Bezienswaardigheden in Dubrovnik

‘Als je het paradijs op aarde wil zien, stop dan met zoeken en kom naar Dubrovnik’, aldus de Engelse schrijver George Bernhard Shaw in 1929. Anno nu geldt deze uitspraak nog onverminderd. Deze parel aan de Adriatische kust is een unieke schatkamer waar de geschiedenis overal voelbaar en zichtbaar is. Tegelijkertijd is Dubrovnik een levendige mediterrane stad en zeker geen openluchtmuseum.

De stadsmuur
De stadsmuur van Dubrovnik is als de skyline van New York: het meest beeldbepalende element van de oude stad. Het is dan ook een ‘must’ om een wandeling over de muur te maken. Bij de Ploce Poort, de Pile Poort en het St. Jans Fort kan je een toegangskaartje kopen (12,50 euro, inclusief het net buiten de muur gelegen Fort Lovrijenac). De bouw van de muur heeft uiteindelijk 5 eeuwen geduurd (van de 8ste tot de 13de eeuw). Het gehele complex bestaat uit vijf forten, zes bastions, zestien torens, drie grachten, drie geschutskoepels, twee hoekfortificaties, twee stadsbruggen en een golfbreker in de oude haven.  De muur is 1940 meter lang en aan de landzijde op sommige plekken wel 25 meter hoog en zes meter breed.

Kerken
Vanaf de stadsmuur heb je een mooi zicht op alle torens en koepels van Dubrovnik. De beschermheilige van de stad heeft uiteraard een eigen kerk: de St Blasiuskerk. De ‘grote’ toeristentrekker is het beroemde goud-zilveren beeldje van Blasius. Het beeldje overleefde de aardbeving van 1667 en de brand van 1706. Dit zien de gelovigen als een wonder. In de Kathedraal van Dubrovnik zijn een paar mooie barokke altaren te zien. Het hoofdaltaar wordt gedomineerd door een schilderij van Titiaan, ‘Maria Hemelvaart’.

De St. Igantiuskerk of Jezuitenkerk wordt beschouwd als één van de mooiste barokke kerken aan  de Dalmatische kust . Smaken verschillen maar alleen al de magnifieke trap die naar de kerk leidt maakt het de moeite waard. Een vergelijking met de Spaanse trappen in Rome dringt zich hier op.

Kloosters
Binnen de muren van de oude stad in Dubrovnik liggen drie kloosters: het Franciscanerklooster, het Dominicanerklooster en het Clarissenklooster. De eerste twee kloosters hebben hun deuren voor het publiek geopend. Het Franciscanerklooster bezit één van de oudste nog in werking zijnde apotheken ter wereld en in het Dominicanerklooster hangen onder meer prachtige schilderijen van de beroemde 15de eeuw schilderschool van Ragusa (het toenmalige Dubrovnik).  Het Clarissenklooster is nu een restaurant waar je onder de arcaden en sinaasappelbomen prettig kunt eten.

Inspirerende musea
Op een mooie locatie, net even buiten het centrum van Dubrovnik, ligt het Museum voor Moderne en Hedendaagse Kunst. Op de begane grond veel werk van de ‘eigen’ kunstenaar Vlaho Bukovac, een romanticus en (post-)impressionist. Op de tweede etage zijn wisselende tentoonstellingen te zien van Kroatische en internationale kunstenaars. De villa, gebouwd tussen beide wereldoorlogen, is opgetrokken in prachtig natuursteen en koel marmer  en vanaf de grote terrassen heb je een fantastisch uitzicht over de Adriatische zee.
Put Frana Supila 23, Dubrovnik

Het Rectorspaleis was ooit de voormalige regeringszetel van de Onafhankelijke Republiek Ragusa (zoals Dubrovnik tot de Napoleontische tijd heette). Het herbergt nu het Museum van de geschiedenis van Dubrovnik. De donkere gevangeniscellen uit de tijd van de Republiek zijn nog te bezichtigen, evenals de privévertrekken van de Rector. Maar het is vooral het gebouw zelf, met een open atrium, dat een bezoek tot een interessante excursie maakt. De collectie van het museum is verder niet zo spannend.
Pred Dvorom 1, Dubrovnik

Op de toegangsprijzen kun je aardig besparen door een museumkaart aan te schaffen. Dat kan bij elk van de negen deelnemende musea voor 80 kuna (ongeveer 10 euro). Die kosten heb je er zo uit als je bedenkt dat alleen al de toegang tot het Rectorspaleis 80 kuna kost…

Leuk met kinderen
Uiteraard is een wandeling over de muur en een bezoek aan een van de forten leuk om met kinderen te doen in Dubrovnik. In het St. Jansfort is het Maritiem Museum gevestigd met mooie scheepsmodellen, zeekaarten en oude navigatie-instrumenten. Onder het museum zit het Aquarium. Een geweldige plek met 31 waterbakken die een goed beeld geven van de enorme diversiteit van het zeeleven in de wateren van Dubrovnik.

Een dagje strand? Ga dan naar de Copacabana Club op Lapad. Met bus 2, 4, 6 en 9 te bereiken. Hier is van alles te doen voor kinderen. Er is ook een duikschool en je kan er snorkelen. Wil je liever kanoën meld je dan bij Adventure Dalmatia, gelegen aan de oudste haven van Dubrovnik, onder Fort Lovrijenac.

Flaneren
Hoewel Dubrovnik aan zee ligt en drie havens heeft, kent de stad geen boulevard om over te flaneren. Dé plek om je te laten zien is de Stradun, de prachtige met marmer geplaveide luxueze winkelstraat die het centrum van Dubrovnik van west naar oost doorkruist. Aan de Stradun liggen tal van restaurantjes en terrassen. Die kan je echter beter ‘links laten liggen’, want de prijzen zijn hier veel hoger dan bij de leuke zaakjes in het labyrint van stegen en trappen aan beide kanten van de Stradun. Het zijn ook vaak de duurdere merken die hier hun vestiging hebben. Maar niet gewanhoopt. Flaneren is gratis, etalages kijken kost niets, evenals de toegang tot een aantal bezienswaardigheden die aan of in de nabijheid van de Stradun liggen.