Gratis & goedkoop in Florence

Genieten van alle moois en lekkers in Florence hoeft niet duur te zijn. Sowieso zijn veel kerken en andere bezienswaardigheden gratis toegankelijk.

Florence aan je voeten
Op het uitgestrekte Piazzale Michelangelo, waar je vanuit het centrum van Florence naartoe kunt wandelen, vind je een bronzen kopie van Michelangelo’s wereldberoemde David. Dat is echter niet de hoofdreden om naar boven te lopen: vanaf het plein heb je vooral een geweldig uitzicht over de stad en kun je zowel de Duomo als de Ponte Vecchio prachtig op foto zetten.
Piazzale Michelangelo, Florence

Kunstige rustplaats
Wie goed kijkt, kan de gevel van de San Miniato al Monte vanuit de stad beneden zien. De kerk ligt hoog op een heuvel en herbergt het graf van de heilige Minias. In vergelijking met de toeristische trekpleisters in het centrum van Florence heerst er rond de mooie kerk een serene en weldadige rust. Prachtig is ook de stille oase van de bijbehorende begraafplaats. Wanneer je tussen de kunstwerken van graven en de groene bomen wandelt, waan je je in een openluchtmuseum.
Via delle Porte Sante 34, Florence

De koepel in beeld
Als je vanaf Piazza del Duomo in Florence hebt geprobeerd de koepel te fotograferen, zul je hebben gemerkt dat dat geen gemakkelijke opgave is. Een insiders tip: ga naar het café op de bovenste verdieping van warenhuis La Rinascente. Daar vind je een terras dat prachtig uitzicht op de koepel van de Duomo biedt. Uiteraard kun je aanschuiven en genieten van een kopje koffie, maar alleen even een kijkje en een foto nemen is, wanneer je de andere gasten niet in de weg staat, ook goed.
Piazza della Repubblica 1, Florence

Het zwijntje en het bijgeloof
Is je bezoek aan Florence bevallen en wil je er zeker van zijn dat je nog een keer terugkomt? Vergeet dan niet Il Porcellino over z’n neus te aaien! Dit bronzen everzwijn op de Mercato Nuovo garandeert volgens de legende je terugkomst naar de stad en heeft inmiddels een behoorlijk glimmende snuit, dankzij de handen van duizenden bijgelovige toeristen.
Mercato Nuovo, Florence

Een dagje park
Wie gewoon even wil wandelen, een boek lezen op een bankje of nagenieten van een van de prachtige bezienswaardigheden van Florence, kan terecht in de Giardino di Boboli achter het Palazzo Pitti. De Boboli-tuinen bevatten bovendien allerlei prachtige verstopte kunstwerken en idyllische plekjes, zoals de Neptunusvijver.
Ingang via Piazza Pitti, Florence

De kunstenaarswijk
Sfeer opsnuiven is altijd gratis, en in Florence kan dat nergens zo goed als in de wijk Oltrarno. Letterlijk betekent dat ‘aan de overkant van de Arno’ – om er te komen moet je dan ook een van de bruggen van Florence oversteken. Wandel via de Ponte Vecchio Oltrarno in, struin over Piazza Santo Spirito en geniet van de rust in de Rozentuin (Giardino delle Rose). De wijk Oltrarno is weer onderverdeeld in verschillende buurten, dus trek er gerust een dagje voor uit!