Eten & drinken in Malta

De Maltese keuken bestaat voornamelijk uit vers bereidde gerechten waarvan de recepten al voor zeer lange tijd in de familie worden doorgegeven. Behalve verse vis wordt er ook veel vlees gegeten, waarbij de stoofgerechten de boventoon voeren. ‘fenek stuffat’ een stoofgerecht met konijn is erg populair. Het diner wordt steevast begonnen met soep en afgesloten met iets zoets. De deeghapjes met zoete vulling en honing zijn hierbij het meest favoriet.
Het ontbijt is de meest sobere maaltijd van de dag. De Malteser zelf eet vaak een klein snackje wat bestaat uit een pasteitje gevuld met iets hartigs of houdt het bij het sterk kopje koffie.
De meeste hotels zijn ingesteld op internationale gasten. Vaak is er een uitgebreid ontbijtbuffet met alles wat wij van thuis gewend zijn. Maar ook het Engelse ontbijt ontbreekt vaak niet. Witte bonen in tomatensaus en gebakken worst zul je dan ook bij menig buffet tegenkomen.
Qua drankjes zijn vooral de wijnen van eigen bodem erg in trek. En ook een lekker koud biertje gaat er vaak goed in. Het eigen gebrouwen Farsons Cisk bier kom je dan ook veelvuldig tegen.

Piandina Caffe
Voor een lekkere lunch en/of een goed kopje koffie kun je prima terecht bij Piandina Caffe in Valletta. Naast verse belegde broodjes ‘focaccias’ serveren ze hier ook soep, salades en toasties. Het allerlekkerste zijn de Piadinas. Het laat zich nog het best vergelijken met een soort hartige pannekoek die geveld wordt met lekkernijen als zalm, kruidenkaas en sla of salami, mozzerella, olijven en tomaten.
Piandina Caffe
24, Triq Santa Lucija, Valletta, Malta

Bottegin Palazzo Xara
In de zeer charmante plaats Rabat is dit gezellige restaurant gelegen. Op de kaart staan gerechten als couscous, fusili, kipsate, en gegrilde zeebaars. Heel divers dus. Regelmatig zijn er speciale avonden met speciale tarieven. En ook een twee- of driegangen menu tegen een vast tarief behoort tot de mogelijkheden.
Bottegin Palazzo Xara
St. Paul’s Street, Rabat, Malta
€€

Tex Mex
Liefhebbers van Mexicaansegrill gerechten zijn hier op het juiste adres. Deze bar en grill Tex Mex is gelegen in de levendige plaats Sliema. Op het menu tref je Fajitas, Quesadillas en natuurlijk nacho’s. Maar ook een heerlijke Angus Burger staat op de kaart. Verwacht geen cullinaire hoogstandjes, maar een degelijke stevige maaltijd voor een goede prijs.
Tex Mex
89, The Strand, Sliema, Malta
€€

Bello Nettuno
Een maaltijd bij Bello Nettuno wordt al snel als een feestje ervaren. De chefkok serveert hier heerlijke verse producten die op een vrijwel altijd bijzondere wijze worden gepresenteerd. Op de menu kaart staan zowel vlees als visgerechten. Authentieke rechten met gestoofde konijn ontbreken echter ook niet.
Bello Nettuno
6, Xatt is-sjjieda, Marsaxlokk, Malta
€€

Peperoncino
In de gezellige plaats St. Julian’s is het gemoedelijke restaurant Peperoncino gelegen. Op de kaart vind je een mooie mix aan gerechten. Zowel de Maltese als de Italiaanse en Siciliaanse keuken worden hier op een voortreffelijke manier geserveerd.
Peperoncino
8/9 Bay Street, St. Julians, Malta
€€€