad zittend te verkennen is per paard en wagen. Deze prachtige paarden met koetsen staan opgesteld tussen de Koutoubia Moskee en het Place Jemaa el Fna plein. Het voordeel hiervan is dat je meestal meteen een gids bij de hand hebt. Voor de prijs dient men te onderhandelen.
Het treinstation aan de Hassan II Avenue / Avenue Mohammed VI is een uitstekende optie voor het reizen naar andere Marokkaanse steden. Zelf als je niet van plan bent per trein te reizen is het een bezienswaardigheid die de moeite loont.

Andere manieren om je te vervoeren in Marrakech zijn per fiets. Op verschillende plekken worden deze te huur aangeboden. Aan de Place de la Liberté zit zo’n verhuurbedrijf waar tevens ook scooters worden aangeboden. Pas wel op in het verkeer. Fietspaden zijn er nauwelijks te vinden. Nog een mogelijkheid is om een auto te huren. Vaak is de meest gemakkelijk manier om dit te regelen op de luchthaven. Houd er echter wel rekening mee dat het verkeer in en om Marrakech erg chaotisch is. In plaats van richting aangeven wordt hier een extra keer geclaxonneerd bijvoorbeeld. Tweebaans wegen worden er als drie gebruikt en iedereen heeft haast. Het is erg oppassen dus.