Eten & drinken in Rome

De Italiaanse keuken is bekend en geliefd over de hele wereld. Maar wat is nu precies de Romeinse keuken? Kenmerkend voor de culinaire tradities van Rome zijn vooral eerlijke producten en simpele, voedzame gerechten. Penne all’amatriciana bijvoorbeeld, is een typisch Romeins pastagerecht met tomatensaus, spek en pecorino. Saltimbocca all aromana is een bekende vleesspecialiteit bestaande uit kalfsvlees omwikkeld met ham en een saus van boter en salie. De Romeinen hebben op de pizza trouwens het liefst helemaal geen tomatensaus: de pizza bianca (‘witte pizza’) is in Rome bij veel (pizza)bakkers verkrijgbaar. Natuurlijk kun je in Rome ook genieten van het lekkerste Italiaanse ijs en een overheerlijke espresso of cappuccino.

Sant’Eustachio
Tradities zijn er om in ere te houden; voor veel Romeinen en Rome-liefhebbers is een kopje koffie drinken aan de bar bij Sant’Eustachio inmiddels een traditie. Het staat dan ook bekend als een van de beste koffiebars van de stad. Ze branden hun eigen koffiebonen, dus als de koffie in de smaak valt kun je direct een hele zak mee naar huis nemen.
Sant’Eustachio, il caffé
Piazza di Sant’Eustachio, Rome

Gelateria del Teatro
Verstopt in een hoekje, onderaan de brede trappen die leiden naar een klein theater, vind je Gelateria del Teatro. Deze ijssalon is veel minder bekend – en dus minder afgeladen – dan het vaak genoemde Giolitti of Della Palma nabij het Pantheon, maar eigenaar Stefano maakt minstens zulk lekker ijs in de meest bijzondere smaken.
Gelateria del Teatro
Via di San Simone 70, Rome

GROM
Omdat een goed ijsadres op een steenworp afstand van belangrijke bezienswaardigheden nooit weg is, is het goed om de naam GROM te onthouden. GROM heeft vestigingen in heel Italië en maakt ambachtelijk, biologisch en eco-vriendelijk ijs om je vingers bij af te likken. In Rome zijn er filialen te vinden aan Piazza Navona en vlak bij het Pantheon.
GROM
Via della Maddalena 30 & Piazza Navona

Forno Roscioli
Een snelle lunch of hapje tussendoor? Probeer een typisch Romeinse pizza bianca bij Forno Roscioli. Natuurlijk kun je bij deze bakker ook terecht voor allerlei andere versgebakken lekkernijen, zoet of hartig.
Forno Roscioli
Via dei Chiavari 34, Rome
€ 

Pizzarium
Zin in pizza voor lunch maar kun je geen hele op? Daar hebben Italianen de plaatpizza voor bedacht: een grote, rechthoekige pizza waar je een stuk van af kunt laten snijden dat zo groot is als je zelf wilt. Ook een uitkomst voor wie niet kan kiezen; je kunt van iedere plaatpizza een klein stukje nemen zodat je alles kunt proeven. Pizzarium is in Rome een begrip als het om de plaatpizza gaat!
Pizzarium
Via della Meloria 43, Rome

Li Rioni
Pizza eten tussen de locals? Het kan bij Li Rioni, achter het Colosseum, mits je net als de Italianen wat later op de avond pas aanschuift. De sfeer is naar Nederlandse begrippen misschien wat eenvoudig en ongezellig, maar dat maakt de pizza’s hier niet minder goed! Bestel vooraf een schaal fritti misti om met je tafelgenoten te delen.
Li Rioni
Via SS Quattro Coronati 24, Rome

Il Margutta
Vegetarisch? Dan moet je zeker gaan lunchen bij Il Margutta in het gelijknamige straatje, midden in het centrum van Rome. Je kunt er voor een vaste prijs gebruik maken van het uitgebreide, compleet vegetarische buffet. Je wordt bij Il Margutta bovendien omringd door prachtige (moderne) kunst.
Il Margutta
Via Margutta 118, Rome
€€

Maccheroni
Altijd gezellig druk en altijd goed eten: dat is in een notendop wat Maccheroni te bieden heeft. Er zijn veel tafels en de kaart staat vol plaatselijke specialiteiten. Probeer op Romeinse wijze bereide artisjokken of courgettebloemen om wat van de smaken van Rome te proeven. Je vindt Maccheroni aan een enigszins verstopt pleintje in de buurt van het Pantheon.
Ristorante Maccheroni
Piazza delle Coppelle 44-46
€€

Ristorante del Fico
Geweldig eten in een geweldig interieur kan bij Fico. Dit hippe restaurant serveert veel Romeinse gerechten, maar voegt er wel vaak zijn eigen ‘handtekening’ aan toe. Ristorante del Fico heeft ook een bar, waar je ’s avonds gezellig een drankje kunt drinken tussen de Italianen.
Bar Ristorante del Fico
Via dell Pace 34-35, Rome
€€

Glass
Eten met sterren kan in het hart van Trastevere, bij het modern ingerichtte Glass Hostaria van chef-kok Christina Bowerman. In 2010 kreeg haar restaurant zelfs een vermelding in de Michenlingids.
Glass Hostaria
Vicolo del Cinque 58
€€€ 

Meer tips voor leuke restaurants vind je bij Rome-Nu.