Bezienswaardigheden in Marrakech

Het kleurrijke verleden is nog altijd voelbaar in de rode stad Marrakech. Men heeft gelukkig het nut ervan ingezien om dit ook in leven te houden. Historische panden worden gerestaureerd, koranscholen zijn opengesteld en paleizen zijn tegenwoordig door burgers te betreden. Het mystieke Marrakech is in zijn volle oprechtheid te aanschouwen en zelfs te ervaren.

Veel van de meest bijzondere bezienswaardigheden zijn in het oude stadsdeel de Medina te vinden. Straten zijn er erg smal en naamborden ontbreken vaak. Een goede kaart is dus zeker een must. Gelukkig zijn de mensen erg gastvrij en helpen ze je graag met het wijzen van de weg. Aan de grotere doorgaande wegen zijn vaak wel wegwijzers te vinden. Op een relaxte en minder vermoeiende manier is het ook mogelijk om per ‘hop on, hop off’ bus de stad te bekijken. De oude Medina is hiervoor helaas niet capabel met zijn smalle straten. Maar zeker als het niet al te warm is, is het te voet prima af te leggen.

De Souks in de Medina
Marrakech wordt vaak in één zin genoemd met zijn souks. De wir war van straten en steegjes zijn dan ook een top bezienswaardigheid van de stad. Grote delen zijn overdekt, waardoor je tijdens de zomermaanden iets beschermd bent tegen de hitte en sterke stralen van de zon. Allerlei koopwaar zoals sloffen, slippers, manden, zilverwerk, lampen, tassen en sjaals worden veelvuldig aangeboden in dit meest kleurrijke deel van Marrakech. Afdingen lijkt hier tot topsport verheven. Het loont vaak erg de moeite om dit vooral mee te doen. De helft eraf ‘pingelen’ is niet ongewoon. Naast de hoeveelheid winkeltjes zijn er ook enkele oude ambachten te vinden.
Souks Medina
Direct naast het Place Jemaa el Fna tot aan Rue Amesfah, Marrakech

Ben Youssef Medrassa
Direct naast het museum van Marrakech ligt deze voormalig koranschool. Het behoorde destijds tot de grootste van Marokko. Enkele kleine kamertjes waarin vroeger 2 tot 6 leerlingen studeerden zijn nu ingericht om te bezichtigen. Vaak staat er niet veel meer dan een klein tafeltje, wat schrijfmateriaal, een dienblad voor thee en wat potten. In het oude gebouw zie je al snel wat voor moois er ooit schuilging. De prachtige mozaïeken details en het houtsnijwerk aan de gevels verhullen hier een klein deel van. Een prachtig stukje architectuur. Voor een gereduceerd tarief is het naast gelegen Musée de Marrakech te bezoeken.
Ben Youssef Medrassa
Place Ben Youssef, Marrakech

 

 

Musée de Marrakech
Met binnenkomst wordt je verwelkomt door portretten van ons koningshuis. Ook zij zijn meer dan eens op bezoek geweest in Marrakech. Via verschillende binnenplaatsen en smalle gangen kom je langs en door verschillende ruimtes van dit paleis uit de 19de eeuw. Ook hier weer veel mozaiek, houtsnijwerk en prachtige tegeltjes. In de grootste ruimte hangt een enorme kroonluchter die door kabels moet worden ondersteund. Een bezoek aan de naast gelegen koranschool kan tegen een gereduceerd tarief.
Musée de Marrakech
Place Ben Youssef, Marrakech

Palais de Bahia
Kosten noch moeite bleven bespaard tijdens de bouw van dit grote paleis aan de rand van de Joodse wijk Mellah. Enorme binnenpleinen zijn volledig belegd met marmer. Plafonds zijn dusdanig versierd dat het eigenlijk kunst is. Het paleis zou ruim 160 kamers tellen en is voorzien van een prachtig aangelegde tuin.
Palais de Bahia
Rue Riad Zitoun el Jdid

Place du 16 Novembre
Deze gezellige plek in het ‘nieuwe’ stadsdeel Guéliz mag je zeker niet overslaan. Dit deel van Marrakech is een stuk moderner dan het deel bij de souks. Hippe winkels met bekende merken, strakke appartementen en zelfs een hypermoderne spa zijn hier gelegen aan het fraaie plein met zijn mooie fonteinen. De restaurants met gezellige terrassen maken het geheel compleet.
Place du 16 Novembre, Marrakech