Gratis & goedkoop in Marrakech

Het allerleukste aan Marrakech is misschien wel dat alles nog leuk betaalbaar is. Veel van de bezienswaardigheden zijn gratis en daar waar wel betaald moet worden, betreft het vaak niet meer dan een paar euro. Natuurlijk zijn de souks, de parken en het beroemde plein al bezienswaardig genoeg om je dag goed te benutten. Ook qua eten en drinken zijn zelfs de betere restaurants nog altijd heel betaalbaar. Zeker voor backpackers is Marrakech een prima bestemming. Met weinig doe je hier namelijk best veel.

Souks van de Medina
Deze top 1 bezienswaardigheid van Marrakech is geheel gratis te bezoeken. De smalle straten en steegjes voeren je naar plekken waarvan al je zintuigen op scherp worden gesteld. De winkeltjes hebben allerlei kleurrijke spullen te koop, waar je natuurlijk altijd op af moet gaan dingen. De onderhandeling over een prijs kan zeker de moeite waard lonen. Probeer hierbij wel respectvol te blijven en bedenk dat de bevolking het er echt niet altijd makkelijk heeft. De meest aangeboden spullen die je er treft zijn kruiden, noten, slippers, hoeden, tassen, zilveren theepotten, dienbladen, sieraden, kleding en lampen. Sommige delen van de souks gelden als ‘supermarkt’. Hier vind je vooral fruit, groente, vlees en vis, kruiden, olijven en ingemaakte groente en fruit.

Musée de Marrakech
Aan de rand van de souks bevindt zich het museum van Marrakech. Tegen een kleine vergoeding mag je een voormalig paleis uit de 19de eeuw betreden. Eenmaal binnen loop je eerst langs een klein binnenplein waar je een drankje kunt nuttigen. Binnen zijn vooral oude sieraden, potten, kleding en een enorme kroonluchter te bewonderen. De vloer, wanden en plafond zijn rijkelijk versierd met mozaïek, traditionele tegeltjes en houtsnijwerk. Regelmatig worden er wisselende tentoonstellingen georganiseerd.
Musée de Marrakech
Place Ben Youssef, Marrakech

Eten op de Place Jemaa el Fna
Tegen het einde van de middag worden er op het Place Jemaa el Fna verschillende kramen opgebouwd. Her en der worden er vuurtjes opgestookt en aan het begin van de avond komen de meest heerlijke geuren vrij. De avondmarkt van Marrakech komt tot leven  en mensen worden op een leuke manier naar het beste tentje ‘gelokt’. Voor een paar euro eet je de meest heerlijke en verse gerechten uit de traditionele Marrokaanse keuken. Voor de echte lekkerbekken zijn er een aantal kramen te vinden die uitsluitend gekookte slakken serveren.
Place Jemaa el Fna, Marrakech

Jardins de la Koutoubia
Dit park naast de Koutoubia Moskee is een heerlijk verkoelend rustpunt in de drukke stad Marrakech. De tuin wordt keurig onderhouden en er zijn veel schaduwrijke plekjes te vinden. Er zijn prachtige fonteinen en de tuin staat vol met citrusbomen. De Jardins de la Koutoubia zijn gratis te bezoeken. In het park bevindt zich tevens de openbare bibliotheek van de stad.
Avenue Houmman el Fetouaki, Marrakech

Station van Marrakech
Dit prachtig stukje architectuur verdient een plaats bij de mooiste bezienswaardigheden van Marrakech. Door zijn rechtstreekse treinverbindingen naar andere culturele steden als Fez en Casablanca, wordt dit station goed bezocht. De entree is werkelijk een plaatje om te zien. Enige vergelijking met de toegangspoort Bab Agnaoe is op zijn plaats. Vanbinnen is het hypermodern ingericht met de juiste Arabische details. Tegenover het treinstation ligt het koninklijke theater wat ook zeker de moeite waard is.
Hasan II Avenue, Marrakech