Eten & drinken in Riga

Verwacht geen culinaire hoogstandjes in Riga – het eten in Letland vult de maag en is calorierijk. Het dagelijkse menu wordt gekenmerkt door worst, spek, vis, aardappels en zure room. De laatste tijd komt hier wat verandering in. Op steeds meer menu’s prijken verfijnde gerechten. Carnivoren komen aan hun trekken, vegetariers hebben het moeilijk.

Een aanrader is Rigas melnais balzams, een kruidenbitter verkocht in aardewerk flessen. Van oorsprong een medicinaal drankje, maar nu een geliefd souvenir. Roggebrood met kaas en vleeswaar is het standaard ontbijt. Wanneer je hotelontbijt roggebrood heeft, moet je dat zeker proeven want het lijkt in de verste verte niet op ons roggebrood. Je kunt ook even bij de bakker langs gaan, als je het wil proberen.

Alus Arsenals
Als je de Letse keuken wilt proeven, is Alus Arsenals een aanrader. Uiteraard bestel je hier een maaltijd met bier want Alus Arsenal betekent Bier Arsenaal. Het menu bevat tongstrelende gerechten zoals Baltische haring in olie en konijn in roomsaus. Bestel grauwe erwten bereid volgens oud Lets recept als je iets typisch wilt proeven. Je krijgt dan gekookte grauwe erwten, met gebakken ui en spek. Daarbij drink je kefir, een soort karnemelk. In de zomer is het goed toeven op het zomerterras met uitzicht op het Presidentiële Paleis.

Restaurant Alus Arsenals
Pils laukums 4, Riga
€€

Slavu Merins
Wanneer je onweerstaanbare trek hebt in borstjsj, rodebietensoep, of blini, hartige pannenkoekjes, is Restaurant Slavu Merins waar je moet zijn. Neem als hoofdgerecht speenvarken of Russische zalmpastei, twee favorieten uit de Russische en ook Letse keuken. Sla een wodkaatje achterover en drink tenslotte zwarte thee gezoet met kersenjam. Slavu Merins heeft twee restaurants in Riga en een in de badplaats Jurmala, vlakbij Riga.

Restaurant Slavu Merins
Dzirnavu iela 55 en Kalnciema iela 17 in Riga
Jomas iela 76, Jurmula
€€

Ciemakukulis
Een uitstekend adresje voor een lichte lunch of een kopje koffie met een croissant. Ciemakkulis is Lets voor een cadeautje voor de gast. Dit is precies wat je hier vindt, heerlijke gebakjes, brownies waar je je vingers bij aflikt en honingcake waar je geen nee tegen kunt zeggen. Ciemakukulis ligt aan de linkeroever van de Daugava, minder toeristisch en daarom meer Lets. De extra bonus is gratis WiFi.

Nometnu 9, Riga

Cadets de Gascogne
Dit is de ideale plaats om even uit te rusten om daarna weer vol energie je wandeling in het centrum van Riga te hervatten. Dit is ook het ideale adres voor een lichte lunch. Drink een kopje geurige koffie met een croissant, vooral die met chocoladevulling zijn niet te weerstaan. Met een Russisch, Lets, Engels of Frans tijdschrift zit je op het dakterras voortreffelijk.

Meierovica balvaris 6

Dzirnavas
Hoe weet je nou waar het beste lunchadres is? Simpel, loop het kantoorpersoneel achterna en je komt vanzelf in Dzirnavas terecht. De muurdecoratie in dit zelfbedieningsrestaurant zijn windmolens zoals te verwachten in een etablissement dat Dzirnavas (windmolen) heet. Hier vind je veel specialiteiten uit de Letse keuken bereid volgens grootmoeder’s recept. Grote porties zodat je het risico loopt zoveel op je dienblad te krijgen dat je een heel leger zou kunnen voeden. Met een lokaal biertje uit de tap, is dit de ideale lunch.

Dzirnavas 76, Riga

Fazenda Cafe
Zo moeten eethuisjes er in lang vervlogen dagen hebben uitgezien. In de tijd dat toeristen in Letland met een lantaarntje te zoeken waren. Fazenda cafe is gehuisvest in een houten huis in Riga, typerend voor de Baltische Staten. Het is er altijd gezellig druk. De kaart is eenvoudig, maar alle groenten en fruit komen van boeren en tuinders uit de directe omgeving.

Nometnu iela 7, Riga