Gratis & goedkoop in Malta

Met enige creativiteit en voorbereiding is het ook in Malta mogelijk om de kosten binnen de perken te houden. Zeker wanneer je zelfs gratis of heel goedkoop dingen kunt ondernemen, beleven of bezichtigen. We zetten een aantal tips op een rijtje.

Bezoeken van markten
Er zijn op verschillende dagen van de week leuke markten te bezoeken op het eiland Malta. Maar vooral op zondag zijn de grootste makten te bezoeken. Zo is er elke zondag in Marsaxlokk een vismarkt te bezoeken waar je de meest exotische vissoorten van heel dichtbij kunt bewonderen.
In Valletta is elke zondag de ‘Valletta Sunday Market’ te bezoeken. Zowel de lokale bevolking als de toeristen komen hier graag. Je treft er uiteenlopende producten als kleding, sieraden, groente & fruit, antiek en handgemaakte souvenirs.
In Mdina is er een typische Maltese handwerkmarkt te bezoeken. De prijzen zijn niet altijd heel goedkoop, maar je vindt er wel soms echt unieke voorwerpen.

St. Marija Assunta
In de kleine plaats Mosta staat een zeer bijzondere kerk. Met name de koepel van deze St. Marija Assunta kerk is opmerkelijk te noemen. Er wordt gezegd dat de koepel van bijna veertig meter doorsnede behoort tot de drie grootste ter wereld. De rooms-katholieke kerk, die in negentiende eeuw werd gebouwd, is geheel betaald door giften. Voor iets minder dan dertig jaar is er met man en macht gewerkt aan dit bijzonder stukje architectuur. De kerk is gratis toegankelijk.
St. Marija Assunta 

Valletta
Met een wandeling door de historische stad Valletta stuit je op soms erg mooie details. Het compacte centrum is niet heel groot en dus aardig te belopen. Wanneer de temperatuur niet in je voordeel werkt, kun je altijd nog beslissen om per paard en wagen een deel af te leggen. Dan heb je vaak voor dezelfde prijs een soort gids bij de hand. De koetsiers weten vaak als geen ander allerlei leuke details van een plaats te benoemen. Let hierbij wel op het welzijn van de dieren. Wanneer een paard er niet gezond uitziet of al erg moe en bezweet is, is het misschien verstandig om een andere keuze te maken. Bijzondere bezienswaardigheden van Valletta zijn onder andere de St. John’s kathedraal, Fort St. Elmo, de Grand Harbour en de Siege Bell.

Stranden
Sommige stranden lenen zich uitstekend voor romantische momenten. Onder het genot van een glaasje wijn en iets te knabbelen kun je heel goedkoop genieten van de langzaam ondergaande zon. Het prachtige zandstrand van Ghajn tuffieha Bay is hiervoor uitstekend geschikt. Pas alleen op met zwemmen. De stroming kan hier soms behoorlijk sterk zijn.

Mdina
De oude stad Mdina was vroeger de hoofdstad van Malta. Tegenwoordig is deze vestingstad één groot openluchtmuseum. Mdina is eigenlijk een grote ontdekkingstocht door middeleeuwse straatjes en pleintjes. Deze wandeling kost je uiteraard helemaal niets. Waar je wel voor moet betalen als je op een terrasje eventjes uitrust en geniet van het schilderachtige uitzicht.
Mdina

malta-mdina